09 Aralık 2022, Cuma 09:12:30

Meteoroloji çalışanları tazminat hakkını istiyor

Meteoroloji Çalışanları, Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü'nün (EUROCONTROL) havacılık hizmetleri için Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne yaptığı ödemeden, toplu iş sözleşmesi kapsamında hakları olan havacılık parasının kendilerinin beş aydır verilmemesini protesto etti.
  • Bir DHMİ çalışanı olarak lise mezunu elektrikçinin bile yüksek aldığı kurumumda meteoroloji çalışanlarının da hakkı aynı havalimanında görev yapıyoruz neleri eksik ki alsınlar haklarıdır.saygılar..
  • Shgm örnek veriliyor ama shgm'de yeni oranlara göre ödeme yapıldığına dair bir bilgi yok.. zaten madem adamların böyle hakkı vardı yıllarca niye almadılar o zaman. Eurocontrol ödemeleri sır gibi maşallah.
  • Dhmiye vekil bakan tanıdığı sayesinde torpille başka kurumdan gelip akşama kadar feysbukta gezen hala hukuk narasi atan tayfadan daha fazla hizmet ediyorlar isteklerinde haklılar
  • 20-30 katı fazla alıyor ne demek. Herkes 16-24 bin arası tazminat mı alıyor. İyice saçmalamışlar. 10 katı bile değil. Shgm nşn aldığı taaminat şuanda mrteroloji ile aynı. Herhangi bir farkı yok.
  • Bilmesek cok oneli bi is sanacagiz. Rasat zamaninfan 5 dk onceye alarm kur. Alarm calinca hizlica goz atip raporu yayınla. Sonraki 1 saat icin de laptoptan dizi/film/oyun/borsa/coin/ev araba ilanlari takıl dur. Tahmin tutarsa ne ala, tutmazsa biz allah miyiz kardesim tahmin ediyoruz de gec:D yan gel yat paralari gotur. Kokusmus memur zihniyeti
  • Bu kafayla yakında alırsın merak etme
  • Meteoroloji hava meydanların temel unsurlarından biridir. 7/24 kesintisiz hizmet sağlayan bu kurumun diğer paydaş kurumlar kadar havacılık tazminatı alması kadar doğal birşey yoktur. Bir DHMİ çalışanı olarak haklı davalarını destekliyorum
  • ATC'nin malı deniz, yemeyen keriz mottosuyla çıkılan bu yolda sıra meteorolojici arkadaşların demek ki. Ama sizden ricam lütfen sıraya geçin valla çok karıştı ortalık
  • Verilen hizmet karşılığında dhmi sizin genel müdürlüğünüze ödeme yapıyor. Sizin genel müdürlüğünüz bu oranları böyle belirlediyse ve ödenek yok diye de size vermiyorsa , aldığı tazminatı başka yerlere harcıyorsa bunu kendi genel müdürlüğünüzle çözmelisiniz. Eurocontrol napsın dhmi napsın …
  • DHMI ile shgm ve mgm yi bir kere karıştırmayalım. DHMI hava seyrüsefer hizmet sağlayıcısı, en-route ve terminal (terminal sahası, yaklaşmanın yapıldığı saha, meydandaki terminal binası DEĞİL) hizmetlerinin maliyetleri EUROCONTROL tarafından karşılanır. DHMI, MGM den meteoroloji hizmeti satın alır. Bakın satın alır diyorum, MGM gerekirse bu hizmetten kar elde edebilir. Fakat DHMI edemez. DHMI, SHGM'den supervision (denetleme hizmeti) satın alır. SHGM bu parayı personeline dağıtırken, MGM dağıtmamaktadır. 2020 yılında DHMI, 22 milyon euro MGM ye para ödemiştir aldığı hizmet karşılığında. SHGM ye ise 1,8 milyon euro ödemiştir. Tabi 2020 yılında henüz SHGM tazminatı yoktu. Demem o ki, DHMI gerekli parayı ödüyor. Kurumunuz size vermiyor.

Meteoroloji Çalışanları, Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü'nün (EUROCONTROL) havacılık hizmetleri için Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne yaptığı ödemeden, toplu iş sözleşmesi kapsamında hakları olan havacılık parasının kendilerinin beş aydır verilmemesini protesto etti.

Konuyla ilgili Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ndeki tüm sendika ve STK’ların oluşturduğu Meteoroloji çalışanları platformu açıklaması şu şekilde:

"Avrupa Havacılık ve Seyrüsefer Güvenliği Organizasyonu (EUROCONTROL), verdiği hizmet karşılığında bir gelir elde etmektedir. EUROCONTROL elde ettiği bu geliri, üye ülkelerin seyrüsefer güvenliğine hizmet eden kurumlarına sağladıkları hizmetlere karşılık olarak dağıtmaktadır. Dağıtılan bu gelir, sadece hizmeti sağlayan kurumların havacılık hizmetlerine yaptığı yatırım, personel, eğitim, bakım, onarım gibi faaliyetlerinde kullanılabilmektedir.

Ülkemizde seyrüsefer güvenliğine hizmet veren ve bu gelirden pay alma hakkı olan 3 kurum bulunmaktadır. Gönderilen bu paradan kurumların personeline dağıtılması ise şu şekilde gerçekleştirilmektedir:

1    Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü Havacılık Tazminat Oranları %150, %300, %600, %1000 şeklindedir. (6. Dönem toplu sözleşme ile bu oranlar %50 artırılmıştır)

2-    Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Havacılık Tazminat Oranları 01.07.2022 tarihinde kabul edilen 7417 sayılı kanunun 48. Maddesiyle %150, %300, %600, %1000 şeklinde düzenlenmiştir.

3-    Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) Havacılık Tazminat Oranları %15, %30, %45 şeklindedir.

01.07.2022 tarihinde kabul edilen 7417 sayılı kanunun 48. Maddesi ile SHGM personeline ödenen tazminat miktarları DHMİ personeline ödenmesi ile ilgili KHK’da belirtilen miktarlara yükseltilmiştir. Böylece SHGM personeline ödenen tazminat oranları artırılarak mağduriyetleri giderilmiştir.

Meteoroloji raporları olmadan hiçbir uçuş gerçekleştirilememektedir. EUROCONTROL, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ilgili dokümanlarına göre Meteoroloji kuruluşlarının sivil havacılığa katkısı diğer iki kurum ile aynı olmasına rağmen, diğer iki kurum personeli Meteoroloji personelinden 20-30 katı fazla tazminat almaktadırlar. Kamu maliyesine herhangi bir yük getirmeyen tamamı EUROCONTROL tarafından karşılanan ücretlerde MGM personelinin alacağı oranların da DHMİ ve SHGM ile eşitlenmesini talep ediyoruz. Böylece uçuş güvenliği için ortak çalışan personel açısından iş barışı da sağlanmış olacaktır."

Meteoroloji çalışanları tazminat hakkını istiyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (50)

DHMİ ~ 1 yıl önce
Bir DHMİ çalışanı olarak lise mezunu elektrikçinin bile yüksek aldığı kurumumda meteoroloji çalışanlarının da hakkı aynı havalimanında görev yapıyoruz neleri eksik ki alsınlar haklarıdır.saygılar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Shgm ~ 1 yıl önce
Shgm örnek veriliyor ama shgm'de yeni oranlara göre ödeme yapıldığına dair bir bilgi yok.. zaten madem adamların böyle hakkı vardı yıllarca niye almadılar o zaman. Eurocontrol ödemeleri sır gibi maşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sertadam ~ 1 yıl önce
SHGM Şu an belirtilen ücretleri almaya başladılar. Aralık ayı itibariyel memur %265 Şube müdürü %280 ve yukarı doğru çıkıyor.
Hak hukuk ~ 1 yıl önce
Dhmiye vekil bakan tanıdığı sayesinde torpille başka kurumdan gelip akşama kadar feysbukta gezen hala hukuk narasi atan tayfadan daha fazla hizmet ediyorlar isteklerinde haklılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Slifle ~ 1 yıl önce
20-30 katı fazla alıyor ne demek. Herkes 16-24 bin arası tazminat mı alıyor. İyice saçmalamışlar. 10 katı bile değil. Shgm nşn aldığı taaminat şuanda mrteroloji ile aynı. Herhangi bir farkı yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sert adam ~ 1 yıl önce
SHGM de şuan memur en az ortalama 8.000 alıyor
Ya arkadas ~ 1 yıl önce
Bilmesek cok oneli bi is sanacagiz. Rasat zamaninfan 5 dk onceye alarm kur. Alarm calinca hizlica goz atip raporu yayınla. Sonraki 1 saat icin de laptoptan dizi/film/oyun/borsa/coin/ev araba ilanlari takıl dur. Tahmin tutarsa ne ala, tutmazsa biz allah miyiz kardesim tahmin ediyoruz de gec:D yan gel yat paralari gotur. Kokusmus memur zihniyeti

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meteoroloji müh. ~ 1 yıl önce
Hiçbir şey bilmediğin yaptığın yorumdan belli. Yarın gel Meteoroloji ofisine sana anlatayım. Hava her daim CAVOK mu?. Çalışanlar İTÜ den eğitim almış deneyimli mühendisler. Ayrıca Eurocontrol de 1.gruptayiz. DHMİ deki ATC ve Aim memuru arkadaşlar bile bunu görüyor ve halkımızı savunuyorken senin bilip bilmeden yorum yapman çamur atman tamamen bilgisizlik.
Aviator ~ 1 yıl önce
İş küçümsemek bu kadar kolay olmamalı ya.
Meteoroloji müh ~ 1 yıl önce
Bu kafayla yakında alırsın merak etme

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ertan ~ 1 yıl önce
Meteoroloji hava meydanların temel unsurlarından biridir. 7/24 kesintisiz hizmet sağlayan bu kurumun diğer paydaş kurumlar kadar havacılık tazminatı alması kadar doğal birşey yoktur. Bir DHMİ çalışanı olarak haklı davalarını destekliyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kuleden gel kuleden ~ 1 yıl önce
ATC'nin malı deniz, yemeyen keriz mottosuyla çıkılan bu yolda sıra meteorolojici arkadaşların demek ki. Ama sizden ricam lütfen sıraya geçin valla çok karıştı ortalık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Met ~ 1 yıl önce
Verilen hizmet karşılığında dhmi sizin genel müdürlüğünüze ödeme yapıyor. Sizin genel müdürlüğünüz bu oranları böyle belirlediyse ve ödenek yok diye de size vermiyorsa , aldığı tazminatı başka yerlere harcıyorsa bunu kendi genel müdürlüğünüzle çözmelisiniz. Eurocontrol napsın dhmi napsın …

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğru Bilgi ~ 1 yıl önce
DHMI ile shgm ve mgm yi bir kere karıştırmayalım. DHMI hava seyrüsefer hizmet sağlayıcısı, en-route ve terminal (terminal sahası, yaklaşmanın yapıldığı saha, meydandaki terminal binası DEĞİL) hizmetlerinin maliyetleri EUROCONTROL tarafından karşılanır. DHMI, MGM den meteoroloji hizmeti satın alır. Bakın satın alır diyorum, MGM gerekirse bu hizmetten kar elde edebilir. Fakat DHMI edemez. DHMI, SHGM'den supervision (denetleme hizmeti) satın alır. SHGM bu parayı personeline dağıtırken, MGM dağıtmamaktadır. 2020 yılında DHMI, 22 milyon euro MGM ye para ödemiştir aldığı hizmet karşılığında. SHGM ye ise 1,8 milyon euro ödemiştir. Tabi 2020 yılında henüz SHGM tazminatı yoktu. Demem o ki, DHMI gerekli parayı ödüyor. Kurumunuz size vermiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000