05 Nisan 2009, Pazar 08:58:59

Maliyet abartılmasın, helikoptere karakutu 50 bin dolara takılıyor

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasının ardından, helikopterde uçuş bilgi ve pilot konuşma kayıtlarını saklayan karakutu benzeri bir cihazın bulunmaması eleştiri konusu oldu.
  • Eleektronik uçuş göstergeleri ve ikaz sistemlerinin ne kadar önemli ve component sistemler olarak çalışmasının insan hayatını kurtarma ve güvenli uçuş için ne kadar gerekli olduğu açıktır.Amsterdam'a düşen uçağımıza "Radar Altimetre hatalı gösterme kusuru",Helikopter kazasına da "ELT cihazı çalışmaması kusuru "bulunması bunun işaretleridir.Şinasi Akay-Uçak Elektronik Aletler Uzmanı
  • Helikopterin imalatçısının onay vermediği hiçbir sistemi "ben uygun buldum" deyip Helikoptere takamazsınız.Zaten kanaatimce helikopterin imalatçısı bu kazayı ve nedenlerini irdeleyip,güvenli bir uçuş için yapılması gerekenlerin çözümüne bakıyordur.
  • Bu ürün için kim bilir kaç yerden izin alman gerekiyor helikoptere ya da uçağa takmak için. O alacağın izinler büyük ihtimalle maliyetlerini arttıracak. Sen TIR falan mı zannettin hava aracını? O senin söylediğin kamyonlarda, tırlarda oluyor...

Ancak, haberleşme uydusu Thuraya aracılığıyla hizmet sunan Thuraya Avionik cihazının, hava araçlarında haberleşmeyi sağladığı gibi, kaza halinde karakutu işlevi gördüğü ortaya çıktı.

Fiyatı 50-60 bin dolar olan cihaz sayesinde, araçlardaki hız değişikliği, yükseklik, GPS bilgileri, kokpit ekibi arasındaki görüşmeler, uyarı ve gösterge bilgileri kayıt altına alınabiliyor.

Teknomobil Uydu Haberleşme Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gençler, hava araçlarının güvenliği için Küresel Konumlandırma Sistemi'nden (Global Positioning System-GPS) faydalanılması gerektiğini, çok kısa sürede kaza yerinin koordinatlarının tespit edilerek ilgili mercilere SMS yoluyla ulaştırılabildiğini söyledi.

Gençler, Thuraya uydu haberleşme cihazlarının kullanılması halinde, yaralanan veya kaybolan kişilere ulaşmanın kolaylaştığına dikkat çekti. Hava aracına takılacak sistemin toplam fiyatının 50-60 bin dolar arasında olduğunu ifade eden Gençler, helikopter ücretinin olan en az 2 milyon dolar, uçaklarınsa 15-20 milyon dolar olduğu göz önüne alındığında bu bedelin hayat kurtarmak açısından fazla olmadığını kaydetti.

Thuraya uydu haberleşme cihazları hava aracına monte ediliyor. Firma veya idarenin kullandığı bilgisayarlara özel yazılım yüklenerek hava aracını takip sağlanıyor. Pilot, araç kalkmadan kumanda merkezine kaç yolcu olduğunu veya istikameti bildiriyor.

Pilot bildirim yapmazsa, kalktıktan sonra takip merkezinden hava aracının nerede olduğu, hangi istikamete yöneldiği, hızı, yüksekliği, kaç kişinin olduğu gibi bilgilere uydu aracılığıyla derhal ulaşılıyor. 

Zaman

Maliyet abartılmasın, helikoptere karakutu 50 bin dolara takılıyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Eleektronik uçuş göstergeleri ve ikaz sistemlerinin ne kadar önemli ve component sistemler olarak çalışmasının insan hayatını kurtarma ve güvenli uçuş için ne kadar gerekli olduğu açıktır.Amsterdam'a düşen uçağımıza "Radar Altimetre hatalı gösterme kusuru",Helikopter kazasına da "ELT cihazı çalışmaması kusuru "bulunması bunun işaretleridir.Şinasi Akay-Uçak Elektronik Aletler Uzmanı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Helikopterin imalatçısının onay vermediği hiçbir sistemi "ben uygun buldum" deyip Helikoptere takamazsınız.Zaten kanaatimce helikopterin imalatçısı bu kazayı ve nedenlerini irdeleyip,güvenli bir uçuş için yapılması gerekenlerin çözümüne bakıyordur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu ürün için kim bilir kaç yerden izin alman gerekiyor helikoptere ya da uçağa takmak için. O alacağın izinler büyük ihtimalle maliyetlerini arttıracak. Sen TIR falan mı zannettin hava aracını? O senin söylediğin kamyonlarda, tırlarda oluyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000