23 Mayıs 2019, Perşembe 15:03:03

İşte yasağı belgeleyen o NOTAM

İstanbul Havalimanı'nda dün THY uçağının direğe çarpması sonrası NOTAM gerçeğini duyuran AirportHaber, NOTAM'a da ulaştı.
  • Bu yoruma sadece şaka diyebilirim. Destinasyon notamları babzen kaçar, tam okunmayabilir anlarım da hergün iniş kalkış yaptığın BASE'in notamlarına hakim olmamak tam bir 'basit havacılık' anlayışıdır.
  • Hatayı bir tek kişiye yüklemek yanlış, isviçre peyniri yine çalışmış, tüm deliklerden geçince incident, accident kaçınılmaz oluyor, herkes kendi hatasını görüp ders almalı, birbirini suçlamak, benim hatam yok demek yanlış.
  • Klasik bir yurdum insanı örneği... NOTAM varsa hatırlatacaksın uyandıracaksın(dispatcherler).... NOTAM varsa geçirmeyeceksin(kuleciler)... NOTAM varsa geç dedilerse en azından sorgulayacaksın, uyaracaksın,uyandıracaksın (pilotlar).... ama en son herşeye rağmen tehlike arz ediyorsa geçmeyeceksin pilot kardeş sorumluluğun büyüğü sende maalesef... Geçmiş olsun...
  • Notam yazıyormuş da okumamış da tırı vırı... Kardeş notamlar çöp dağı gibi biri bir sorumluluktan kurtulmak için en dandik şeyi bile yazar olmuş. Bir de şu var; kaptanımıza yaptırım uygulayacak idareciler bu notamları detaylıca inceliyor mu sanıyorsunuz?
  • pilotlar notamı okuması zormu? pilotlar için ne kolay? yönlendirme görmesi kolay değil, tabela görmesi kolay değil, notam okuması kolay değil. peki notam okumuyorsunuz anlamıyoruz ama hadi diyelim, AIP ye de mi bakmıyorsunuz?
  • Notamlar zaten pratikte hiçbir işe yaramayan bu gibi durumlarda ilgili kişilerin biz yazmıştık diyebilmesi için oluşturulmuş bir prosedür. Düşünsenize uçuştan 01.15 saat geleceksin self dispatch yapacaksın(buda neyse) sonrada 200-300 sayfa notamın hepsine hakim olacaksın :) sizde biliyorsunuz güldürmeyin...
  • KALKIŞ VARIŞ YOL BOYU VE ALTERNATE NOTAMLARI 250 sayfayı buluyor hangi birini uçuş oncesi ayrıntılı okuyabilirsinizki??
  • Kitap gibi gelen notamlarda pilotların gözden kaçırması çok normal
  • her hey
  • ama suc havalimanindi, ama biz sucluyu bulmustuk, olsun yinede havalimani buraya yapilmamasi gerekiyordu.

İstanbul Havalimanı'nda dün THY uçağının direğe çarpması sonrası NOTAM gerçeğini duyuran AirportHaber, NOTAM'a da ulaştı.

Kanat genişliği nedeniyle T12 numaralı taksi yolunu kullanması yasak olan Türk Hava Yolları uçağı, söz konusu alanı kullanarak direğe çarpmış ve uçakta ciddi hasar oluşmuştu.

T12 taksi yolunu kullanan THY uçağının yaşadığı kazada kimin sorumlu olduğu bilinmezken, o NOTAM'a AirportHaber ulaştı.

İşte THY uçağının o alanı kullanmasının yasak olduğunu belgeleyen o NOTAM:

İşte yasağı belgeleyen o NOTAM

Yorumlar Tüm Yorumlar (46)

Şaka ~ 5 yıl önce
Bu yoruma sadece şaka diyebilirim. Destinasyon notamları babzen kaçar, tam okunmayabilir anlarım da hergün iniş kalkış yaptığın BASE'in notamlarına hakim olmamak tam bir 'basit havacılık' anlayışıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
peynir vakası ~ 5 yıl önce
Hatayı bir tek kişiye yüklemek yanlış, isviçre peyniri yine çalışmış, tüm deliklerden geçince incident, accident kaçınılmaz oluyor, herkes kendi hatasını görüp ders almalı, birbirini suçlamak, benim hatam yok demek yanlış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kural var kaide var uyan yok ~ 5 yıl önce
Klasik bir yurdum insanı örneği... NOTAM varsa hatırlatacaksın uyandıracaksın(dispatcherler).... NOTAM varsa geçirmeyeceksin(kuleciler)... NOTAM varsa geç dedilerse en azından sorgulayacaksın, uyaracaksın,uyandıracaksın (pilotlar).... ama en son herşeye rağmen tehlike arz ediyorsa geçmeyeceksin pilot kardeş sorumluluğun büyüğü sende maalesef... Geçmiş olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bazı tipler var ~ 5 yıl önce
Notam yazıyormuş da okumamış da tırı vırı... Kardeş notamlar çöp dağı gibi biri bir sorumluluktan kurtulmak için en dandik şeyi bile yazar olmuş. Bir de şu var; kaptanımıza yaptırım uygulayacak idareciler bu notamları detaylıca inceliyor mu sanıyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ıga_ ~ 5 yıl önce
pilotlar notamı okuması zormu? pilotlar için ne kolay? yönlendirme görmesi kolay değil, tabela görmesi kolay değil, notam okuması kolay değil. peki notam okumuyorsunuz anlamıyoruz ama hadi diyelim, AIP ye de mi bakmıyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NOTAM ~ 5 yıl önce
Notamlar zaten pratikte hiçbir işe yaramayan bu gibi durumlarda ilgili kişilerin biz yazmıştık diyebilmesi için oluşturulmuş bir prosedür. Düşünsenize uçuştan 01.15 saat geleceksin self dispatch yapacaksın(buda neyse) sonrada 200-300 sayfa notamın hepsine hakim olacaksın :) sizde biliyorsunuz güldürmeyin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hllsprdvm ~ 5 yıl önce
Evet efendim, olacaksınız. Asgari ücretlinin 10 katı maaş alıp ekmek elden su gölden beş yıldızlı otellerde dünyayı gezmeyi biliyorsanız işinizi layığıyla ve hakkını vererek yapmayı da bileceksiniz. Bir zahmet!
Bilip bilmeden ~ 5 yıl önce
Yahu amma atiyorsun, gel sana Notam okumayi ogreteyim. Departure ve Destination’a bir goz atmak yeterli, o da 5 dakikani alir. Bu isten de Kaptan ve FO sorumludur. TK bu notam yuzunden sigortadan bes kurus para alamaz, o ekibin de normal sartlarda isten cikarilmasi gerekir, hatta sirketin tazminat davasi bile acma hakki var.
NOTAM ~ 5 yıl önce
KALKIŞ VARIŞ YOL BOYU VE ALTERNATE NOTAMLARI 250 sayfayı buluyor hangi birini uçuş oncesi ayrıntılı okuyabilirsinizki??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F/O ~ 5 yıl önce
O kadar maaş alıyorsan biraz vakit ayırıp okuyacaksın, okudukça zamanla kontrol etmek hızlanıyor inanın, ama herkes işini tam yapmıyor ;)
Direğin hiç mi suçu yok ~ 5 yıl önce
Kitap gibi gelen notamlarda pilotların gözden kaçırması çok normal

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tgs ~ 5 yıl önce
her hey

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fevzi ~ 5 yıl önce
ama suc havalimanindi, ama biz sucluyu bulmustuk, olsun yinede havalimani buraya yapilmamasi gerekiyordu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000