26 Mart 2009, Perşembe 12:36:44

MEDAIR AIRPORT TV'YE KONUŞTU

Medair’in Atatürk Havalimanında oluşturduğu kriz merkezinin başında bulunan Esas Havacılık icra kurulu üyesi Çağatay Özdoğrucu, Airport TV'ye açıklamalarda bulundu...
  • Allah bilir ya,bu helikopterlerde Radar Altimetre ve onun data bilgisi olan düşük irtifa sinyal korna sistemi (GPWS)de yok gibi.Kapalı havada kör uçuş yapılmış bir izlenim edindim.
  • Yine atıp tutanlar, teknik detaylar hakkında bilgileri olmayanlarla karşı karşıyayız. Önce cihazdan biraz bahsedelim. Cihaz 3 frekans ile çalışan bir transmiter 'dir. 121 / 243 / 406 frekanslarla aynı anda yayın yapar. 406mhz 'lik sinyali uyduya bilgi göndermek için 45-55 saniyede bir kullanır ve 24 saat boyunca bu bilgiyi gönderir. Diğer 2 frekans kurtarma ekiplerine kırım yeri yakınlarında iken (arazi şartlarına göre max 20 km) 72 saat boyunca sinyal gönderir. Bu sinyallerin devreye girmesi 2 şekilde olur. 1) manuel switch yardımıyla. 2) her saniye ölçülen G (Grawty) 'nin o anki değerinin 4,5G (+- 0,5 G) artması halinde. 12G 'de çalışır, 6G'de çalışır, sallansa çalışır diye birşey yoktur. Tescil no, seri no, koordinat bilgilerini gön
  • arkadaşım sen hiç hayatında elt değiştirdinmi soruyorum sana ufak bir sarsıntıda hemen sinyal gönderir diyorsun.
  • Medair yetkilisinin yaptığı açıklamaya inanalım da yine de aklımızda bir soru işareti yok değil?.Muhtemelen üretici bu sistemin kontrolunu saate bağlı uçuş aralığının sonu olan Peryodik Bakım tabir ettiğimiz büyük bakımda vermiştir.Peryodik Bakım teknik emir çeklistinde "ELT sistem kontrol "maddesi var mıdır ve yapıldığı Check edilmiş midir?.Yetkili onu söylesin bize daha inandırıcı gelir.Gerçektende devreye girme sarsıntı G''si düşük olmuş bir vaziyetteki sistem sinyal göndermemiş.Ya da gönderiyor bzim ülkemizin elindeki alıcılar bu sinyali alamıyor.
  • Helikopterlerin iniş ivmesine bakarak ELT'nin 12G de devreye girme oarnı yüksek bir oran değil mi?sert iniş kontrol "G"si kaçtır ki,kaza kırım G si 12 olsun.?.Diyelim ki 12 G lik bir kuvvetile çarpma olmadı ve sistem devreye girmedi.Pilotun sistemi "manuel" devreye sokacak kapaklı şalteride mi yoktur?.Üretici manuel sistem koymadı ise bu da bir eksikliktir.Görünüyor ki,aynen Amsterdam kazasında olduğu gibi bu kazadan da birsürü alacağımız ders var.Temennimiz kazaya uğrayanların sağ kurtarılmaları.
  • shgm tarafından denetlenmediklerini nerden biliyosun da sallıyosun kardeşim her klavye bulan sallamasın durmadan
  • şimdi metanet laflarını falan bırakalım. umarımki, sağ kalabilmiştir herkes, bu soğukta dünden beri. eğer bu insanlar soğuktan rahmetli olmuşlarsa, katilleri bu helikopterdeELT cihazı olmamasıyada faal olmamasına sebep olan ve bu şekilde uçuşa izin verenlerdir. katil olmak için illada birini silahla vurmak gerekmez.
  • hadi ya! yalanın kuyruklusuna bak. neymiş. şiddetli çarpma olmadığından ELT cihazı çalışmamışmış. sadece bir adam kendinde kalmış ve diğerleri kendinden bile geçmiş, bilindiği kadarıyla. ELT için yeterince sert bir çarpma olması için daha ne tür bir darbe olması lazım acaba.
  • daha neyin ne oldugu belli değilken,ona buna iftira atmak,,sadece hasta zihniyeti gösterir. şuan dua etme zamanı ,,çamur atıp keyif yapma değil. kınıyoruz
  • Medairin başka bir pilotu helikopterde ELT cihazı olmadıgını beyan etti. Medair helikopterde ELT cihazının oldugunu söylüyor o cihaz hafifce devrilse hemen sinyal vermeye başlar ama (SHGM) tarafından muntazam denetlenmediklerinden şimdi paçalarını kurtarmaya çalışıyorlar

Medair’in Atatürk Havalimanında oluşturduğu kriz merkezinin başında bulunan Esas Havacılık icra kurulu üyesi Çağatay Özdoğrucu, helikopterin elt cihazının bozuk olduğu ya da hiç olmadığı şeklindeki iddiaları yalanladı.

Airport TV’ye konuşan Özdoğrucu, 23 ocak’ta söz konusu cihazın Amerikadaki artex firmasından getirtilerek monte edildiğini, ancak helikopterin şiddetli bir çarpma yaşanmadığı için cihazın sinyal vermediğini bildirdi.

Özdoğrucu, elt cihazının 12 G (ci) seviyesinin üzerinde devreye girdiğini ifade etti.

Özdoğırucu son olarak, helikopterin tüm bakımlarının zamanında yapıldığını Sabancı ailesinin de sık sık bu helikopteri kullandığını söyledi.

MEDAIR AIRPORT TV'YE KONUŞTU

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 15 yıl önce
Allah bilir ya,bu helikopterlerde Radar Altimetre ve onun data bilgisi olan düşük irtifa sinyal korna sistemi (GPWS)de yok gibi.Kapalı havada kör uçuş yapılmış bir izlenim edindim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yine atıp tutanlar, teknik detaylar hakkında bilgileri olmayanlarla karşı karşıyayız. Önce cihazdan biraz bahsedelim. Cihaz 3 frekans ile çalışan bir transmiter 'dir. 121 / 243 / 406 frekanslarla aynı anda yayın yapar. 406mhz 'lik sinyali uyduya bilgi göndermek için 45-55 saniyede bir kullanır ve 24 saat boyunca bu bilgiyi gönderir. Diğer 2 frekans kurtarma ekiplerine kırım yeri yakınlarında iken (arazi şartlarına göre max 20 km) 72 saat boyunca sinyal gönderir. Bu sinyallerin devreye girmesi 2 şekilde olur. 1) manuel switch yardımıyla. 2) her saniye ölçülen G (Grawty) 'nin o anki değerinin 4,5G (+- 0,5 G) artması halinde. 12G 'de çalışır, 6G'de çalışır, sallansa çalışır diye birşey yoktur. Tescil no, seri no, koordinat bilgilerini gön

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
arkadaşım sen hiç hayatında elt değiştirdinmi soruyorum sana ufak bir sarsıntıda hemen sinyal gönderir diyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Medair yetkilisinin yaptığı açıklamaya inanalım da yine de aklımızda bir soru işareti yok değil?.Muhtemelen üretici bu sistemin kontrolunu saate bağlı uçuş aralığının sonu olan Peryodik Bakım tabir ettiğimiz büyük bakımda vermiştir.Peryodik Bakım teknik emir çeklistinde "ELT sistem kontrol "maddesi var mıdır ve yapıldığı Check edilmiş midir?.Yetkili onu söylesin bize daha inandırıcı gelir.Gerçektende devreye girme sarsıntı G''si düşük olmuş bir vaziyetteki sistem sinyal göndermemiş.Ya da gönderiyor bzim ülkemizin elindeki alıcılar bu sinyali alamıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Helikopterlerin iniş ivmesine bakarak ELT'nin 12G de devreye girme oarnı yüksek bir oran değil mi?sert iniş kontrol "G"si kaçtır ki,kaza kırım G si 12 olsun.?.Diyelim ki 12 G lik bir kuvvetile çarpma olmadı ve sistem devreye girmedi.Pilotun sistemi "manuel" devreye sokacak kapaklı şalteride mi yoktur?.Üretici manuel sistem koymadı ise bu da bir eksikliktir.Görünüyor ki,aynen Amsterdam kazasında olduğu gibi bu kazadan da birsürü alacağımız ders var.Temennimiz kazaya uğrayanların sağ kurtarılmaları.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
shgm tarafından denetlenmediklerini nerden biliyosun da sallıyosun kardeşim her klavye bulan sallamasın durmadan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
şimdi metanet laflarını falan bırakalım. umarımki, sağ kalabilmiştir herkes, bu soğukta dünden beri. eğer bu insanlar soğuktan rahmetli olmuşlarsa, katilleri bu helikopterdeELT cihazı olmamasıyada faal olmamasına sebep olan ve bu şekilde uçuşa izin verenlerdir. katil olmak için illada birini silahla vurmak gerekmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
hadi ya! yalanın kuyruklusuna bak. neymiş. şiddetli çarpma olmadığından ELT cihazı çalışmamışmış. sadece bir adam kendinde kalmış ve diğerleri kendinden bile geçmiş, bilindiği kadarıyla. ELT için yeterince sert bir çarpma olması için daha ne tür bir darbe olması lazım acaba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
daha neyin ne oldugu belli değilken,ona buna iftira atmak,,sadece hasta zihniyeti gösterir. şuan dua etme zamanı ,,çamur atıp keyif yapma değil. kınıyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Medairin başka bir pilotu helikopterde ELT cihazı olmadıgını beyan etti. Medair helikopterde ELT cihazının oldugunu söylüyor o cihaz hafifce devrilse hemen sinyal vermeye başlar ama (SHGM) tarafından muntazam denetlenmediklerinden şimdi paçalarını kurtarmaya çalışıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000