23 Nisan 2020, Perşembe 13:31:40

Milli Muharip uçak F16 motoruyla uçacak

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Milli Muharip Uçak’ın (MMU) ilk uçuşunu ve testlerini F-16 uçaklarında da kullanılan F110 motorları ile yapacağını açıkladı.
  • Yıllar önce çok kısa bir dönem TAI de çalışmış bir mühendis olarak. Şapkamızı önümüze koyup TAI’yi TR Motor u oturup yargılamalıyız artık. Bunca mühendis onca para ne oluyor? Overdesign kt-1, motoru ithal tasarımı ithal Atak. Bakımı zor düşüp duran Anka... Her iş yarım yamalak uzman olmayan ellerden çıkmış gibi. Siyasi kararlarla şefler yöneticiler atanmış. Yetmemiş çalışanları yakınlarını şirkete sokup akrabalarını taiden nemalandırmış torpilli alımlar liyakata önem verilmeden yapılan kademe atlatmalar sağda solda unutulmuş sabahtan akşama yaan memur zihniyetli çalışanlar... Bir yanda gecesini gündüzüne katan ama yönetimin basiretsiz kararları yüzünden emekleri boşa giden arkadaşlar... Uzun lafın kısası TAI özelinde kimse kendini kandırmasın arkadaşlar
  • Milli F16 motoru ulan çigeri yabançı oluçak ne masal anlatılıyor????? Neresi milli bunun???
  • Mİlattan önceden hemen sonra geliştirilmiş bile olsa şartsız şurtsuz o motoru verecek mi sana ABD?
  • Depodaki motorlara mı güveniyorsunuz yoksa? Anlaşılan MMU da super cruise özelliği olmayacak galiba. E o zaman nasıl 5.nesil olacak? Hem bırakın şunuçağa “Milli Muharip Uçak” demeyi. Yarısı arapça yarısı Türkçe. Ya arapçadan vaz geçemiyorsanız Milli Muharip Tayyare deyin ya da Türkçe, Yerli Savaş Uçağı deyin şuna yahu. Veya Milli artık Türkçeleşmiş, Milli Savaş Uçağı deyin.
  • F16 motorumu kaldı yaaa kaç yıllık motor teknolojisi Allah aşkına
  • Fıkra mı anlatıyor, masal mı anlatıyor ne yapıyorsa, kimsenin taktığı yok ki yorum bile yapılmamış.
  • Böylesi bir gunde heykel ile ucacagini duymak isterdik... yaziklar olsun hep teknoloji falan filan
  • Eğer 70’Li yılların teknolojisi olan F110 motoru yerli uçağa takarsanız: 1) O uçak yerli olmaz 2) Görünmez olmaz. 3) Dolayısıyla 5. nesil bir uçak hiç olmaz. Radara yakalanmayan bir uçakta öncelikle motorun ısı izini yol etmeniz gerekir. Ruslar yıllardır bu problemi çözmeye çalışıyor. Biz de size bunu anlatıyoruz. Yerli ve milli uçak yapalım. Ama görünmez olacak,şu olacak bu olacak diye gerçekdışı hayaller kurmayalım. Radara yakalanmayan,gerçek bir 5. nesil uçak üretmek öyle kolay değildir. Hatta hayatında hiç uçak üretmemiş bir ülke çok çok zordur. Ama imkansız değildir. Sadece boş hayallerle vakit kaybetmeyelim.
  • ah fetöcü vah fetöcü kotil. sıktığın palavralarla arşiv şişti. burdaki avaneler kesintisiz gaza gelebilse de gerçekler ortada.
  • Ziyaaaaa

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Milli Muharip Uçak’ın (MMU) ilk uçuşunu ve testlerini F-16 uçaklarında da kullanılan F110 motorları ile yapacağını açıkladı.

Kotil, C4Defence’in İnstagram yayınına katılarak, TUSAŞ’ın yürüttüğü projeler hakkında bilgiler verdi. Kotil, MMU’nun ilk uçuşunu ve testlerini F-16 Fighting Falcon uçaklarında da kullanılan General Electric üretimi F110 motorları ile yapacağını söyledi.

Hangardan çıkış tarihi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce açıkladığı 2023 yılının geçerliliğini koruduğunu belirten Kotil, ilk uçuşun 2025 için planlandığını duyurdu. Kotil, dünya genelinde etkisini hissettiren Kovid-19’un süreçte olumsuz bir etkisi olmayacağını ve 2020 yılı için belirlenen çalışma saati hedeflerine katiyetle uyulacağını da söyledi. MMU’ya İHA entegrasyonuyla ilgili soru üzerine Kotil, MMU’nun geleceğin gereksinimleri doğrultusunda tasarlandığını ve İHA’larla ortak görev yapabilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. MMU’yla, Baykar’ın AKINCI İHA’sının entegre olabileceğini ifade etti.

Milli Muharip uçak F16 motoruyla uçacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Mekanik saat. ~ 4 yıl önce
Yıllar önce çok kısa bir dönem TAI de çalışmış bir mühendis olarak. Şapkamızı önümüze koyup TAI’yi TR Motor u oturup yargılamalıyız artık. Bunca mühendis onca para ne oluyor? Overdesign kt-1, motoru ithal tasarımı ithal Atak. Bakımı zor düşüp duran Anka... Her iş yarım yamalak uzman olmayan ellerden çıkmış gibi. Siyasi kararlarla şefler yöneticiler atanmış. Yetmemiş çalışanları yakınlarını şirkete sokup akrabalarını taiden nemalandırmış torpilli alımlar liyakata önem verilmeden yapılan kademe atlatmalar sağda solda unutulmuş sabahtan akşama yaan memur zihniyetli çalışanlar... Bir yanda gecesini gündüzüne katan ama yönetimin basiretsiz kararları yüzünden emekleri boşa giden arkadaşlar... Uzun lafın kısası TAI özelinde kimse kendini kandırmasın arkadaşlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Milli ~ 4 yıl önce
Milli F16 motoru ulan çigeri yabançı oluçak ne masal anlatılıyor????? Neresi milli bunun???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Urfali ~ 4 yıl önce
TELGRAFIN TELLERI KOPACAK
Yurttaş ~ 4 yıl önce
Her şeyi yermekten vazgeçin. Siha konusunda kısa sürede dünyayı yakaladık, bunda niye olmasın. Her şey yüzde yüz yerli olmayabilir ilk başta. Kazanılan tecrübelerle onlar da yerlileşir zamanla inşallah
Abbas yanbas ~ 3 yıl önce
Akilli deneme ucusunda f 16 motoru kullanilacak
~ 4 yıl önce
Mİlattan önceden hemen sonra geliştirilmiş bile olsa şartsız şurtsuz o motoru verecek mi sana ABD?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Depodaki ~ 4 yıl önce
Depodaki motorlara mı güveniyorsunuz yoksa? Anlaşılan MMU da super cruise özelliği olmayacak galiba. E o zaman nasıl 5.nesil olacak? Hem bırakın şunuçağa “Milli Muharip Uçak” demeyi. Yarısı arapça yarısı Türkçe. Ya arapçadan vaz geçemiyorsanız Milli Muharip Tayyare deyin ya da Türkçe, Yerli Savaş Uçağı deyin şuna yahu. Veya Milli artık Türkçeleşmiş, Milli Savaş Uçağı deyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
35 yıllık motor ~ 4 yıl önce
F16 motorumu kaldı yaaa kaç yıllık motor teknolojisi Allah aşkına

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yoruma bak ya ~ 4 yıl önce
genel olarak jet motoru kac yillik teknoloji onu biliyo musun? teknoloji 35 yila dayaniosa bu alanda yeni demektir.
Şevki ATAÇER ~ 4 yıl önce
Yorum yapan arkadaslarin gozden kacirdiklari bir sey var, ilk ucus testleri bu motorlar ile yapilacak. Ucak seri uretime gectiginde bu motorlar kullanilmayacak. Bildigim kadari ile Kale grubu motor konusunda epey yol aldi. Burada onemli olan motor degil yazilimdir. Eger siz yerli yazilim yaratamazsaniz istediginiz kadar her seyi yerli olsun o ucak veya makine size ait olmaz. Bugun dunyada istedginiz motoru motor ureticilerime yaptirirsiniz. Ancak o motoru calistiracak, komut verecek yazilim size ait degilse maalesef motorun kontagini dahi acamazsasiniz. Yapilan herseye tukaka demek kolydir. Bu isleri yapmak karatahtada 62 rakami ile kedi cizmeye benzemez.
Temel bir gün... ~ 4 yıl önce
Fıkra mı anlatıyor, masal mı anlatıyor ne yapıyorsa, kimsenin taktığı yok ki yorum bile yapılmamış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ufuk ~ 4 yıl önce
Böylesi bir gunde heykel ile ucacagini duymak isterdik... yaziklar olsun hep teknoloji falan filan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 4 yıl önce
Eğer 70’Li yılların teknolojisi olan F110 motoru yerli uçağa takarsanız: 1) O uçak yerli olmaz 2) Görünmez olmaz. 3) Dolayısıyla 5. nesil bir uçak hiç olmaz. Radara yakalanmayan bir uçakta öncelikle motorun ısı izini yol etmeniz gerekir. Ruslar yıllardır bu problemi çözmeye çalışıyor. Biz de size bunu anlatıyoruz. Yerli ve milli uçak yapalım. Ama görünmez olacak,şu olacak bu olacak diye gerçekdışı hayaller kurmayalım. Radara yakalanmayan,gerçek bir 5. nesil uçak üretmek öyle kolay değildir. Hatta hayatında hiç uçak üretmemiş bir ülke çok çok zordur. Ama imkansız değildir. Sadece boş hayallerle vakit kaybetmeyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fo ~ 4 yıl önce
Kaptanim, bi de zahmet edip madde madde yazmissiniz, muhendislige pek karismayain.. hee tabi kaptanlar herseyi bilir her konuda haklidir. prototip gelisiminde asamalar vardir. bi bakin f22 f35 hatta f16 tasarimlari nasil olmus.
ziyaa ~ 4 yıl önce
ah fetöcü vah fetöcü kotil. sıktığın palavralarla arşiv şişti. burdaki avaneler kesintisiz gaza gelebilse de gerçekler ortada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yinemi ~ 4 yıl önce
Ziyaaaaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000