19 Ağustos 2010, Perşembe 08:11:48

Kiss Flights battı, binlerce kişi ortada kaldı!

İngiltere’de iflas eden acentelere bir yenisi daha eklendi. "Kiss Flights" adlı seyahat acentesi battı, acentenin 13 bini İngiltere dışında olmak üzere 60 bin müşterisi ortada kaldı.
  • Tas gibi THY varken gidip abuk subuk firmalarla ucarsan orada kalirsin. hala anlayamadilar; uc kurus fazla ver ama adam gibi tatil yap..
  • kralice elizabeth'in veda busesi olmus. FSB
  • Güzel bir öpücük olmuş

Kiss Flights’in battığı İngiltere Sivil Havacılık kurumu  (CAA ) ve Seyahat Acenteleri Kuruluşu (ATOL) tarafından resmen açıklandı.

Başta İspanya, Yunanistan ve Türkiye’ye yolcu taşıyan İngiliz firması Kiss Flights’ın iflasının Didim’deki turizm sektörünü doğrudan etkilemediği belirtildi. Didim’de 20 yıldır seyahat acenteliği yapan ve 21 İngiliz firmasıyla çalışan Cengiz, iflas eden İngiliz yolcu taşıma firması Kiss Flights’ın iflasını değerlendirdi.

İflasın Didim’de etkisinin pek fazla hissedilmeyeceğini dile getiren Didimli turizmci Tayyar Cengiz, “Son aylarda sık sık yaşanan iflaslar ülke turizminde ciddi yaralar açacaktır. Bu firma bu yıl batan 5’inci firma ve bu tür iflasların süreceğini düşünüyorum” dedi.

Cengiz, 4 yıl önce Exel adlı firmanın ortaklarından olan bazı kişilerin ayrılarak Kiss Flights adlı firmayı kurduğunu ve altyapısı zayıf bir firma olarak çalışmalarına başladığını belirterek, “Geçtiğimiz günlerde Gold Trail firmasının batmasından sonra insanlar bu firmaya yöneldi. Uçak ihtiyacı arttı ve bu firma bu boşluğu doldurmaya kalktı fakat Gold Trail’in de Kiss Flights’ın da batmasının ardında, İzlanda’daki volkanın faaliyetleri etkili oldu. Bu dönemde uçakların çalışmaması bu firmalara ciddi yük getirdi ve ciddi zararlar oluştu” diye konuştu.

Firmanın deniz aşırı ülkelere 13 bin yolcu taşıdığını ileri tarihlerde de rezervasyonlarının olduğunu ileri süren Cengiz, şunları söyledi: “Bu tür iflaslardan sonra Thomas Cook gibi dev firmalar rekabete girecek ve bilet fiyatlarını kendi belirleyecek. Yani bir tekelleşme durumu söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda ülke turizmine ciddi zararlar verecektir; iflaslar büyük firmaların elini güçlendiriyor”

İflas eden Kiss Flights firmasıyla Didim’e gelenlerin sayısının az olabileceğini ileri süren Cengiz, “Şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum söz konusu değil. Zaten sıkıntıyı firma değil, bu firmayla yolcu taşıyan tur operatörleri çeker. Gold Trail’in ardında bu iflasların etkisini tahmin etmek zor ama benim bildiğim bu iflas bu yıl ki 5. İflas ve ardından da yeni iflasların geleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

İngiliz Kiss Flights şirketinin iflası sezon sonuna kadar Dalaman Havaalanına bu firma aracılığıyla yapılacak olan 137 uçuşu ve 23 bin rezervasyonu iptal ettirdi.

Aralarında Yunanistan, Mısır, Türkiye ve Kanarya Adalarının da bulunduğu bölgelere turist gönderen İngiliz Kiss Flights şirketinin iflası Türkiye'de Muğla'nın Dalaman havaalanı ve buna bağlı turist ulaşımı olan bölgeleri etkiledi. Sadece Dalaman havaalanında bu firmayla sezon sonuna kadar gerçekleşecek 137 uçuş ve 23 bin rezervasyon iptal edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Torunoğulları, dün gece kötü bir haber aldıklarını belirterek "İngiliz  şirketinin iflası Dalaman havaalanını ve bölgemizi bugünden sezon sonuna kadar 137 uçuş ve yaklaşık 23 bin kişinin rezervasyon iptali olarak etkileyecek. Tabi bu yolcular sadece uçak bileti alan kişiler. Ancak bu kişiler tatil paketi almamış olsalar da bu olay 23 bin kişinin bölgemize gelmemesi anlamına gelir. Daha önce Goldtrail olayını yaşadık. Daha önce başka ülkelerde yaşadığımız küçük tur operatörlerinin batması olayını bu sene İngiltere'de yaşıyoruz. Bu olayların devam etmemesini diliyorum" dedi.

MÜŞTERİLER PERİŞAN OLDU!

Edinilen bilgiye göre, Kiss Flights aracılığıyla rezervasyon yaptırmış 60 bin kişinin tatil planları iptal oldu. Rezervasyon yaptıranların paralarının geri ödeneceği açıklandı. Kiss Flights ile birlikte 2010 yılında İngiltere'de iflas eden seyahat şirketi sayısı on üçe ulaşmış oldu.

Bu arada, yapılan araştırmada kısa bir süre önce batan GoldTrail ile Türkiye'ye gelmek için rezervasyon yaptıran İngiliz turistin şirketin batması üzerine Kiss Flights firmasına rezervasyon yaptırdığı ve Türkiye'ye geldiği ortaya çıktı. Daha çok Bodrum-Milas Havaalanı üzerinden Türkiye'ye turist getiren ve çoğunluğu Bodrum ve Dalaman bölgesinde tatil yapan İngiliz turistlerin bir kısmının da Didim ve Kuşadası'ndaki otellere geldiği belirlendi. Kuşadası tatil yapan İngiliz turistler Hilda Gallagher (56), Kathryn Mcnelis (21), Rachel Mcnelis (17) ve İrlandalı turistler Carol O Reilly (26) ve Michael Gannan (28), Türkiye'de tatil yapan İngiliz turistlerin çok zor durumda kaldığını belirterek, "İngiliz turistler olarak çok rahatsız bir durumdayız, sıkıntılı ve üzücü bir durum. Bir çok İngiliz turist Goldtrail'in batmasının ardından rezervasyonlarını yenileyip, Kiss Flights ile anlaşmıştı. Şimdi benzer bir durum daha ortaya çıktı " dediler.

Daha önce Goltrail'den rezervasyon yaptıran ancak bu şirketin batmasıyla büyük zorluklar yaşayan ve yinede tatillerinden vazgeçmeyip Türkiye'ye gelen İngiliz turistler Kathryn Mcnelis ve Rachel Mcnelis, "Çok mağdur durumda kaldık. Goldtrail'den bilet almıştık. Ancak biz bilet aldıktan üç gün sonra bu şirket batmıştı. Çok mağdur durumda kaldık ve paramızı alamadık. Yine de tatilden vazgeçmedik, yeniden para ödeyip, kendi imkanlarımızla Kuşadası'na tatile geldik" diye konuştular.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Diğer taraftan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü, İngiliz tur operatörü Kiss Flights'ın batışıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, tüm turizm bölgelerine gönderdi.

Açıklamada, şirketin Türkiye'de sadece Bodrum ve Dalaman için bilet satışı yaptığı ve heniz İngiliz Sivil Havacılık Örgütü ATOL'a Türkiye ile ilgili herhangi bir şikayet ulaşmadığı bildirildi. Tanıtma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "İngiltere merkezli Kiss Flights (Flight Options) firması 17 Ağustos 2010 tarihi itibariyle faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştır. Ağırlıklı olarak seyahat acenteleri aracılığıyla charter uçuş satışı yapan ve az sayıda paket tatil satışı bulunan firmanın, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Türkiye, Mısır gibi Akdeniz ülkelerine operasyonu bulunmaktadır.

Konu Bakanlığımız ve Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimizce yakından takip edilerek ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslarda bulunulmuştur. İngiltere Sivil Havacılık Örgütü ATOL'un verdiği bilgilere göre, Kiss Flights firmasının çalıştığı pazarlarda şu anda toplam 13 bin müşterisi bulunmaktadır. 60 bin kişinin ise söz konusu firmadan önümüzdeki haftalar ve özellikle Eylül ayı için rezervasyonu olduğu tahmin edilmektedir. ATOL, resmi internet sitesinden söz konusu firma aracılığıyla uçak bileti ya da paket tatil satın alan müşterilere yönelik açıklamalarda bulunmuş ve izleyecekleri yol konusunda bilgi vermiştir.

Bu doğrultuda Kiss Flights firmasının ATOL güvencesi altında olması sebebiyle, tatil ya da uçuşlarını söz konusu firma aracılığı ile yapan kişilere gerekli geri ödemeler ATOL tarafından yapılacak ve tatillerini bitirip ülkelerine dönüşlerini sağlanacaktır. Tatil ya da uçuş rezervasyonu olup tatillerine gidemeyenlere ise para iadesi yine ATOL tarafından yapılacaktır. Aynı zamanda ortaya çıkabilecek mağduriyeti en aza indirmek açısından, ATOL tarafından firmanın 18 Ağustos 2010 saat 18.00'e kadar İngiltere'den olan uçuşlarına izin verilecektir.

Kiss Flights firmasının Türkiye'de sadece Bodrum ve Dalaman'a bilet satışı yaptığı ve ATOL'a şimdiye kadar Türkiye ile ilgili ulaşan bir sorun olmadığı, ağırlıklı olarak Karayipler'de sorun yaşandığı bilgisine ulaşılmıştır. İngiliz Dışişleri Bakanlığı Türkiye masası ile yapılan görüşmelerde de şu ana kadar Türkiye ile ilgili kendilerine gelen bir sıkıntı olmadığı belirtilmiştir. Kiss Flights firması aracılığı ile ülkemizde bulunan kişiler, tatillerini geçirip sorunsuz bir şekilde ülkelerine döneceklerdi " denildi.
 

Kiss Flights battı, binlerce kişi ortada kaldı!

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Tas gibi THY varken gidip abuk subuk firmalarla ucarsan orada kalirsin. hala anlayamadilar; uc kurus fazla ver ama adam gibi tatil yap..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kralice elizabeth'in veda busesi olmus. FSB

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Güzel bir öpücük olmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000