12 Mayıs 2010, Çarşamba 08:43:41

Kül bulutlarının bedeli ağır oldu!

İzlanda’da geçtiğimiz haftalarda yaşanan yanardağ patlaması sonucu oluşan “volkanik kül krizi”nin Avrupa’nın lider turizm şirketler grubu TUI’ye maliyetinin 104 milyon avro olduğu açıklandı.

TUI Travel CEO’su Peter Long, “Kül krizinin etkileri olmasaydı 2010 hedeflerimize ulaşırdık” dedi. Long, buna rağmen krizin yaz sezonunu gölgelemeyeceğini söyledi.  

Geçtiğimiz haftalarda İzlanda’da meydana gelen yanardağ patlaması sonucu oluşan volkanik kül bulutunun havayolu ve seyahat endüstrisine etkileri sürerken, sektörde bu doğa olayının yarattığı zararla ilgili açıklamalar gelmeye de devam ediyor.

Avrupa seyahat pazarının lider grubu TUI de “kül krizinin” gruba mali etkisini açıkladı. TUI’nin İngiltere’deki tepe yöneticisi TUI Travel CEO’su Peter Long, nisan ayındaki bu olayın; uçuş yasakları ve tatil bölgelerinde mahsur kalan müşterilerin geri getirilme maliyetleri de dahil olmak üzere kendilerine 90 milyon poundluk (104 milyon avro) bir ek maliyet yarattığını bildirdi.

Ocak-Mart 2010 tarihleri arasındaki ikinci mali dönemde operasyon kârlarının geçen yıla göre 47 milyon poundluk bir artış kaydettiğine işaret eden Long, “Kül krizinin etkileri olmasaydı 2010 hedeflerimize ulaşırdık” dedi. Buna rağmen krizin yaz sezonunu gölgelemeyeceğini söyleyen Peter Long, talepte bir azalma olmadığını belirtti.

TUI İngiltere’de özellikle kapasite indirimlerinden dolayı yılın ilk yarısında yüzde 2’lik ciro kaybı öngörülürken, TUI Almanya’da ise bu kaybın daha fazla olacağı tahmin ediliyor. TUI Almanya’da 14 Mart – 2 Mayıs 2010 tarihleri arasında rezervasyonlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 ‘lik düşüş olduğu belirtiliyor. Yaz sezonuna yönelik rezervasyonlarda da TUI Almanya’da 2 Mayıs itibariyle yüzde 2’lik ciro kaybı olduğu bildirildi.

TUI Almanya’da yaz satışlarındaki düşüşe karşın, TUI İngiltere’de ise yaz rezervasyonlarından elde edilen cironun “kül krizi”ne rağmen yüzde 14 arttığı açıklandı. TUI İskandinavya’daki yaz sezonu satışlarındaki ciro artışı ise yüzde 15 olarak belirlendi. TUI’nin Fransa, Polonya ve İsviçre’deki yaz sezonu satışlarında  da artış kaydedildiği bildirildi.

Kül bulutlarının bedeli ağır oldu!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000