30 Ocak 2009, Cuma 15:21:54

Jumbojet biyoyakıtla uçtu

Japon Havayolları (JAL) camelina bitkisinden üretilen ikinci nesil sürüdürülebilir biyoyakıtla, Boeing 747-300 model uçağında gerçekleştirdiği deneme uçuşunu başarıyla tamamladı.
  • BİZİM TÜRK HAVA YOLLARIDA LPG İLE UÇURUR BU UÇUŞUDA BAŞARIYLA TAMAMLAR EMİNİM
  • lpg havada donar hocam en ıyısı mazot:)
  • bizde lpgyle uçururuz artık:D

Boeing’in katkısıyla yapılan uçuştan elde edilen verilerin, ikinci nesil biyoyakıtların performansı ve ticari olarak kullanılabilirliği konusunda, sektöre önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor.

JAL’ın deneme uçuşunda, camelina ağırlıklı olmak üzere, 3 ayrı sürdürülebilir biyoyakıt hammaddesinin karışımından elde edilen yeni bir yakıt, ilk kez kullanıldı. Yeni yakıt, yine ilk kez Pratt&Whitney’in ürettiği bir motorda denendi. Yolcusuz ve yüksüz olarak düzenlenen yaklaşık 1,5 saatlik deneme uçuşunda, Boeing 747’nin 3 no’lu motorunda, %50 oranında klasik uçak yakıtı kerosen, %50 oranında ise biyoyakıt karışımı kullanıldı. İşlem için, motorda herhangi bir modifikasyona ihtiyaç duyulmadı. Uçuş süresince, biyoyakıt-kerosen karışımı kullanılan motorla, diğerlerinin güç performansı arasında herhangi bir değişiklik meydana gelmedi.

Başarıyla gerçekleştirilen deneme uçuşuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Boeing Japonya Başkanı Nicole Piasecki, “Deneme uçuşu, gelecek 3 ilâ 5 yıl içinde, ticari uçakların sürdürülebilir yeni nesil biyoyakıtla uçmaya başlayabileceği konusundaki umutlarımızı artırdı. Elbette önümüzde bazı engeller var. Öncelikle biyoyakıt kullanımı konusunda, kural koyucuların, havalimanlarının ve yakıt dağıtım şirketlerinin desteğini almamız gerekiyor. Ayrıca, çevreye ve topluma duyarlı biyoyakıt kaynağı bitkilerin üretiminin artırılmasına ihtiyaç var. Sektör olarak, gelecekte biyoyakıt ihtiyacının karşılanması için sağlam, sürdürülebilir kriterler oluşturmak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Jumbojet biyoyakıtla uçtu

Yorumlar

FIRTINA ~ 15 yıl önce
BİZİM TÜRK HAVA YOLLARIDA LPG İLE UÇURUR BU UÇUŞUDA BAŞARIYLA TAMAMLAR EMİNİM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
medaji ~ 15 yıl önce
lpg havada donar hocam en ıyısı mazot:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 15 yıl önce
bizde lpgyle uçururuz artık:D

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000