07 Şubat 2016, Pazar 09:14:38

İTÜ'nün projesi AB tarafından kabul edildi

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümünün, uçuş rotasındaki belirsizliklerin hava trafiği üzerindeki etkisinin analiz edilmesi amacıyla hazırladığı proje AB tarafından kabul edildi.
  • Şu yorum yazanların içtiği şeyden ben de istiyorum :)
  • Emre reis senin ismini burdadamı duycaktık. Büyük iş yapmış vesselam, ama arkadaşım bak sakın ne oldum deme, ve içindeki o kızgın insanı bi köşeye at. Bak vatana büyük hizmet ettin. Durmak yok... Ayrıca asıl önemli görevinde de başarılar.
  • Daha başarılı
  • Cok bilmiş teknikciler nerede. Yahu biraz seri olun. Hemen bi karalama yorumu felan atin. Haddini asan itü yü görün. Lutfen yaaa
  • Ne araştırması direct to afyon direct to kfk işte einstein olmaya gerek yok
  • TGS nin basarilari hic konusulmuyor.
  • bizde de bi haluk var. çok kral typcidir.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümünün, uçuş rotasındaki belirsizliklerin hava trafiği üzerindeki etkisinin analiz edilmesi amacıyla hazırladığı proje AB tarafından kabul edildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından uçuş rotaları üzerindeki belirsizliklerin hava trafiğine etkilerini analiz etmek ve bunların kontrol edilebilir sınırlarda tutulması için mekanizmalar gelişmek amacıyla hazırlanan proje, Avrupa Birliği'den 1,2 milyon avroluk destek almaya hak kazandı.

İTÜ Uzay ve Uçak Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada sivil havacılık sistemleri ve operasyonları alanında NextGen (ABD) ve SESAR (Avrupa) programları ile paradigma değişimi yaşandığını belirterek, İkinci Dünya Savaşı sonrası haberleşme teknolojilerine dayanan mevcut hava trafik yönetim sistemleri ve prosedürleri ile 2030 yılında iki katına çıkması beklenen hava trafiğinin meydana getireceği problemlerin üstesinden gelinmesinin mümkün olmadığının öngörüldüğünü söyledi.

Yüzyılın en büyük en yüksek bütçeli sivil araştırma ve geliştirme programları arasında gösterilen SESAR programı kapsamında Türkiye’nin de dahil olduğunu belirten Koyuncu, projeyle Avrupa hava sahasında, hava trafik yönetimi maliyetlerinin yüzde 50 azaltılması, hava trafik kapasitesinin üç katına çıkarılması ve hava taşımacılığı güvenlik faktörlerinin on kat artırılmasının hedeflendiğini vurguladı.

"Proje kapsamında AB’den 1,2 milyon avro destek alınmıştır"

Avrupa Birliği Horizon 2020 SESAR projesi olan COPTRA'nın, mart ayından itibaren başlayıp 2 yıl süreceğini anlatan Koyuncu, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında Avrupa Birliği'nden 1,2 milyon avro destek alınmıştır. İTÜ projede en yüksek bütçeye sahip ve en aktif paydaşlardan biri olarak yer almaktadır. İTÜ COPTRA projesinde uçak rotalarının üretilmesinde belirsizlik faktörlerin en aza indirgenmesi ve bu faktörlerin gerçekçi modelleri üzerine çalışacak. İTÜ daha önce geliştirdiği tüm Avrupa'yı kapsayan gerçek trafik datalarına dayanan hava trafik ağı modelleri ile uçuş yörüngelerindeki bu belirsizliklerin hava trafiği akışına etkilerinin analiz ve değerlendirmelerini yapacaktır. COPTRA uçak rotalarındaki belirsizliklerin, hava trafiği üzerindeki bütüncül etkisine bakmaktadır. Her bir uçak yörüngesindeki belirsizlikler en aza indirgendiğinde hava trafiğinin planlanmasındaki belirsizlikler de büyük ölçüde azalacaktır. Bu ilişkinin kurgulanması COPTRA projesinin ana hedeflerindendir. COPTRA projesinin bu bağlamda hava trafiğinde belirsizliklerin azaltılmasında, bu sayede hava trafiği kapasitesinin artırılmasında, havalimanları ve hava sahalarının verimliliğinin artırılmasında, uçakların iniş ve kalkışlarının zamanında yapılabilmesinde ciddi katkıları olacaktır." Koyuncu, gelecek ay içerisinde Brüksel’de COPTRA projesinin, Avrupa Birliği ile anlaşma metinlerini imzalaması ve başlangıç galasının yapılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

İTÜ'nün projesi AB tarafından kabul edildi

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

e=mc2 ~ 8 yıl önce
Şu yorum yazanların içtiği şeyden ben de istiyorum :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vay ~ 8 yıl önce
Emre reis senin ismini burdadamı duycaktık. Büyük iş yapmış vesselam, ama arkadaşım bak sakın ne oldum deme, ve içindeki o kızgın insanı bi köşeye at. Bak vatana büyük hizmet ettin. Durmak yok... Ayrıca asıl önemli görevinde de başarılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gözeeeen güvenlik ~ 8 yıl önce
Daha başarılı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ruhi ~ 8 yıl önce
Cok bilmiş teknikciler nerede. Yahu biraz seri olun. Hemen bi karalama yorumu felan atin. Haddini asan itü yü görün. Lutfen yaaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yaw he he ~ 8 yıl önce
Ne araştırması direct to afyon direct to kfk işte einstein olmaya gerek yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGS ~ 8 yıl önce
TGS nin basarilari hic konusulmuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vay be ~ 8 yıl önce
bizde de bi haluk var. çok kral typcidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000