13 Nisan 2022, Çarşamba 08:10:27

Kıbrıs Ulaşım Fotoğraf Sergisi bugün gerçekleştirildi

"Kıbrıs Ulaşım Sergisi Fotoğraf Sergisi " Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu Konferans Salonu'nda egitim bakanlığı yetkililerinin, okul öğretmenlerinin ve öğrencilerin katılımıyla 13 Nisan'da kutlandı.

"Kıbrıs Ulaşım Sergisi Fotoğraf Sergisi " Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu Konferans Salonu'nda egitim bakanlığı yetkililerinin, okul öğretmenlerinin ve öğrencilerin katılımıyla 13 Nisan'da kutlandı.

Fotoğraf Sergisi öncesi başta okul müdürü Ergin Mazharoglu açılış konuşması yaptı.

Tarihci Hatice Özler Şahin, tarih arşivcisi  Mehmet Altuner ve havacılık tarihçisi Izzet Derkan sunumları ile güne katkı koydular.

Okul müdürü Ergin Mazharoglu ulaşım tarihinin kıbrısta çok özel bir yeri olduğunu ve sürecin bilinmesinin farkındalık açsından eğitime büyük katkı sağladığını söyledi.

Okul müdürü Ergin Mazharoglu,  yaratıcı etkinliklere her zaman kapılarının açık olduğunu söyleyerek  bu önemli etkinliğin tarihî Şehit Huseyin Ruso Ortaokulu konferans salonunda gerçekleşmesinin okul yöntemini çok mutlu ettigini söyledi.

Tarihçi Özler Şahin "IMH Proje Ekibi"'nin "Tarih" vizyonu kavramı ile bir araya geldiğini ve esas gayelerinin ortaya çıkan bu eserlerle müzeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca Tarihci Özler Şahin Kıbrıs Tarihinin Kıbrıs Ulaşım Tarihi ile bir bütün olduğunu ve bu zaman tüneli içerisinde ulaşım tarihimizin çok iyi idrak edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Tarih Arşivcisi Mehmet Altuner ise sunumu esnasında  Kibris'ta ulaşım kaynaklarının başta denizlerden gemilerle sağlandığını,  karada ise ulaşımın devlerle, eşeklerle, insan gücüyle, devamında tarihsel süreç içerinde ulaşımın  bisikletlerle, raylı tren sistemi ve adaya ilk gelen araçlarla devam ettiğini  belirtti.

Havacılık tarihçisi Izzet Derkan ise hava ulaşımına vurgu yaptı.

Havacılık tarihçisi Izzet Derkan, deniz ve  kara ulaşımdan başka hava ulaşımında kıbrıs tarihinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Derkan, özellikle hava ulaşımı ingiliz sömürge yönetiminde 1878-1960 yılları arasında ve II.Dünya savaşında ortaya çıktığını soyledi. Derkan, elde edilen bulgulardan da yola çıkarak yapılan havalimanlarının 1919 yılı ile 1945 yılları arasında büyük önem kazandığını söyledi.

Ayrı eten Izzet Derkan, II.Dünya savaşı yılları içerisinde 1941 yılında  Teknecik Elektrik santralinin kuzeyinde denize düşen İngiliz uçağının kalıntılarını 2015 yılında denize keşif için dalan Behçet Keskiner ile paylaştı.

IMH Proje Ekibi,  konferans sonrası fotoğraf sponsoru Asbank yetkilisi Selin Altuner Sertel'e ve Şehit Huseyin Ruso Ortaokulu müdürü Ergin Mazharoglu'na plaket taktiminde bulundu.

Konferans sunumları sonrasında etkinlik   sergi gezisi  ve izaz ikram ile devam etti.







Kıbrıs Ulaşım Fotoğraf Sergisi bugün gerçekleştirildi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000