16 Nisan 2010, Cuma 08:21:02

KARA KUTU DEŞİFRELERİ HALKA AÇIKLANACAK

Polonya Başsavcılığı, spekülasyonlara son vermek için, Rusya'nın Smolensk kentinde düşen, Devlet Başkanı Lech Kaczysnki ve beraberindeki heyetin içinde bulunduğu uçağın kara kutularının deşifresini açıklamaya hazırlanıyor.

Rusya'nın Smolensk kenti yakınlarındaki Katin Ormanı'nda Sovyetler Birliği liderlerinden Josef Stalin tarafından öldürülen 20 binden fazla Polonyalının katledilmesinin 70. yıl dönümü töreni için giden Kaczysnki ve beraberindeki üst düzey yetkilileri taşıyan uçağın düşmesiyle ilgili olarak Polonya basınında her gün yeni bir iddia ortaya atılması üzerine, Başsavcılık, bulunan kara kutuların deşifresini kamuoyu ile paylaşılacağını açıkladı.

Başsavcı Andrej Seremet, Polonya'nın "Tok FM" radyosuna yaptığı açıklamada, "Kara kutulardaki konuşmalar, bu konuşmaların içeriği çeşitli tezlerin teyidi veya çürütülmesi için hayati önem taşıyor. Konuşmaların mahremiyet boyutu yoksa içeriğinin açıklanmasına karşı çıkmayacağım" dedi.

Soruşturma komisyonundan adı açıklanmayan bir kaynak, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, pilotların Kaczysnki'nin baskısı altında gibi görünmediklerini belirterek, "Şu ana kadar herhangi bir üst düzey yetkilinin pilotlara Smolensk'e inmeleri konusunda talimat verdiğine dair bir delil yok. Deşifresi tamamlanan ses kaydedici cihazda mürettebatın üzerinde herhangi bir baskı oluşturulduğuna dair delil bulunmuyor" diye konuştu.

Rus hava kontrolü yetkilileri, yoğun sis yüzünden pilotu başka bir havaalanına yönlenmesi konusunda uyardıklarını, ancak uyarılarını dinlemeyen pilotun uçak yere çakılmadan önce 4 iniş denemesi yaptığını kaydetmişlerdi.

Polonya basını da Kaczysnki'nin Katin'deki anma törenini kaçırmamak için pilota Smolensk Havaalanı'na inme talimatı vermiş olabileceğini yazmıştı.

Rusya ile Gürcistan arasında 2008 yılında çıkan savaşta destekte bulunmak için Tiflis'e uçan Kaczysnki, pilotun güvenlik nedenlerinden dolayı alana inmek istememesine çok sert tepki göstermiş, daha sonra kamuoyu önünde pilotu Azerbaycan'a yöneldiği için korkaklıkla suçlayarak işten ayrılmaya zorlamıştı.

Bu arada, Kaczysnki ve eşinin cenazelerinin Başkanlık Sarayı'na konulmasının üstünden 2 gün geçmesine rağmen Polonyalılar saraya gidip Devlet Başkanı ve eşine saygı duruşunda bulunup dua ediyor.

Polonyalılar, sabahın erken saatlerinden itibaren Başkanlık Sarayı önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Varşova'daki anma töreninin yapılacağı Meçhul Asker Anıtı'nın içinde bulunduğu Saski Bahçesi'nde de tören hazırlıkları yapılıyor. Meydanda protokolün oturacağı alanlar ve bariyerler, işçiler tarafından hızla monte ediliyor.

Öte yandan, uçak kazasının ardından, kırmızı-beyaz renkteki Polonya bayraklarının satışında patlama oldu.

Polonya'da bayrak üreten "Biel-Flag" şirketinin üst düzey yöneticisi Jadwiga Gorkiewicz, Polonya haber ajansına yaptığı açıklamada, "Elimizdeki malzeme tamamen tükendi. Yeni siparişlere yetişebilmek için yeni elemanlar tuttuk. Siparişler Polonyalı olan Papa 2. Jean Paul'ün ölümünden sonraki siparişlerin bile kat kat fazlası" dedi.

Varşova'da Cumartesi günü yapılacak törenin ardından, Kaczynski ve eşinin cenazeleri, ülkenin güneyindeki Krakow kentine bulunan, Polonyalı Kralların ve liderlerin gömüldüğü Wawel Katedraline götürülecek.

Wawevl Katedrelinde Pazar günü düzenlenecek törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de bulunduğu çok sayıda lider katılacak.

Polonya'da yapılan kamuoyu araştırmaları, yakında yapılacak devlet başkanlığı seçiminde aday olacağını açıklayan aşırı sağcı politikalarıyla ünlü Kaczysnki'nin yaşaması halinde, Başbakan Donald Tusk'ın partisinden aday olacak Bronislaw Komorowski'ye karşı büyük farkla kaybedeceğini gösteriyor. Anketlerde, Kaczysnki'nin oylarının, ölümünden önce yüzde 20 oranında düştüğü kaydediliyor. (Zaman)

KARA KUTU DEŞİFRELERİ HALKA AÇIKLANACAK

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000