22 Mart 2019, Cuma 13:21:46

Jet yakıtına İstanbul Havalimanı dopingi

STAR Rafineri Genel Müdürü İlter, "Türkiye'de jet yakıtı pazarı büyüyor. Sadece İstanbul Havalimanı tam kapasite devreye girdiğinde jet yakıtı tüketiminin yüzde 60'ını oluşturacak." dedi.
  • Star neresi diye merak eden varsa satıp peşkeş çektikleri elli yıllık Aliağa Rafinerisi'nin yeni adı. Memleketi soyup soğana çevirdiler.
  • Bu gidişle SOCAR, THY ile ortak olup yeni bir şirket açacak galiba?

SOCAR Türkiye iştiraki STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin "Enerjide Yeni Dengeler" oturumunda konuştu.

Türkiye'nin birincil kaynaklardan enerji tüketiminin gelecek 10 yılda yüzde 3, sonrasında ise yüzde 2,5 büyümesinin beklendiğini dile getiren İlter, aynı şekilde akaryakıt sektöründe de büyüme beklendiğini söyledi.

Türkiye'nin yıllık 42 milyon ton akaryakıt tüketimi bulunduğunu ve özellikle dizelde ciddi artış yaşandığını belirten İlter, yerli üretimle bunun karşılanamadığını anlattı. İlter şöyle devam etti:

"Geçen yıl 24 milyon ton dizel tüketimi oldu, yüzde 60'ı ithal edildi. STAR Rafineri, 5 milyon ton dizel üretim kapasitesiyle bu ithalat oranını yüzde 40'a düşürecek. Bu düşüş, diğer yakıt türleri için de geçerli olacak. Aynı şekilde Türkiye'de jet yakıtı pazarı da büyüyor. Sadece İstanbul Havalimanı tam kapasite devreye girdiğinde, jet yakıtı tüketiminin yüzde 60'ını oluşturacak. Türkiye, yıllık 5,3 milyon tonluk jet yakıtı ihtiyacının yüzde 90'ını yerli üretimden karşılarken, STAR'dan sonra ithalat sıfırlanacak."

STAR Rafineri'nin yıllık 10 milyon tonluk kapasitesiyle petrokimya sektörüne de önemli katkı sağlayacağını vurgulayan İlter, petrokimyada yeni yatırımların önünün açılabileceğini söyledi.

İlter, Türkiye enerji piyasasının güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirirken, ülkenin, coğrafi konumu ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından önemli avantajları bulunduğunu ifade etti.

Sektörün döviz kurlarındaki oynaklık ve küresel ekonomideki dalgalanmalara açık olduğuna dikkati çeken İlter, "Yenilenebilir enerjide farkındalık az ve Ar-Ge'deki isteksizliğimiz de zayıf yönlerimizden birisi. Bunları gidermemiz gerekiyor." dedi.

Jet yakıtına İstanbul Havalimanı dopingi

Yorumlar

STAR? ~ 5 yıl önce
Star neresi diye merak eden varsa satıp peşkeş çektikleri elli yıllık Aliağa Rafinerisi'nin yeni adı. Memleketi soyup soğana çevirdiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Jet A-1 ~ 5 yıl önce
Bu gidişle SOCAR, THY ile ortak olup yeni bir şirket açacak galiba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dhmi ~ 5 yıl önce
Bu programa dhmi arff den kimsenin çağrılmamış olması çok ayıp. Her türlü bilgi birikimimizi socar la paylaşmaya hazırız. Hy
ARFF ~ 5 yıl önce
yakıtın ARFF ile ne ilgisi var.adam ithalat ihracat rakamlarından bahsetmiş.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000