20 Ocak 2021, Çarşamba 15:16:17

Kokpitte tek pilot uygulamasına yeşil ışık

Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı EASA, ticari uçuşlarda tek pilot kısıtlamasının bir miktar gevşetilmesine yeşil ışık yaktı.
  • Tek şoförlü otobüse de binmiyor musunuz?
  • Tek pilottan önce tek motora geçelim, yedek sistemlerin hepsini kaldıralım ekstra maliyet hepsi.
  • ben bu duruma çok memnum oldum, çok fazla birşey söylemeye gerek yok, bazen kokpitte kendi başıma dans etmek istiyorum utandığım için edemiyordum. artık böyle bir derdim olmayacak. emergency durumlarda tabiki dans edecek de değilim.
  • Hâlâ hazırda tek pilot ile uçabilen sertifikasyonı olan uçaklar mevcut. Uzun mesafeli yorucu uçuşlar için elbette tek pilot riskli, fakat kısa mesafe, gündüz vb durumlarda tek pilota geçilebilir. (Emergency durumu tek pilotun yönetebileceği sitemlerin daha gelişmesi ile tabii ki)Bir arkadaş printer 40.000 USD yazmış. O printer kaç kere değişiyor, ama bir uçak için pilotun aldığı maaş maliyeti (yıllık ve uçağın ömrü boyunca) sanırsam printerdan fazla. Bence de pilotluk için işsizlik olmasın fakat otonomun bu kadar geliştiği ve düşük maliyete ihtiyaç olduğu bu ortamda yapılabiliyorsa havacılığın sürdürülebilirliği için tek pilota izin verilsin. Yoksa bu gidişle iki pilotun da uçacağı bir uçak olamayacak.
  • Böyle bir şey olamaz mümkün değil. Kaptanlar bazen çok gergin olabiliyor ya da modu düşük vs. , otonom sistemler olması bu onun uçağı daĞa çakmayacağı anlamına gelmez
  • ciddi risk barındıran bir uygulama olur. Ortaya çıkaracağı sıkıntılar getireceği tasarrufu katıyla geçer. Üstüne tek başına uçacak tecrübeye sahip pilot'u nerde yetiştireceksin ?
  • Peki biz cadetler ne olacak? Onca emek vererek geçtiğimiz aşamalardan sonra sirket herhalde dışardan gelenleri çıkarıp bizi uçuracaktır.
  • Kesinlikle olacaktır ama kimbilir ne zaman. Uçakların yerden yüzde yüz kontrol edilebilir olması gerekir. Uçak dünyanın neresinde olursa olsun kesintisiz ve çok hızlı ve hacklenemeyecek bir bağlantı olması gerekir. Otopilotun rüzgar limitinin sşimdikinin en az üç katına çıkması, yapay zekanın karar verme sistemlerinin çok daha fazla gelişmesi gerekir. Bunlar mutlaka olacaktır. Ama yolculu uçakta değil, uzun bir süre boyunca kargo uçuşlarında denenecek, eksikleri giderilecek, mükemmel bir hale gelince yolculu uçaklar tek pilot sonra pilotsuz hale gelecektir. Ama pilotsuz uçak için yakın zaman dedikleri aşağı yukarı en az 30 sene, ki bu da böyle bir devrim için çok bile yakın sayılır
  • Su durumlarda bile iki pilot 737 de zor yetişiyor shortcut falan gelince..ucagin otomasyonu onu yapar evet ama sid ve starlari full izlerse...yani bi yerden pilot maasi gidecegine yakit gider...ayriyetten otonom ucagin hacklanme gibi bir riski var...hackleyip hackleyip 11 eylulun 100 kat beterini yapabilirler...savas sartlari icin evet gayet olabilir neticede makinenin mukavemeti kadar g ye maruz kalabilir ama yolcu ucaklarinda olmamasi gerekir.Sahsen ben de sistem uzun yillar oturana kadar seyahat etmem ucakla.
  • Ben iki pilot olmayan uçağa binmem ama kapitalizm böyle bir şey.Pilotun yolcu başı maliyeti nedir ki? IHA ve SIHA'ların başarısıyla birlikte pilotluk mesleği de tarihe karışabilir.F-35'lerde son pilotlu savaş uçağı değil mi?

Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı EASA, ticari uçuşlarda tek pilot kısıtlamasının bir miktar gevşetilmesine yeşil ışık yaktı.

EASA Direktörü Patrick Ky, tek pilotla ticari uçuşların gerçekleştirebileceğinin ve bunun çok yakın bir zamanda uygulanabileceğini açıkladı.

Pilotların fizyolojik ihtiyaçlarını karşılaşması amacıyla da uçuş sırasında kabinde bir pilotun da hazır olarak bulunabileceği belirtildi. Ky, bunun mantıklı olabileceğine vurgu yaptı.

Ky, EASA’nın durumu değerlendirildiğini belirtirken, tek pilotlu uçuşlarda kullanacak uçakların otonom sistemlere sahip olması gerektiğini belirtti.

Bununla birlikte başlayan tartışma konusu da 'uçuş güvenliği' oldu. Hatırlanacağı üzere 2015 yılında Germanwings’e ait A320 tipi uçağın pilotu kokpitte yalnız kaldıktan sonra uçağı kasıtlı olarak dağa çarpmıştı.

Bu kazanın ardından da EASA, kokpitte en az iki kişinin bulunması gerektiğini kabin amirlerinin pilotlara destek olabileceği konusunda havayolu şirketlerine rehberlik etmişti.

Konuya ilişkin olarak Avrupalı uçak üreticisi Airbus, yeni nesil uçakların tek pilotlu hale getirilmesi için çalışmalarda bulunduğunu açıklamıştı.

©AirportHaber.com

Kokpitte tek pilot uygulamasına yeşil ışık

Facebook Yorum

Yorumlar Tüm Yorumlar (61)

? ~ 3 yıl önce
Tek şoförlü otobüse de binmiyor musunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hahahah ~ 3 yıl önce
Tek pilottan önce tek motora geçelim, yedek sistemlerin hepsini kaldıralım ekstra maliyet hepsi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan bey ~ 3 yıl önce
ben bu duruma çok memnum oldum, çok fazla birşey söylemeye gerek yok, bazen kokpitte kendi başıma dans etmek istiyorum utandığım için edemiyordum. artık böyle bir derdim olmayacak. emergency durumlarda tabiki dans edecek de değilim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Printer ~ 3 yıl önce
Hâlâ hazırda tek pilot ile uçabilen sertifikasyonı olan uçaklar mevcut. Uzun mesafeli yorucu uçuşlar için elbette tek pilot riskli, fakat kısa mesafe, gündüz vb durumlarda tek pilota geçilebilir. (Emergency durumu tek pilotun yönetebileceği sitemlerin daha gelişmesi ile tabii ki)Bir arkadaş printer 40.000 USD yazmış. O printer kaç kere değişiyor, ama bir uçak için pilotun aldığı maaş maliyeti (yıllık ve uçağın ömrü boyunca) sanırsam printerdan fazla. Bence de pilotluk için işsizlik olmasın fakat otonomun bu kadar geliştiği ve düşük maliyete ihtiyaç olduğu bu ortamda yapılabiliyorsa havacılığın sürdürülebilirliği için tek pilota izin verilsin. Yoksa bu gidişle iki pilotun da uçacağı bir uçak olamayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorum ~ 3 yıl önce
a320, b737 yani bu tür uçaklar da tek pilot falan olmaz. Birisi mesleğini icra ediyor ve bunun karşılığında para kazanıyor. Printer falan mevzu bahis yapıyorsunuz. İki pilotunda uçacağı bir uçak olmayacak derken ne demek istiyorsunuz onu hiç anlamadım.
harekatçı boy ~ 3 yıl önce
Böyle bir şey olamaz mümkün değil. Kaptanlar bazen çok gergin olabiliyor ya da modu düşük vs. , otonom sistemler olması bu onun uçağı daĞa çakmayacağı anlamına gelmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan ~ 3 yıl önce
ciddi risk barındıran bir uygulama olur. Ortaya çıkaracağı sıkıntılar getireceği tasarrufu katıyla geçer. Üstüne tek başına uçacak tecrübeye sahip pilot'u nerde yetiştireceksin ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cadet tk ~ 3 yıl önce
Peki biz cadetler ne olacak? Onca emek vererek geçtiğimiz aşamalardan sonra sirket herhalde dışardan gelenleri çıkarıp bizi uçuracaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yaw ~ 3 yıl önce
bitmedınız, daha yolun basında 150 bın euro borca bence bırakın bu ısı, sız varsınız dıye kımse ısınden olmaz, fazlalıksınız dıye sız ısınızden olursunuz daha egıtımn basında oldgunuz ıcın,
Mühendis ~ 3 yıl önce
Kesinlikle olacaktır ama kimbilir ne zaman. Uçakların yerden yüzde yüz kontrol edilebilir olması gerekir. Uçak dünyanın neresinde olursa olsun kesintisiz ve çok hızlı ve hacklenemeyecek bir bağlantı olması gerekir. Otopilotun rüzgar limitinin sşimdikinin en az üç katına çıkması, yapay zekanın karar verme sistemlerinin çok daha fazla gelişmesi gerekir. Bunlar mutlaka olacaktır. Ama yolculu uçakta değil, uzun bir süre boyunca kargo uçuşlarında denenecek, eksikleri giderilecek, mükemmel bir hale gelince yolculu uçaklar tek pilot sonra pilotsuz hale gelecektir. Ama pilotsuz uçak için yakın zaman dedikleri aşağı yukarı en az 30 sene, ki bu da böyle bir devrim için çok bile yakın sayılır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kimse binmez ~ 3 yıl önce
Su durumlarda bile iki pilot 737 de zor yetişiyor shortcut falan gelince..ucagin otomasyonu onu yapar evet ama sid ve starlari full izlerse...yani bi yerden pilot maasi gidecegine yakit gider...ayriyetten otonom ucagin hacklanme gibi bir riski var...hackleyip hackleyip 11 eylulun 100 kat beterini yapabilirler...savas sartlari icin evet gayet olabilir neticede makinenin mukavemeti kadar g ye maruz kalabilir ama yolcu ucaklarinda olmamasi gerekir.Sahsen ben de sistem uzun yillar oturana kadar seyahat etmem ucakla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 3 yıl önce
Ben iki pilot olmayan uçağa binmem ama kapitalizm böyle bir şey.Pilotun yolcu başı maliyeti nedir ki? IHA ve SIHA'ların başarısıyla birlikte pilotluk mesleği de tarihe karışabilir.F-35'lerde son pilotlu savaş uçağı değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000