10 Mayıs 2017, Çarşamba 13:26:44

Kotil; 'Milli uçağı gençlerle yapacağız'

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, "Turkish Fighter'ı yapabilmemiz için şu an Türkiye'nin en yetenekli, en zeki çocuklarının uçak bölümlerini seçmesi gerekiyor. Bu projeyi Türkiye'nin gençleri ile yapacağız." dedi.
  • Tusas da bir çok kişi genel müdur olarak çalışti.Her birisinin katkılari oyle veya böyle olmuştur.Alt seviyeden gelipde büyük bir başari gösterense Muharrem Dörtkaşlıdır.Yeni genel müdürün entellektüel bir yapısi olduğunu düsünmekteyim.Bunu işlerine yansıtabilme becerisi varmi zaman gösterecek.Simdiden iyi veya kötü diyerek yorumda bulunan arkadaşları aceleci buluyorum.Gözlemlediğim bir nokta var Temel bey Tai çalışanlarına karşi bir güvensizlik hissediyor sanirim.Yöneticilerin çoğunu değiştirme düşüncesinde olduğu yaptıgi uygulamalardan belli.Her hafta insanlar bu hafta piyango banada vuracakmı diye stres içinde.Calısanlarda bir umutsuzluk oluşmakta.Bu fabrika uydu dahil yüksek teknoloji ürünler cıkartmıs bir konumda.Çalısanları değersizleştirerek fabrikaya bir katķi sağlanamaz.Kaldıki yerlerine yeni getirilen yöneticilerin çoğunun, fabrikanın imalatlarına katkısı olacak kadar bilgileri yok.Temel bey ve ekibinin Calısanlarina iyi ortam yaratması ve ülkemize yüksek kazanımlarda bulundurmasini dilerim.
  • Emin olun imkan verilirse insanımız yapar, yeterki devleti yönetenler adil ve hakkaniyetli davransin, işi ehline versin. Temel Kotil gibilerle mümkün degil, çünkü bunlar kendilerini düşünür, oraya getirenlerin talimati doğrultusunda karar verir, mühendis alirlar.
  • Sürecleri saka gibi yorumlamak ancak trollük alameti olabilir.6 sene icinde ucak yaparsan bunun %90 lik kismini sen yapmiyorsun demektir. Aman gaza gelip de cocuklarinizi ucak mühendisligine göndermeyin. Baska bölümden de mezun olunarak rahatlikla oralarda mühendis olunabilir.
  • Keske su yorumlari admin iletse temel ile cikan her haberde herkes sikintisini soyluyor bir tane iyi yorum yok ya
  • Thy icin diyordunuz ya hani bizim çocuklar diye. Yıllarca calisip emek vermis kalifiyeleri biranda cikarip sizin cocuklari aldınız ya hani aynisi mi olacak!
  • En son universitelerin yeni mezunlari ile yapıyordunuz, sonra dünyada projesi bitmiş 200 Türk mühendislerin peşine düştünüz, şimdi lise öğrencilerine? Hocam bu hızla bakanliğa yakışırsınız çok takdir ettik stratejik, politik ve akademik planlarınızı ve atamalarınızı. Bu arada kendi elinizdeki ve onceki özellikle yonetimin harcadığı deneyimli mühendislerinizi ne yaptınız? Düzenden memnunsunuz anlaşılan çekirdeğe dokunmadığınıza göre.
  • Bütün okulları imam hatip yaptınız,şimdi bize uçak yapacak nesil lazım diyorsunuz.Çelişki değil mi?
  • Madem genclerle yapacaksin firsat tani 10 yildir 15 yildir tai de olan taiyi bilen kalifiye muhendisler dururken disardan reprezantlari getirip mudur yaptin tai ye ne kadar dostun varsa danismanin yaptin ne kadar arkdasin varsa baskan yaptin eee nerde genc ???? Nerde genc yonetim ??? Firsat tanimiyosun ki kimseye !!! Yanlis yoldasin temel bey
  • onuda yaparız bunuda yaparız diyerek , bir sey çıkmaz sonunda :-( umarım akıllı biri çıkarda güzel planlama yapar
  • Ülkemizde kac tane ucak muhendisi kac tane ucak teknisyeni aviyonikcisi govdecisi motorcusu var hangilerine istihdam sagladinizda simdi dalga gecer gibi gencler ucak bolumlerini secsinler diyorsunuz genis genis anlamiyorum gercekten !

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, "Turkish Fighter'ı yapabilmemiz için şu an Türkiye'nin en yetenekli, en zeki çocuklarının uçak bölümlerini seçmesi gerekiyor. Bu projeyi Türkiye'nin gençleri ile yapacağız." dedi.

Kotil, 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2017) kapsamında düzenlediği basın toplantısında, TAI bünyesinde yürütülen çalışma ve projelere ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'nin çok sayıda uçak mühendisine ihtiyacı olduğunu dile getiren Kotil, Milli Muharip Uçak Projesi'nde (Turkish Fighter) 10 bin mühendis olacağını ve projede çalışacağını, uçağın ilk uçuşunu 2023'te yapacağını, 2029 yılında da servise gireceğini anlattı.

Kotil, gelecek 10 yıllık süreçte bu kadar insanın devşirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün lisede olan çocukların havacılığa, uçağa gönül vermesi, en iyilerin bu bölümlere gitmesi gerekiyor. Turkish Fighter'ı yapabilmemiz için şu an Türkiye'nin en yetenekli, en zeki çocuklarının uçak bölümlerini seçmesi gerekiyor. Bu gençlerimiz Turkish Fighter'da çalışmak için okusunlar ki gelip bizim projemize dokunsunlar. Bu projeyi Türkiye'nin gençleri ile yapacağız. Bu gençlerin içi proje için kaynarsa Turkish Fighter'ı çok iyi yaparız.

Türkiye, havacılık ve uzayda bir oyuncu olacak. Bunun gerçekleşmesi için bunu gerçekleştirecek gençlerin, kahramanların sahaya çıkması gerekiyor. TAI Genel Müdürü olarak görevim, bu kadroları bir araya getirmek. Bu projeleri gerçekleştirmek için daha çok insana, genç yaşta bu işi yapmaya gönül vermiş, kağıt mühendisi olmayanlara, bir şeyi yapıp bitirmek isteyenlere ihtiyacım var."

"Görevimiz bu uçağı (Turkish Fighter) yapacak ekosistemi oluşturmak"

Temel Kotil, Turkish Fighter'ın çok büyük bir proje olduğunu, füzelerin kolay kolay göremeyeceği ve radara girmeden kendisinin radarı daha önce tespit edecek teknoloji ve tasarımla donatıldığını, projenin hayata geçmesi ile Türkiye malzeme sektörünün ileri teknolojili malzeme konusunda da sıçrama yaşayacağını söyledi.

Kotil, "Türkiye, malzeme sektöründeki ileri teknoloji kısmını halletmek zorunda. Turkish Fighter'ın bir parçası da bu sorunları çözmek... Diğer taraftan da tasarım konusunda proje ile sıçrama yapmış oluyorsunuz. Türkiye 14 sektörde sıçrama yapmış olacak. TAI olarak görevimiz, yalnızca bu uçağı tasarlamak değil, görevimiz bu uçağı yapacak ekosistemi oluşturmak." şeklinde konuştu.

 "Turkish Fighter'da devlet arkamızda, TAI önümüzde"

TUSAŞ/TAI Genel Müdürü Kotil, proje kapsamında Türk gençlerinin yanı sıra yabancı mühendisler ve Türk olup da dünyanın çeşitli teknoloji şirketlerinde çalışan kişilerle de çalışacaklarını belirterek, Turkish Fighter'ın bir dünya projesi olduğunu söyledi.

Projenin zihinsel olarak çözüldüğünü, sıradaki aşamanın pratiğe aktarmak olduğunu kaydeden Kotil, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu kodları pratiğe aktarmak yaklaşık 12 yılımıza mal olacak. Devlet arkamızda, maddi imkanlar arkamızda... TAI'nin tek projesi bu değil ama TAI'nin bütün varlığını ve oluşturacağı diğer projelerdeki katkıları da buraya akıtmak isteriz. TAI'nin içinde şu an yarım milyar dolar ihracat yapıyoruz. Yaptığımız alt sistemlerden 2 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz. Gerekirse bütün milyarları da buraya akıtırız. Turkish Fighter için TAI seferber. Tek projemiz bu olmayacak. Paralelde birçok projeyi yürütürüz. Turkish Fighter'da devlet arkamızda, TAI önümüzde... Maddi, manevi bütün imkanlarla Turkish Fighter'ı yapacağız."

"Büyük bir rakama mal olacak"

Temel Kotil, projenin finansal boyutuna ilişkin bir soru üzerine, şu an için anlaşılan bir rakam bulunmadığını ancak büyük bir rakama mal olacağını bildirdi.

Zaman ilerledikçe, projeye katılım olmasıyla rakamların düşeceğini belirten Kotil, "Finansal imkanımız olsaydı projeyi kendi paramızla yapmak isterdik ama o kadar finansal imkanımız yok. Turkish Fighter bir teknoloji projesi. TAI'nin bu projede görevi projeyi yönetmek, yapıyı ortaya çıkarmak, platformu oluşturmak." ifadelerini kullandı.

TAI'nin halka açılıp açılmayacağına ilişkin soru üzerine Kotil, "Ben çalışanım. Bu karar hissedarların ama şunu söylemeden geçemeyeceğim; THY'den biliyorum, THY Borsa'da işlem görmeye başlamasaydı bugünkü THY olmazdı." dedi.

 "Uydu konusunda belli bir yeteneğimiz oluştu"

TUSAŞ/TAI Genel Müdürü Kotil, üniversitelerle yaptıkları iş birliklerinin önemine işaret ederek, [email protected] adresine mail atan her öğrenciye destek vereceklerini bildirdi.

Sıfırdan uydu yaratmaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Kotil, şunları kaydetti:

"Uydu konusunda belli bir yeteneğimiz oluştu. Devlet bize 100 milyon doların üzerinde bir para harcayarak uydu imal etme, test etme yeteneği ve yeri kazandırdı. Bir tonluk haberleşme uyduları var. Bunun ön çalışmalarına başladık, müşterileri de var. Uzay bölümü olarak bir tonluk haberleşme uydumuzun ön çalışmasını yapıyoruz. Daha Yönetim Kurulu'na getirmedik. Onay gelirse biz kendi imkanlarımızla bir tonluk uydu tasarlayacağız. İki müşteri ile anlaşmak üzereyiz. 2 yıl içinde bir tonluk uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi hedefliyoruz."

Kotil; 'Milli uçağı gençlerle yapacağız'

Yorumlar Tüm Yorumlar (48)

On-line ~ 7 yıl önce
Tusas da bir çok kişi genel müdur olarak çalışti.Her birisinin katkılari oyle veya böyle olmuştur.Alt seviyeden gelipde büyük bir başari gösterense Muharrem Dörtkaşlıdır.Yeni genel müdürün entellektüel bir yapısi olduğunu düsünmekteyim.Bunu işlerine yansıtabilme becerisi varmi zaman gösterecek.Simdiden iyi veya kötü diyerek yorumda bulunan arkadaşları aceleci buluyorum.Gözlemlediğim bir nokta var Temel bey Tai çalışanlarına karşi bir güvensizlik hissediyor sanirim.Yöneticilerin çoğunu değiştirme düşüncesinde olduğu yaptıgi uygulamalardan belli.Her hafta insanlar bu hafta piyango banada vuracakmı diye stres içinde.Calısanlarda bir umutsuzluk oluşmakta.Bu fabrika uydu dahil yüksek teknoloji ürünler cıkartmıs bir konumda.Çalısanları değersizleştirerek fabrikaya bir katķi sağlanamaz.Kaldıki yerlerine yeni getirilen yöneticilerin çoğunun, fabrikanın imalatlarına katkısı olacak kadar bilgileri yok.Temel bey ve ekibinin Calısanlarina iyi ortam yaratması ve ülkemize yüksek kazanımlarda bulundurmasini dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mühendis ~ 7 yıl önce
Emin olun imkan verilirse insanımız yapar, yeterki devleti yönetenler adil ve hakkaniyetli davransin, işi ehline versin. Temel Kotil gibilerle mümkün degil, çünkü bunlar kendilerini düşünür, oraya getirenlerin talimati doğrultusunda karar verir, mühendis alirlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
saka galiba ~ 7 yıl önce
Sürecleri saka gibi yorumlamak ancak trollük alameti olabilir.6 sene icinde ucak yaparsan bunun %90 lik kismini sen yapmiyorsun demektir. Aman gaza gelip de cocuklarinizi ucak mühendisligine göndermeyin. Baska bölümden de mezun olunarak rahatlikla oralarda mühendis olunabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olur olur ~ 7 yıl önce
Nice fizikçiler,nükleer mühendisleri ve çeşitli dil edebiyat mezunlari orada ucak yapiyor ... Liyakat değil, yüzde yüz biyat şirketi. Değişseler bile çalışanları hep mutsuz...
Temel ~ 7 yıl önce
Keske su yorumlari admin iletse temel ile cikan her haberde herkes sikintisini soyluyor bir tane iyi yorum yok ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal ~ 7 yıl önce
cok dogru yazmissin ...
THY ~ 7 yıl önce
THY için yazılan kaç yorumu okudu da bunları okusun. Bildiğini yapar zamana yazık. Boş hayaller....
Bizim çocuklar mı gelicek hocam ~ 7 yıl önce
Thy icin diyordunuz ya hani bizim çocuklar diye. Yıllarca calisip emek vermis kalifiyeleri biranda cikarip sizin cocuklari aldınız ya hani aynisi mi olacak!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yeni gelismeler ~ 7 yıl önce
En son universitelerin yeni mezunlari ile yapıyordunuz, sonra dünyada projesi bitmiş 200 Türk mühendislerin peşine düştünüz, şimdi lise öğrencilerine? Hocam bu hızla bakanliğa yakışırsınız çok takdir ettik stratejik, politik ve akademik planlarınızı ve atamalarınızı. Bu arada kendi elinizdeki ve onceki özellikle yonetimin harcadığı deneyimli mühendislerinizi ne yaptınız? Düzenden memnunsunuz anlaşılan çekirdeğe dokunmadığınıza göre.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ER ~ 7 yıl önce
Bütün okulları imam hatip yaptınız,şimdi bize uçak yapacak nesil lazım diyorsunuz.Çelişki değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne genci ~ 7 yıl önce
Madem genclerle yapacaksin firsat tani 10 yildir 15 yildir tai de olan taiyi bilen kalifiye muhendisler dururken disardan reprezantlari getirip mudur yaptin tai ye ne kadar dostun varsa danismanin yaptin ne kadar arkdasin varsa baskan yaptin eee nerde genc ???? Nerde genc yonetim ??? Firsat tanimiyosun ki kimseye !!! Yanlis yoldasin temel bey

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TC ~ 7 yıl önce
Kartellesmisler, bu jenetikdir.Soze geldimi millet ve devlet icin ugrastiklarini soylerler, yani devlet millet dedikleri arkadaslari ve akraba lari, hainlik duzenbazlik, ac gozunu doldur keseni.Temel Kotil yalani birak,THY deken neden genc turk pilotlari issiz dolasirken sirketi yabanci pilotlarla doldurdunuz? Dunku yapdiginiz hainlikleri ne cabuk unuttunuz,simdi boyle konusuyorsunuz.
Dogru tespit ~ 7 yıl önce
8 ay geçti ortada eski genel müdür benzeri söylemler... Hocamız oranın kanayan yarası eski kemik kadrodan almış gücünü anlaşılan... Yola devam ama sonu çıkmaz sokak!
On-line ~ 7 yıl önce
Tai eski yonetiminin bir hatası vardir.Bazı yoneticiler çıkarları gereği tecrübeni al evine götür söylemiyle eski çalişanlarına zulüm uygulamıstır.Sonrada başta f16 modernizasyonlarinın gençlerle yapılamayacaği görülmüs Amerikalılarin baskısıyla tecrübeli işten çıkartılan personel geri çağırılmıştır.Bir türlü tecrübeli genç dengesi sağlanamamıs ve denge yine bozulmuştur.Gelen kalitesiz boş yetişmiş mühensisler çokça ve her köşededir.İşten çok nasil ayak oyunlarıyla yükselebilirimin peşine düsmüşler başarılıda olmuşlardır.Bu kadar yetişmemiş ve boş bilgiyle gelen mühendisin arkasinda acaba bunlarada mı birileri tarafından sorular imtihandan once verildi diye araştırma tüm Tai mühendislerini ve gerekli olursa tüm Tai çalısanlarını kapsayarak yapılmalı , diplomaları sorgulanmalı , sahte diploma varsa diye ayrıca kontrol edilmelidir diye düşünmekteyim.Basari özverili , beraberce birliktelikle ,kaynaşarak sadece ama sadece çok ve planli calışmakla gelir.
kkk ~ 7 yıl önce
onuda yaparız bunuda yaparız diyerek , bir sey çıkmaz sonunda :-( umarım akıllı biri çıkarda güzel planlama yapar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
!! SAÇMALAMA AYTEN ~ 7 yıl önce
Ülkemizde kac tane ucak muhendisi kac tane ucak teknisyeni aviyonikcisi govdecisi motorcusu var hangilerine istihdam sagladinizda simdi dalga gecer gibi gencler ucak bolumlerini secsinler diyorsunuz genis genis anlamiyorum gercekten !

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000