07 Haziran 2016, Salı 09:30:53

Leasing firmalarına 'yakıt' freni!

Ucuz petrol fiyatları havacılık endüstrisine fayda sağladı ama havacılık şirketlerine uçak kiralayan leasing şirketleri zora soktu
  • Ben de A330 aldım kapının önünde yatıyor. Ziyaret etmek isteyen olursa beklerim.
  • Başlıkla içerik zıt.
  • THY'nin Boeing 777-200LR lease edebilmesi mümkün değil mi Melbourne/Sydney ve Yeni Zelenda uçuşları için? Bakım altyapısı olarak Boeing 777-300ER altyapısı kullanılabilir mi, farklı bir yapılanma mı gerektirir? Bilgisi olan varsa aydınlatırsa sevinirim.
  • Deltanın aldığı o uçağı biz niye almamışız ki.. Peh. Gitmiş koca gidi uçak, bağıra bağıra 7.7 miliyon dolara..

Ucuz petrol fiyatları havacılık endüstrisine fayda sağladı ama havacılık şirketlerine uçak kiralayan leasing şirketleri zora soktu

Petrol fiyatlarının 18 ay boyunca düşük seyretmesi havacılık sektörünün birçok alt grubunda olumlu etki yarattı. Düşük yakıt fiyatları başta ABD olmak üzere birçok ülkede havacılık şirketlerinin rekor kar elde etmesine olanak sağladı.

Havayoluna ilişkin talebin artmasıyla Boeing ve Airbus'un sipariş defteri kabardı.

Fakat uçaklara yatırım yapıp onları havayolu şirketlerine ve diğer operatörlere kiralayan leasing firmaları düşük petrol fiyatlarından olumsuz etki görebilecek durumda.

Petrol fiyatları yüksek olduğunda birçok havacılık şirketi, uçak yatırımı yapmaktansa leasing firmalarından uçak kiralamayı tercih etti. Leasing firmaları büyük uçak üreticilerinin satışlarının yüzde 40'ını gerçekleştirmiş durumda.

Petrol fiyatlarının gerilemeye başlamasıyla leasing sektörünün eski çekiciliği ise geride kaldı. Petrol fiyatlarının gerilemesi eski, daha az verimli uçakların yeniden karlı bir şekilde işletilebilmesine olanak sağladı.

Bu doğrultuda yeni siparişlerin azalmaya başladığı görüldü. Bu durum şirketlerin üreticilerden ikinci el uçak alabilmesi koşullarını da geliştirdi.

ABD'nin en büyük ikinci havayolu şirketi Delta, Aralık ayında ikinci el bir Boeing 777 uçağını 7,7 milyon dolara satın aldı. Bu fiyat aynı tip uçağın liste fiyatından yüzde 97 daha düşük bir fiyata işaret ediyor.

Havayolu şirketlerinde ikinci el uçaklara yönelik ilgi artarken, leasing şirketleri ise talep konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarını belirtiyor. Kargo uçaklarına yönelik ilgi azalsa da yolcu uçaklarına yönelik ilginin devam ettiği görülüyor.

Şubat ayında THY de toplam 7 adet A330-300 uçağının 2017 yılından itibaren 6 yıllığına kiralanmasına karar vermişti. (businessht)

Leasing firmalarına 'yakıt' freni!

Yorumlar

Uçak ~ 8 yıl önce
Ben de A330 aldım kapının önünde yatıyor. Ziyaret etmek isteyen olursa beklerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu ne kine ~ 8 yıl önce
Başlıkla içerik zıt.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B77L ~ 8 yıl önce
THY'nin Boeing 777-200LR lease edebilmesi mümkün değil mi Melbourne/Sydney ve Yeni Zelenda uçuşları için? Bakım altyapısı olarak Boeing 777-300ER altyapısı kullanılabilir mi, farklı bir yapılanma mı gerektirir? Bilgisi olan varsa aydınlatırsa sevinirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Delta ~ 8 yıl önce
Deltanın aldığı o uçağı biz niye almamışız ki.. Peh. Gitmiş koca gidi uçak, bağıra bağıra 7.7 miliyon dolara..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000