21 Mayıs 2017, Pazar 14:36:09

Kontrolörlere dijital kule

Londra Şehir Havaalanı, internete bağlı dijital hava trafik kontrol sistemi kuracak.
  • Güzel gelişmeler, bu işi yapan meslektaşlarımız teknik ve operasyon olarak hazırlıklara başlasınlar. Önemli bir konu , siyaset bu işe karışmasın... İki örnek ile bitireceğim 1978'lerde İTÜ bilgisayar öğrencilerinin izinle ve sıra ile faydalanıp kullandığı bilgisayar ünitesi çok küçük kapasitesine rağmen devasa bir oda büyüklüğünde idi. Bugün elimizin altındaki laptoplar bile ondan kabiliyetlidir . Diğeri ise her birinizin bildiği telefon santralları crossbar tipinde idiler, yine o santral odaları devasa oda / hacimlerde idiler. Bugün ise onların işlevlerini digital santrallar yapıyor ki onlarda özünde birer bilgisayardırlar. Bugün gördüğümüz alan ve ramp kuleleri yerine uygun sayıdaki kamera ve gelişmiş yazılımlara haiz bilgisayar üniteleri ile kombine edilmiş sistemler ile hallolacaktır. Bu tür konular gelişmeye açık alanlar , gençler ve softwareciler dikkat...
  • Bahsedilen Remote Tower adı verilen bir konseptir. Özellikle hava trafiğinin az olduğu Kuzey Avrupa ulkelerinde yayginlasmaktadır. Sanal bir kule ortamı oluşturularak Meydan Kontrol Hizmetinin uzak bir merkezden saglanması prensibine dayanır. Biz de olur mu? Veri iletim altyapısı sağlam olursa niye olmasın?
  • Güzel bir proje umarım ülkemizde de uygulanabilir. Büyük meydanlarda kuleyi nereye koyarsan koy illa bi kör nokta oluyor bence. Kamera sistemleri çok iyi bir çözüm sunabilir bu noktada üstelik trafiği apron içinde takip eden kameralı sistemleri de bizimkilerden daha kullanışlı görünüyor.
  • Adam gibi otomasyon olsun, kuleciye gerek kalmasin, makineler cozsun olayi, insan hatasini bitirelim, hem ucaktaki gibi pilot olmasa olusan ölüm tehlikesi de olmaz, sonucta in kalk diyen sistem gelecek.

Londra Şehir Havaalanı, internete bağlı dijital hava trafik kontrol sistemi kuracak. Kontrolörler, dijital kule ile yaklaşık 128 km uzaklıktan hava trafiğini yönetecek.

İngiltere’de Londra Şehir Havaalanı’nda, hava trafik kontrol kulelerinin hurdaya çıkarılması ve uzaktan kumanda edilebilen internet bağlantılı bir dijital sistem ile değiştirilmesi planlanıyor. Yeni dijital sistem, havaalanının hava trafik kontrolörlerini yaklaşık 128 km uzaklıktaki yerde yeniden yerleştirebilmesini sağlayarak, terminal binaların yıllık kapasitesinin 2025 yılına kadar iki milyon yolcu artmasını sağlayacak.

Siber güvenliğin sağlanması gerekiyor

Kontrolörler, havaalanına 14 yüksek çözünürlüklü kamerayla bağlanacak ve iki tanesi pan, eğme ve yakınlaştırma yapabilecek. Bunlar, Nats'ın yönettiği yeni operasyon odalarına canlı olarak sesli ve görsel geri bildirim gönderecek.

İsveç savunma şirketi Saab tarafından geliştirilen yeni sistem, önümüzdeki yıl kurularak 2019'da testlerine başlanacak. Dijital hava trafiği kontrol sistemi için 350 milyon pund’luk yatırım yapılacak. Daha önce Avustralya, İrlanda, Norveç ve İsveç'te test edilen yeni Teknolojinin tamamen göreve başlayabilmesi için siber saldırı risklerinin göz önünde bulundurularak güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor. (shiftdelete)

 

Kontrolörlere dijital kule

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

BİLENLER ~ 7 yıl önce
Güzel gelişmeler, bu işi yapan meslektaşlarımız teknik ve operasyon olarak hazırlıklara başlasınlar. Önemli bir konu , siyaset bu işe karışmasın... İki örnek ile bitireceğim 1978'lerde İTÜ bilgisayar öğrencilerinin izinle ve sıra ile faydalanıp kullandığı bilgisayar ünitesi çok küçük kapasitesine rağmen devasa bir oda büyüklüğünde idi. Bugün elimizin altındaki laptoplar bile ondan kabiliyetlidir . Diğeri ise her birinizin bildiği telefon santralları crossbar tipinde idiler, yine o santral odaları devasa oda / hacimlerde idiler. Bugün ise onların işlevlerini digital santrallar yapıyor ki onlarda özünde birer bilgisayardırlar. Bugün gördüğümüz alan ve ramp kuleleri yerine uygun sayıdaki kamera ve gelişmiş yazılımlara haiz bilgisayar üniteleri ile kombine edilmiş sistemler ile hallolacaktır. Bu tür konular gelişmeye açık alanlar , gençler ve softwareciler dikkat...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Remote Tower ~ 7 yıl önce
Bahsedilen Remote Tower adı verilen bir konseptir. Özellikle hava trafiğinin az olduğu Kuzey Avrupa ulkelerinde yayginlasmaktadır. Sanal bir kule ortamı oluşturularak Meydan Kontrol Hizmetinin uzak bir merkezden saglanması prensibine dayanır. Biz de olur mu? Veri iletim altyapısı sağlam olursa niye olmasın?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Keşşşkee bizim olssaa:) ~ 7 yıl önce
Güzel bir proje umarım ülkemizde de uygulanabilir. Büyük meydanlarda kuleyi nereye koyarsan koy illa bi kör nokta oluyor bence. Kamera sistemleri çok iyi bir çözüm sunabilir bu noktada üstelik trafiği apron içinde takip eden kameralı sistemleri de bizimkilerden daha kullanışlı görünüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atco ~ 7 yıl önce
Evet bizde debaşlayacak denemeker yakında güzel haber
Dijital iyidir ~ 7 yıl önce
Adam gibi otomasyon olsun, kuleciye gerek kalmasin, makineler cozsun olayi, insan hatasini bitirelim, hem ucaktaki gibi pilot olmasa olusan ölüm tehlikesi de olmaz, sonucta in kalk diyen sistem gelecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc ~ 7 yıl önce
Öyle in kalk demekle herşey olsaydı keşke.. Önce şu hava trafiğini değnekçi olarak bilen şu zihniyetten kurtulun sonra geçeriz dijitale
Sonra ? ~ 7 yıl önce
Bizler taş mı yiyek ???

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000