21 Ocak 2011, Cuma 09:25:25

KORKULU RÜYA SONA MI ERİYOR?

Uçakların korkulu rüyası olan 'rüzgar girdabı'na (vorteks) ODTÜ’lü araştırmacılar çare buldu.
  • Haberde bahsedilen; "Uçakların rüzgar girdaplarını kontrol altına alacak olan sistem" nasıl çalışıyor. Oluşan girdapların dağıtılmasını mı hedefliyor, kalkış istikametinde rüzgar tüneli mi yaratılacak? Biraz daha detaylı anlatılabilirmi. Teknik detay veya çizimlerle ana mantık hissettirilebilirmi? Teşekkürler.
  • winglet'lerden farkı nedir ? nasıl bir proje ?
  • daha fazla sarfiyat getiriyo mu getirmiyo mu cümle mi yanlış yazılmış anlamadım ama getiriyosa bile 2 kriter var ki bunlardan ne kadar düşüldüğüne göre değişir 1)daha hızlı giden uçaklar 2)daha az ayrımla yaklaşabilen uçaklar bu ikisi çok önemli uçuş süresi ve yakıt sarfiyatı kriterleridir atıyorum %15 kazandıracakken %3 arttıracaksa yakıt sarfiyatını neden tutmasın ki?
  • Yakıt tasarrufundan ziyada rüzgar girdaplarında kaybettiğimiz onca denizcilerimizden bahsedelim!
  • Haberde bu yeni sistemin fazla yakıt sarfiyatını da beraberinde getireceği yazılmış.eğer gerçekten öyle ise maalesef bu sistemi hiçbir hava yolu kullanmaz ne yazık ki!

ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği uzmanları, uçakların rüzgar girdaplarını kontrol altına alarak, iniş ve kalkışlarında güvenlik sağlayan bir sistem tasarladı. Özellikle ticari yolcu uçaklarında yüksek kaldırma kuvvetinin sonucu olarak çok kuvvetli girdaplar oluştuğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Uzol, bu güçlü girdapların özellikle havaalanlarında birbiri ardısıra kalkış-iniş yapan uçaklar üzerinde tehlikeye yol açabildiğini belirtti.

Uzol, bu girdaplar nedeniyle güvenliği sağlamak için kalkan ve inen uçaklar arasındaki mesafenin belli bir değerin altına düşürülmediğini ve bu durumun da havaalanlarının kullanım kapasitesini azalttığına işaret etti. Bu soruna çözüm olabilecek projelerini ABD’de düzenlenen havacılık ve uzay konferansında bilim dünyasına duyurduklarını açıklayan Uzol,  geliştirdikleri sistemin mevcut yöntemlerde fazla yakıt harcanmasına ve uçakların daha hızlı uçmasını ve helikopterlerin de gürültüsüz uçmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

KORKULU RÜYA SONA MI ERİYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 13 yıl önce
Haberde bahsedilen; "Uçakların rüzgar girdaplarını kontrol altına alacak olan sistem" nasıl çalışıyor. Oluşan girdapların dağıtılmasını mı hedefliyor, kalkış istikametinde rüzgar tüneli mi yaratılacak? Biraz daha detaylı anlatılabilirmi. Teknik detay veya çizimlerle ana mantık hissettirilebilirmi? Teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
winglet'lerden farkı nedir ? nasıl bir proje ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
daha fazla sarfiyat getiriyo mu getirmiyo mu cümle mi yanlış yazılmış anlamadım ama getiriyosa bile 2 kriter var ki bunlardan ne kadar düşüldüğüne göre değişir 1)daha hızlı giden uçaklar 2)daha az ayrımla yaklaşabilen uçaklar bu ikisi çok önemli uçuş süresi ve yakıt sarfiyatı kriterleridir atıyorum %15 kazandıracakken %3 arttıracaksa yakıt sarfiyatını neden tutmasın ki?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yakıt tasarrufundan ziyada rüzgar girdaplarında kaybettiğimiz onca denizcilerimizden bahsedelim!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Haberde bu yeni sistemin fazla yakıt sarfiyatını da beraberinde getireceği yazılmış.eğer gerçekten öyle ise maalesef bu sistemi hiçbir hava yolu kullanmaz ne yazık ki!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000