17 Mayıs 2011, Salı 08:06:46

KARŞINIZDA UÇAN TREN...

Japon bilim insanları, uçabilen tren geliştirdi...

Tohoku Üniversitesi'nden Yusuke Sugahara öncülüğündeki araştırmacı ekip, bir hava kütlesi üzerinde raylara paralel olarak uçabilen tren-uçağın prototipini yaptı.

Trenin rayla teması sona erdiğinde, sürtünme de ortadan kalktığında araç, normal trenlerden daha fazla hıza ulaşıp daha az enerji tüketiyor.

Her ne kadar ray üzerinde süzülme fikrinden yola çıkarılan ilk araç bu olmasa da bazı avantajlara sahip.

Manyetik raylı trenler (Maglev), aracın altını yukarı doğru iten güçlü elekromıknatıslar kullanıyor ve bu da trenin yerden yüksekten gitmesini sağlıyor.

Maglev trenlerindeki sorun, bu trenlerin tren ve ray arasındaki belli miktarda rüzgarın üstesinden gelmek zorunda olmaları. Enerjinin büyük bölümü bu karşı gücün üstesinden gelebilmek için kullanılıyor. 

Tren-uçak ise kanatlarından da faydalanarak alttaki bu havayı avantaja dönüştürüyor ve böylece ileriye doğru momentum sağlıyor.

Yeni araç ile ilgili sorun ise, Uçağın üç ana eksendeki hareketlerini (pitch, roll, yaw) yapabilmek için sahip olduğu kanatlarının aracın altının yere paralel kalmasını çok zorlaştırması. Ancak prototip, kanatların istenmeyen hareketlerini engellemek üzere dahili bir sisteme sahip.

Manyetik raylı trenin şimdiye dek ulaştığı en yüksek hız saatte 580 kilometre. Bu rekor 2003'te Japonya'da kırıldı.

Gazeteport

KARŞINIZDA UÇAN TREN...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000