17 Ocak 2013, Perşembe 08:37:02

KILIÇDAROĞLU COMAC TESİSLERİNİ GEZDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çin temaslarının dördüncü gününde Şanghay şehrinde ticari uçak fabrikasını gezdi.
  • Bi dakka! CHP ucak mi aliyor?
  • Turk sirketleri size katki verebilir demis Kemal bey. Dunyanin en buyuk ekonomisi Cin ile asik atabilecegimizi sanmiyorum. Adamlarin bizim katkimiza ihtiyaci olabilir mi? Bazen capimizi bilemiyoruz galiba.
  • cin / aibus yorumlarinda bir yalnis anlama var sanirim, EASA airbus a avrupa fabrikalarindan cikan fabrikalara sertifika veriyor (su anda), airbus/ cin anlasmasi, hatta hatirlanirsa Merkel in cin ziyaretinde buyuk siparis aciklandi, cin in kendi ulkesinde kullanim icin, yani o bolgede kullanim icin ucak uretiliyor, su anda ayda 6 civari 320 serisinden, avrupadan ayda 45 civari ucak cikiyor bunu hatirlatmak isterim. cin fabrikasi ucuz is gucu icin degil , stratejik ortaklik icin ordadir. uretimde is gucu maliyeti onemlidir ancak airbus zaten dizayndan kar marjini koruyor. birkac yuzbin euro/ ucak basina kar edecegim diye dunyanin diger ucuna fabrika acmiyor. amerikadada fabrikasi var, sadece parca uretiyor, ucak uretmiyor cunku amerikada dar govde pazari cok kisitli ve stratejik ortaklik gereksinimi yok. tanker anlasmasini ordudan alsaydi, alabamada ucak uretecegim diye soz vermisti,
  • tasarim yetkisi vermez cunku ticari sirleri hele Cin gibi bir ulke ile paylasmak sacma olur. Ayrica, tasarim yetkisi (Part21 vs) almak icin Airbus'a ihtiyac yok. Her sirket gider yetki basvuru yapabilir ve kriterlere uyuyorsa alir tasarim yetkisini. Cin akilli ulkedir, ilk olarak uretim yetkisi alir, tecrube kazanir ve tasarim yetkisi isine sonra bakar. onlar bizim gibi sadece is olsun mantigi ile dusunmuyorlar. kisacasi, ucak uretimi biraz abartilmaktadir. ucak uretimin zor tarafi tasarim veya uretim degil, zor tarafi evraklar ile bogusmak ve tabiki gerekli maddi kaynagi yaratmak...
  • tasarim rumuzlu kardes, tasarim artik dahiler tarafindan yapilmiyor. muhendislik artik bilgisayar ortaminda yapilmaktadir ve Cin isterse her sekilde ucak tasarimini yapabilir. tabiki Airbus'un Cin'de is yapmasi ucuz insan kaynaklari. fakat ucagin montaji buyk olcude insanlar (ve robot) tarafindan yapilmakta. en iyi tasarimin bile olsa, montaji yapan insan isini duzgun yapmadigi zaman o ucak tehlikelidir. bilgine sunmak isterim, ben ucak uretim icindeyim ve az cok ne yazdigimi bilmekteyim.
  • camaroth kardes, iyi guzel yazdin fakat ucak sanayisi hakkinda eksik bilgiye sahip oldugun belli. fazla derin gitmeden sana sunu izh etmekte fayda goruyorum, Airbus Cin'de uretim yapmaktadir. yani, Airbus Avrupa sadece fabrikalarinda degil, Cin'de de uretim yapmaktadir. Ve orada calisan elemenlarun cogunlugu Cin'dir.
  • Airbus 320 ve Boeing 737 ailesine rakip olmamak için kimse 180 koltuk civarı uçak üretmiyor. Şimdi 737-max ve A320 NEO yeni motorlarla üretiliyor. Bu uçaklar 4000 adet civarında üretilecek. Comac 919 aynı yeni nesil motorla bunlara rakip olacak. Sadece Çin için 15 senede 3600 adet üretilecek. Comac mutlaka yakından izlenmeli.
  • Bombardier'ı unutmayalım. Adamlar iyi yapıyorlar ve düştüğünü de pek duymadım.
  • Bu isi yapiyor. Tipki Brezilyali uretici gibi is sadece reklama bakiyor... FAA 787 nin ucusunu durdurmusken sizin tek gecerli ureticiler Boeing ve Airbus gibi bir yorum yapmaniz garip. Rusya kendi blogunda olmasaydi bugun yaptigi havacilik ve uzay teknolojileri ile dunya ikincisiydi Çinin ardindan.
  • Hali hazırda dediğiniz gibi Çin uçakları kimse tarafından tercih edilmiyor. Kısa vadede tercih edilecek gibi durmuyor. Ama bu bir yatırım işidir. Teknoloji geliştikçe daha güvenilir uçaklar yapmaya başlayacaklardır. Ve ileri de hepimiz Çin uçaklarının kullanıldığını göreceğiz. Brezilyayı Emraber bu seviye üç beş senede gelmedi. Zaman istiyor bu işler...

Şanghay’daki COMAC (Commercial Aircraft Corporation oF China) ticari uçak şirketini gezen ve yetkililerden bilgi alan Kılıçdaroğlu, uçak maketinin içine girip, kokpite oturdu. Uçağın içinde yetkilerden bilgi alan Kılıçdaroğlu, uçağın konforunun çok iyi olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu ve heyeti, burada ayrıca simülasyon merkezini de gezdi. Kılıçdaroğlu’na bir uçak maketi de hediye edildi.

Çinli yetkililer, üretim işbirliğine açık olduklarını belirterek, "Deneyimleriniz var. Bazı uçak yedek parçalarını birlikte üretebiliriz. Uçakların ülkenizde uçmasını isteriz. Fransız şirketle ortaklık yapıyoruz. Sizlerden de bekleriz. Dünyada 300’ün üzerinde sipariş aldık. Sizlerden de sipariş bekliyoruz." demesine karşılık Kılıçdaroğlu ise THY’nin ilgilenebileceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, "Türk şirketleri sizlere katkı verebilir." diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU COMAC TESİSLERİNİ GEZDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Bi dakka ~ 11 yıl önce
Bi dakka! CHP ucak mi aliyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turk katkisi ~ 11 yıl önce
Turk sirketleri size katki verebilir demis Kemal bey. Dunyanin en buyuk ekonomisi Cin ile asik atabilecegimizi sanmiyorum. Adamlarin bizim katkimiza ihtiyaci olabilir mi? Bazen capimizi bilemiyoruz galiba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
a ~ 11 yıl önce
cin / aibus yorumlarinda bir yalnis anlama var sanirim, EASA airbus a avrupa fabrikalarindan cikan fabrikalara sertifika veriyor (su anda), airbus/ cin anlasmasi, hatta hatirlanirsa Merkel in cin ziyaretinde buyuk siparis aciklandi, cin in kendi ulkesinde kullanim icin, yani o bolgede kullanim icin ucak uretiliyor, su anda ayda 6 civari 320 serisinden, avrupadan ayda 45 civari ucak cikiyor bunu hatirlatmak isterim. cin fabrikasi ucuz is gucu icin degil , stratejik ortaklik icin ordadir. uretimde is gucu maliyeti onemlidir ancak airbus zaten dizayndan kar marjini koruyor. birkac yuzbin euro/ ucak basina kar edecegim diye dunyanin diger ucuna fabrika acmiyor. amerikadada fabrikasi var, sadece parca uretiyor, ucak uretmiyor cunku amerikada dar govde pazari cok kisitli ve stratejik ortaklik gereksinimi yok. tanker anlasmasini ordudan alsaydi, alabamada ucak uretecegim diye soz vermisti,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 11 yıl önce
tasarim yetkisi vermez cunku ticari sirleri hele Cin gibi bir ulke ile paylasmak sacma olur. Ayrica, tasarim yetkisi (Part21 vs) almak icin Airbus'a ihtiyac yok. Her sirket gider yetki basvuru yapabilir ve kriterlere uyuyorsa alir tasarim yetkisini. Cin akilli ulkedir, ilk olarak uretim yetkisi alir, tecrube kazanir ve tasarim yetkisi isine sonra bakar. onlar bizim gibi sadece is olsun mantigi ile dusunmuyorlar. kisacasi, ucak uretimi biraz abartilmaktadir. ucak uretimin zor tarafi tasarim veya uretim degil, zor tarafi evraklar ile bogusmak ve tabiki gerekli maddi kaynagi yaratmak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 11 yıl önce
tasarim rumuzlu kardes, tasarim artik dahiler tarafindan yapilmiyor. muhendislik artik bilgisayar ortaminda yapilmaktadir ve Cin isterse her sekilde ucak tasarimini yapabilir. tabiki Airbus'un Cin'de is yapmasi ucuz insan kaynaklari. fakat ucagin montaji buyk olcude insanlar (ve robot) tarafindan yapilmakta. en iyi tasarimin bile olsa, montaji yapan insan isini duzgun yapmadigi zaman o ucak tehlikelidir. bilgine sunmak isterim, ben ucak uretim icindeyim ve az cok ne yazdigimi bilmekteyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tasarım ~ 11 yıl önce
yani tasarım yetkisini veriyor mu vermiyor mu uçak üretimi içerisindeki beyefendi? soru açık ve net.
misafir ~ 11 yıl önce
camaroth kardes, iyi guzel yazdin fakat ucak sanayisi hakkinda eksik bilgiye sahip oldugun belli. fazla derin gitmeden sana sunu izh etmekte fayda goruyorum, Airbus Cin'de uretim yapmaktadir. yani, Airbus Avrupa sadece fabrikalarinda degil, Cin'de de uretim yapmaktadir. Ve orada calisan elemenlarun cogunlugu Cin'dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tasarım ~ 11 yıl önce
çalışan elemanın önemi yok. isterse fabrikasını Çemişkezek'e kursun. Çin'deki amaç iş gücüdür. Airbus Çin üretimlerinde herhangi bir parçanın Çinliler tarafından tasarımına yetki veriyor mu?? imkanı yok. camaroth değil de senin eksik bilgin var gibi geldi.
comac 919 ~ 11 yıl önce
Airbus 320 ve Boeing 737 ailesine rakip olmamak için kimse 180 koltuk civarı uçak üretmiyor. Şimdi 737-max ve A320 NEO yeni motorlarla üretiliyor. Bu uçaklar 4000 adet civarında üretilecek. Comac 919 aynı yeni nesil motorla bunlara rakip olacak. Sadece Çin için 15 senede 3600 adet üretilecek. Comac mutlaka yakından izlenmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Salih Kü ~ 11 yıl önce
Bombardier'ı unutmayalım. Adamlar iyi yapıyorlar ve düştüğünü de pek duymadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çin ~ 11 yıl önce
Bu isi yapiyor. Tipki Brezilyali uretici gibi is sadece reklama bakiyor... FAA 787 nin ucusunu durdurmusken sizin tek gecerli ureticiler Boeing ve Airbus gibi bir yorum yapmaniz garip. Rusya kendi blogunda olmasaydi bugun yaptigi havacilik ve uzay teknolojileri ile dunya ikincisiydi Çinin ardindan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çin Uçağı ~ 11 yıl önce
Hali hazırda dediğiniz gibi Çin uçakları kimse tarafından tercih edilmiyor. Kısa vadede tercih edilecek gibi durmuyor. Ama bu bir yatırım işidir. Teknoloji geliştikçe daha güvenilir uçaklar yapmaya başlayacaklardır. Ve ileri de hepimiz Çin uçaklarının kullanıldığını göreceğiz. Brezilyayı Emraber bu seviye üç beş senede gelmedi. Zaman istiyor bu işler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000