25 Nisan 2015, Cumartesi 11:11:48

İŞTE O UÇUŞUN SES KAYDI

Türk Hava Yolları'nın Milano-İstanbul seferini yapan uçağının kule ile olan ses kaydı ortaya çıktı.
  • Tum meslektaslarimi tebrik ediyorum umarim herkes boyle durumlarda bu basariyi gosterir emeginize saglik sağolun
  • Olayın en başından bir ses kaydı bu, bu esnada tüm diğer trafiklerin anında diğer yönlere dagitilirak ve pas gecmek zorunda kalan tüm diğer uçakların irtifa kalmamiş olmasına rağmen farklı yönlere gönderilerek , acil durum uçağına her istediği manevra için emniyetli bir alanın sağlandığını , trafiğe yapılan diğer yönlendirmeleri içeren yaklaşık 20 dk.lık devamı yok.Dün yaşananları gören bir hava trafik kontrolörü olarak söylüyorum,keşke bu esnada verilen hava trafik hizmeti resmini bütünüyle gorebilseniz.Çalışan arkadaşımız camiada en tecrübeli ve bilgililer arasında gelmekte olup,dün çıkardığı is bunu göstermektedir.Herkesin buz kestiği esnada sazı en iyi şekilde çalmıştır.iyiki de sana denk geldi pilot sansliymis ifadelerini olay sonrası çok arkadssimdam duydum.Bu şartlarda bırakın yok gereksiz emergency dekleresi konularını , lütfen verilen hizmetin kslitesine yogunlaşın.Bir daha yaşanmaması dileklerimle...
  • Olay esnasında ofiste koordine için gayret gösterenlerden biri olarak söylüyorum. Kuleden yaklaşmaya olayın bilgisi geldiğinde çok sıkı koordinasyon ve konuşmalarda gürültü başladı.Bu esnada çalışan arkadaşımın motoru yanan bu uçağı ve arkadan pas geçirilen tüm uçakları gerekli ayırmaları yapmak için frekansına istediğini, kuleyi bu yüzden defalarca aradığını gördüm. İlk olarak frekansa arkadan pas geçen geldi ve öndeki trafiğe yaklaştığı için gerekli ayırma talimatları, diğer tüm pas geçen ve inişe gelen trafiklerin meydanın farklı yönlerine yönlendirilmesi için tüm sektörler ve kule ile yoğun bir koordinasyon vardı. Bu koordinasyon ve gürültü halinde frekansa gönderilen emergency uçağın ilk konuşmasındaki "mayday mayday" ifadesi duyulmamış olduğundan emergency confirm alınmıştır. Arkadaşımız daha sonra ses kaydını medyadan dinlediğinde bile "mayday mayday" ifadesini duymadığını, gereksiz yere emergency confirm istemiş olduğunu dün bize bile belirtmiştir.
  • Emergency deklare ediyormusunuz diye sormak kontrolörün görevidir daha önce bu soruyu sormadığı için sivil havacılıktan uyarı alan kontrolörler vardır.bu soruyu sormak bir prosedürdür.ayrıca motoru yanan uçağı gören kule emergency prosedürünü kendisi başlatmıştır.uçak motoru yanarken pas gectiği ve dikmesini kırdığı için iniş esnasında yeniden alev alma riski olduğundan pisti köpükletelim mi diye sormuştur ki buda bie emergency prosedürüdür.
  • "Katmandu olayında da aynı yorumu göndermiştim, tekrarlıyorum, ama değişen bişey olmadı, yine olmayacak bu olaylarda devam edecek gibi gözüküyor. THY gibi büyük bi firma derhal pilot seçim sistemini değiştirmeli. Kokpite uçuş okulunu yeni bitirmiş 20-25 yaşındaki gemç pilotları koymamalı. Diğer şirketlerde yetişmiş belli bir tecrübeye sahip uçuş kayıtları düzgün pilotları bünyesine katmalı. Pgs sunex onur atlasta yüzlerce pilot var. 21 yaşında airline pilot ları var ülkemizde. Yav bu iş ciddi ya. Anlayamadınızmı bi kazada 200 insan ölebiliyo. Pilot luk iş kapısımı yoka emniyetle insanları taşıma mesleğimi. Uçuş okulunu bitirip 200 saatle insan taşıtıyoruz. Devam edin. Genç ler kızacak ama bu iş böyle arkadaş havacılık kabiliyet ingilizce işi değil tamamıyle tecrübe işi." diyen Eskişehir mezunu,genç arkadaş,sen farklı mı başladın?Sen kac saatle geldin THY ye,bu olaylarda yeni başlayan arkadasların karıştığı bir olay var mı?Sanki kendin çok tecrübeli 20 yıldır ucuyomuş gibi yazmışsın;)
  • Genclere onem verilmeli 33 yasinda muhendisi isletmeciyi alcagina 25 yasinda pilot olmus basarili onlarca adam var thy nin kapisinda dolasan olay genc yasli degil olay pilotluga gecen insanlarin meslek degistirenlerin eski kariyerlerindeki basari ile dogru orantili burdaki basarilarida yerlerdee
  • Herkes birşeyler söylemiş yanan motor demiş teknik demiş eğitimsizlik demiş herkes birilerine yüklenmiş bu sitedeki yorumlar beni çok güldürüyor herkes Hamdi Topçu havasına girip kendini bir yerde patron müdür sanıyor o şekilde yorumluyor. Hayatında kaç kere uçak kaldırdın kaç defa indirdin havada kaç defa kocaman aleti kontrol ettin, öyle oradan buradan izlemekle olmuyor o işler. Pilot hatasıdır odur budur diyen zihniyet sen daha iyi yapabiliyorsan orada değil burada olurdun madem ki daha iyisini yapacaksınız madem ki THY çalışanlarına yükleniyorsunuz. Mademki birimler birimleri burada çekemiyor ne hobi olarak nede iş olarak havacılıkla alakanız olmasın. İyice siyasete çevirdiniz burayı gerçekten gülüyorum sizlere.
  • Kulenin sorularina bak: emergency declare ediyormusunuz, kopuk istiyormusunuz.....
  • Herkese gecmis olsun olay cok ciddi ,herkesi de ciddiyete davet ediyorum zirvalayanlar,ben dahil herkesin kuyruk acisi var thy den ,durust konusalim ama ,gunahsiz insanlar var.yolcular...Bizim insanligimiz ölmüs...gecen aylarda atc ile arff tartisirdi ne oldu,herkes topyekun olayin icinde yardimlasti...isimiz gucumuz birbirimizi yemek akilli ve de vicdanli olmaliyiz, sukunet...!
  • gençler kızacak diyorlar şunu merak ediyorum; tecrübe denen şey kimilerine ana karnından mı geliyor. geçeceksiniz asker sevdalıdır , para istemez hikayelerini. çok seiviyordu da niye geçti havayollarına. herkesin amacı belli çoğunluğu gökleri sever, ve hayatını iyi bir gelir seviyesi ile geçirir. filoyu 45 yaşdan kurdum sonra? bu amcalar ayrılınca... zorunuza gitmesin gençlere , bizlere ihtiyaç var. bir şey öğrenmeden, tecrübe edilmeden aman tecrübeli gelsin diye bir şey yok. başka yerden alırsın bu sefer psikopatlar şirkete doldu olur. bu gençlerin bu işlere geçme yolunda havacılık okullarından gelme kaprisinden vazgeçin... imkanı olan, başaran bunu elde ediyor. sanki bol keseden not veriliyor , işe giriliyor. shgm sınavları herkese aynı, işe alım da torpil varsa o başka. ama okullara olan, parasını veren oluyor algısından vazgeçin.

Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Milano seferini yapan TC-JPE tescilli uçağının kule ile olan ses kaydı ortaya çıktı.

Atatürk Havalimanı kulesi ile irtibata geçerek acil durum deklare eden kokpit ekibi, hava trafik kontrolöründen iniş için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

İŞTE O UÇUŞUN SES KAYDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (80)

atc ~ 9 yıl önce
Tum meslektaslarimi tebrik ediyorum umarim herkes boyle durumlarda bu basariyi gosterir emeginize saglik sağolun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Olayın en başından bir ses kaydı bu, bu esnada tüm diğer trafiklerin anında diğer yönlere dagitilirak ve pas gecmek zorunda kalan tüm diğer uçakların irtifa kalmamiş olmasına rağmen farklı yönlere gönderilerek , acil durum uçağına her istediği manevra için emniyetli bir alanın sağlandığını , trafiğe yapılan diğer yönlendirmeleri içeren yaklaşık 20 dk.lık devamı yok.Dün yaşananları gören bir hava trafik kontrolörü olarak söylüyorum,keşke bu esnada verilen hava trafik hizmeti resmini bütünüyle gorebilseniz.Çalışan arkadaşımız camiada en tecrübeli ve bilgililer arasında gelmekte olup,dün çıkardığı is bunu göstermektedir.Herkesin buz kestiği esnada sazı en iyi şekilde çalmıştır.iyiki de sana denk geldi pilot sansliymis ifadelerini olay sonrası çok arkadssimdam duydum.Bu şartlarda bırakın yok gereksiz emergency dekleresi konularını , lütfen verilen hizmetin kslitesine yogunlaşın.Bir daha yaşanmaması dileklerimle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATC ~ 9 yıl önce
Olay esnasında ofiste koordine için gayret gösterenlerden biri olarak söylüyorum. Kuleden yaklaşmaya olayın bilgisi geldiğinde çok sıkı koordinasyon ve konuşmalarda gürültü başladı.Bu esnada çalışan arkadaşımın motoru yanan bu uçağı ve arkadan pas geçirilen tüm uçakları gerekli ayırmaları yapmak için frekansına istediğini, kuleyi bu yüzden defalarca aradığını gördüm. İlk olarak frekansa arkadan pas geçen geldi ve öndeki trafiğe yaklaştığı için gerekli ayırma talimatları, diğer tüm pas geçen ve inişe gelen trafiklerin meydanın farklı yönlerine yönlendirilmesi için tüm sektörler ve kule ile yoğun bir koordinasyon vardı. Bu koordinasyon ve gürültü halinde frekansa gönderilen emergency uçağın ilk konuşmasındaki "mayday mayday" ifadesi duyulmamış olduğundan emergency confirm alınmıştır. Arkadaşımız daha sonra ses kaydını medyadan dinlediğinde bile "mayday mayday" ifadesini duymadığını, gereksiz yere emergency confirm istemiş olduğunu dün bize bile belirtmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc2 ~ 9 yıl önce
Emergency deklare ediyormusunuz diye sormak kontrolörün görevidir daha önce bu soruyu sormadığı için sivil havacılıktan uyarı alan kontrolörler vardır.bu soruyu sormak bir prosedürdür.ayrıca motoru yanan uçağı gören kule emergency prosedürünü kendisi başlatmıştır.uçak motoru yanarken pas gectiği ve dikmesini kırdığı için iniş esnasında yeniden alev alma riski olduğundan pisti köpükletelim mi diye sormuştur ki buda bie emergency prosedürüdür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
"Katmandu olayında da aynı yorumu göndermiştim, tekrarlıyorum, ama değişen bişey olmadı, yine olmayacak bu olaylarda devam edecek gibi gözüküyor. THY gibi büyük bi firma derhal pilot seçim sistemini değiştirmeli. Kokpite uçuş okulunu yeni bitirmiş 20-25 yaşındaki gemç pilotları koymamalı. Diğer şirketlerde yetişmiş belli bir tecrübeye sahip uçuş kayıtları düzgün pilotları bünyesine katmalı. Pgs sunex onur atlasta yüzlerce pilot var. 21 yaşında airline pilot ları var ülkemizde. Yav bu iş ciddi ya. Anlayamadınızmı bi kazada 200 insan ölebiliyo. Pilot luk iş kapısımı yoka emniyetle insanları taşıma mesleğimi. Uçuş okulunu bitirip 200 saatle insan taşıtıyoruz. Devam edin. Genç ler kızacak ama bu iş böyle arkadaş havacılık kabiliyet ingilizce işi değil tamamıyle tecrübe işi." diyen Eskişehir mezunu,genç arkadaş,sen farklı mı başladın?Sen kac saatle geldin THY ye,bu olaylarda yeni başlayan arkadasların karıştığı bir olay var mı?Sanki kendin çok tecrübeli 20 yıldır ucuyomuş gibi yazmışsın;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
portos ~ 9 yıl önce
Diğer şirketler can taşımıyor mu? 40 yaş sınırını artık kaldırmalı THY...
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Genclere onem verilmeli 33 yasinda muhendisi isletmeciyi alcagina 25 yasinda pilot olmus basarili onlarca adam var thy nin kapisinda dolasan olay genc yasli degil olay pilotluga gecen insanlarin meslek degistirenlerin eski kariyerlerindeki basari ile dogru orantili burdaki basarilarida yerlerdee

Yanıtla

Kalan karakter 1000
selcuk ~ 9 yıl önce
thy'ye giremeyenlerdensin anlaşılan. 33 yaşında dediğin insan mühendislik okuyup en azından çalışma deneyimi ve kurum kültürü var. sende ne var? Senin aldığın lisans onda da var. Komik olma!
Kaptan ~ 9 yıl önce
Herkes birşeyler söylemiş yanan motor demiş teknik demiş eğitimsizlik demiş herkes birilerine yüklenmiş bu sitedeki yorumlar beni çok güldürüyor herkes Hamdi Topçu havasına girip kendini bir yerde patron müdür sanıyor o şekilde yorumluyor. Hayatında kaç kere uçak kaldırdın kaç defa indirdin havada kaç defa kocaman aleti kontrol ettin, öyle oradan buradan izlemekle olmuyor o işler. Pilot hatasıdır odur budur diyen zihniyet sen daha iyi yapabiliyorsan orada değil burada olurdun madem ki daha iyisini yapacaksınız madem ki THY çalışanlarına yükleniyorsunuz. Mademki birimler birimleri burada çekemiyor ne hobi olarak nede iş olarak havacılıkla alakanız olmasın. İyice siyasete çevirdiniz burayı gerçekten gülüyorum sizlere.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kriminel ~ 9 yıl önce
Bu olaydan sonra yazdiklarina bakarmisin. Senki ucagi dusuren sokaktaki simitci. Hic utanma kalmamis. Arsizlik kaptanlarin fitratinda var.
İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
Kulenin sorularina bak: emergency declare ediyormusunuz, kopuk istiyormusunuz.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cpl ~ 9 yıl önce
Emergency sorusu daha doğrusu kaptan dekleresi kuraldır... Aynı şekilde köpük olayı da sorulması gereken bir sorudur.
sukunet:insanlik ~ 9 yıl önce
Herkese gecmis olsun olay cok ciddi ,herkesi de ciddiyete davet ediyorum zirvalayanlar,ben dahil herkesin kuyruk acisi var thy den ,durust konusalim ama ,gunahsiz insanlar var.yolcular...Bizim insanligimiz ölmüs...gecen aylarda atc ile arff tartisirdi ne oldu,herkes topyekun olayin icinde yardimlasti...isimiz gucumuz birbirimizi yemek akilli ve de vicdanli olmaliyiz, sukunet...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bulut ~ 9 yıl önce
gençler kızacak diyorlar şunu merak ediyorum; tecrübe denen şey kimilerine ana karnından mı geliyor. geçeceksiniz asker sevdalıdır , para istemez hikayelerini. çok seiviyordu da niye geçti havayollarına. herkesin amacı belli çoğunluğu gökleri sever, ve hayatını iyi bir gelir seviyesi ile geçirir. filoyu 45 yaşdan kurdum sonra? bu amcalar ayrılınca... zorunuza gitmesin gençlere , bizlere ihtiyaç var. bir şey öğrenmeden, tecrübe edilmeden aman tecrübeli gelsin diye bir şey yok. başka yerden alırsın bu sefer psikopatlar şirkete doldu olur. bu gençlerin bu işlere geçme yolunda havacılık okullarından gelme kaprisinden vazgeçin... imkanı olan, başaran bunu elde ediyor. sanki bol keseden not veriliyor , işe giriliyor. shgm sınavları herkese aynı, işe alım da torpil varsa o başka. ama okullara olan, parasını veren oluyor algısından vazgeçin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000