12 Temmuz 2015, Pazar 09:18:28

Jet Lag'a yogalı çözüm

Doğudan batıya veya batıdan doğuya gerçekleştirilen uzun menzilli uçuşlarda, gidilecek yerdeki lokal saat farkı nedeniyle vücutta oluşan jet lag, yolculara büyük rahatsızlık veriyor.
  • Jet lagin bir çözümü yok. Ama hafifletilmesi açısından önlemler alınabilir. DVT denilen derin doku trombosisi pek çok yolcuyu dünya çapında etkiliyor, yani özellikle bacaklarda oluşan kan pıhtılaşmasıdır. Bunun için hareket edilmesi gerekir. Yoga hareketleri de buna yarar sağlar. oturduğunuz yerden kımıldayabildiğiniz kadar yapınız. koridorda esneyiniz. Lay over aralarında yere inince esneme hareketlerine devam ediniz. Dileyen namaz da kılsın, ibadet açısından sizin seçiminiz. Yoga bir ibadet değil sağlığınızı korumak adına holistik bir beden-zihin birlikteliğidir. Ön yargılı ve kapalı yaklaşımlarınıza şunu önermek istiyorum. Açılın biraz, esnek bir beden esnek düşünceler getirir. Farkında olmak önlem yaratır. Sevgi ve saygıyla, esenlik dolu uçuşlar dilerim.
  • Ben buna saçma diyecem. Teknik açıdan Haklımıyım :) yoga yapınca jet lag olmuyoruz öyle mi???????????
  • Yoga yapacaginiza namaz kilin
  • bu sayın bayan arkadaşımızın kabindeki koltuk konfigürasyonundan pek bi haberi yok galiba.bu hareketleri hangi aralıkta veya koridorda veye galley önündemi yapacağınıde izah etmesi gerekir.:)
  • Deneyecem
  • Yoganın âlâsını yapıyoruz :)
  • Ben saçma buluyorum,yoga bazılarının inancıyla alakalı bir durum yani bana göze bizi bağlayan bişey değil.

Doğudan batıya veya batıdan doğuya gerçekleştirilen uzun menzilli uçuşlarda, gidilecek yerdeki lokal saat farkı nedeniyle vücutta oluşan jet lag, yolculara büyük rahatsızlık veriyor.

Uzmanlar, ciddi sıkıntı oluşturan jet lag'dan kurtulmak için de birçok tavsiyede bulunuyor. Bu konuda yapılan ilginç tavsiyelerden biri de yoga eğitmeni Özge Şimşek'ten geldi. Keyifli bir uçuş için uçakta, ‘hareket edilmesi ve bedenin esnetilmesi' gerektiğine dikkat çeken Şimşek, oturduğunuz yerden yanınızdaki yolcuları rahatsız etmeden yapılacak yoga hareketleri ile jet lag riskinin en aza indirilebileceğini dile getiriyor.

Eğitmen Şimşek, jet lag'ın ‘biyolojik saatin uyum bozulması' şeklinde tarif edilebileceğini ifade ederek, yolcuların biyolojik saatlerinin yerel saatten farklı bir saate uyum göstermesine kadar uyku ve mide-bağırsak problemleri, hazımsızlık, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, keyifsizlik gibi semptomlarla karşılaşabileceğini belirtiyor. Beyindeki hipofiz bezinin salgıladığı melatonin hormonunun, bu dengeyi sağlamakla görevli olduğunu ve bedenin de bu gibi ani değişikliklere tepki verdiğini anlatan Şimşek, yolcuların yüzde 90'ının maruz kaldığı jet lag'a genelde doğuya yapılan yolculuklarda daha çok rastlandığını kaydediyor.

Özge Şimşek, jet lag olmamak için öncelikle gidilecek yerdeki yerel saate göre biyolojik saatin ayarlanması gerektiğine dikkat çekiyor. Örneğin, doğuya uçuluyorsa uçuştan üç gün önce birer saat erken uyumanın, batıya uçuluyorsa da birer saat geç uyumanın uygun olacağını dile getiren Şimşek, uçağa binince saati varış saatine göre ayarlamanın da psikolojik yönden uyum sağlamaya yardımcı olacağını belirtiyor. Özge Şimşek ayrıca uçuş öncesinde, uçuşta ve sonrasında bol su içilmesi yönünde uyarıyor.

GÜNEŞLE TERAPİ...

Özge Şimşek, güneş ışığı terapisinin de jet lag'a karşı etkili sonuç verdiğini ifade ediyor. Batıya olan uçuşlarda yüzün, varış yerinin sabah ışığına dönmesinin (özellikle alın bölgesi-hipofiz bezi de burada) bedenin biyolojik saatinin uyum sağlamasını kolaylaştırdığını anlatan Şimşek, aynı şekilde doğuya yapılan yolculuklarda yolcuların yüzlerini öğlen ve öğleden sonraki güneş ışığına tutmasının da biyolojik ritmin uyum sağlamasına yardımcı olacağını dile getiriyor.

HAREKETSİZ KALMAYIN

Yoga eğitmeni Özge Şimşek, uçuş boyunca bedeni hareket ettirme ve esnemenin kan dolaşımı ve lenf sistemi için oldukça faydalı olduğuna vurgu yapıyor. Şimşek, bunun için de, oturduğunuz yerden yanınızdaki yolcuları rahatsız etmeden yapacağınız yoga hareketleriyle uçuşunuzu daha sağlıklı hale dönüştürebileceğinizi dile getiriyor.

KOLTUKTA BU HAREKETLERİ YAPIN

Kafamızı sağa ve sola çevirmek: Nefes alıp başınızı sağ omuzunuza çevirin ve nefes verip merkeze dönün. Nefes alıp başınızı sola çevirin ve nefes verirken merkeze dönün. Benzer hareket olarak başınızı sağa ve sola yatırıp diğer elinizle hafif bir direnç uygulayabilirsiniz.

Omuzları yükseltip indirmek: Nefes alın ve omuzları kulaklara doğru yükseltin, nefes verin ve bırakın. Bunu 3-4 nefes devam ettirin. Benzer şekilde omuzları geriye ve öne doğruda çevirebilirsiniz.

Burgular: Nefes alın ve nefesi verirken göğüs kafesinden kendinizi sağa çevirin. 2 nefes kalın ve nefes verirken merkeze dönün. Aynı hareketi sol tarafınıza dönerek üst bedeni burun. 2-3 nefes kalabilirsiniz.

Kollarla burgu: Ellerinizi kenetleyin ve dirseklerinizi bükün. Bacak bacak üstüne atın. Önce sağ bacağınızı sola atın. Sol dirseğinizi sağ dizin dışına yerleştirin ve üst bedeni burgu haline getirin. 3-4 nefes kalın ve merkeze dönün. Bacakların yönünü değiştirip aynı hareketi sağ dirseğinizle sol dizin dışında uygulayın.

Bacak esnetme: Özellikle koridor sırasında seçim yapmaya özen gösterin. Sağ dizinizi gövdenize doğru çekerek sol bacağınızı öne doğru uzatın. Nefesinizle hareket edin. 3-4 nefes durduktan sonra aynı hareketi sol dizinizi gövdeye çekip sağ bacağınızı uzatarak yapabilirsiniz. Benzer şekilde erkek yolcular, bacak bacak atma şeklini kullanıp üst bedeninizi öne doğru eğebilirsiniz.

Mustaf gün / Zaman







Jet Lag'a yogalı çözüm

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Özge Şimşek ~ 9 yıl önce
Jet lagin bir çözümü yok. Ama hafifletilmesi açısından önlemler alınabilir. DVT denilen derin doku trombosisi pek çok yolcuyu dünya çapında etkiliyor, yani özellikle bacaklarda oluşan kan pıhtılaşmasıdır. Bunun için hareket edilmesi gerekir. Yoga hareketleri de buna yarar sağlar. oturduğunuz yerden kımıldayabildiğiniz kadar yapınız. koridorda esneyiniz. Lay over aralarında yere inince esneme hareketlerine devam ediniz. Dileyen namaz da kılsın, ibadet açısından sizin seçiminiz. Yoga bir ibadet değil sağlığınızı korumak adına holistik bir beden-zihin birlikteliğidir. Ön yargılı ve kapalı yaklaşımlarınıza şunu önermek istiyorum. Açılın biraz, esnek bir beden esnek düşünceler getirir. Farkında olmak önlem yaratır. Sevgi ve saygıyla, esenlik dolu uçuşlar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ben buna saçma diyecem. Teknik açıdan Haklımıyım :) yoga yapınca jet lag olmuyoruz öyle mi???????????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yok artik ~ 9 yıl önce
Yoga yapacaginiza namaz kilin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı ~ 9 yıl önce
bu sayın bayan arkadaşımızın kabindeki koltuk konfigürasyonundan pek bi haberi yok galiba.bu hareketleri hangi aralıkta veya koridorda veye galley önündemi yapacağınıde izah etmesi gerekir.:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ben ~ 9 yıl önce
Deneyecem

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ekip ~ 9 yıl önce
Yoganın âlâsını yapıyoruz :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Antalya ~ 9 yıl önce
Ben saçma buluyorum,yoga bazılarının inancıyla alakalı bir durum yani bana göze bizi bağlayan bişey değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000