10 Aralık 2021, Cuma 09:15:10

İstanbul'a alışverişe gelenler havalimanında uzun kuyruklar oluşturuyor

İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali, satın aldıkları malları ülkelerine götürmek isteyenlerin oluşturduğu uzun kuyruklarla doldu.
  • Alin iste size yabanciseverliginiz. Thy’de de boyle. Yabancisever kayniyor
  • Kuba stili yabanci ve turiste farkli para birimi cikarilmali, 1 euro = 1 Turist TL’si olmali
  • Ekonomide çok büyük sorunlarımız var, tüm dünya bunun farkında. Ancak Ukrayna uçaklarını asker otobüsü gibi dolduranlar, gezecek ucuz ülke arayanlar başkası aynısını yaptığında lütfen ağlamasın. İki yüzlü olmanın alemi yok. Zamanında başka ülkelere Türk insanının yaptığı muameleyi şimdi bizim ülkemiz görüyor. Romantizm kasıp yağmalanıyoruz diyorsunuz ama bu insanların gelip de para bıraktığı esnafın yanından bile geçmezsiniz normal zamanda. Hadi hayırlı akşamlar.
  • Eskiden heykelden başka birşey yoktu şimdi maşallah sürekli ticaret yapıyoruz hala buna karşı olanlar var. 2023’te yine hayaller suya düşecek üzüleceksiniz.
  • 200 milyar dolar ihracat var.Halka yansıyan ne var? He bir de ithalat rakamlarını yazarsanız Seviniriz. Herkes telefonunu çıkarsın bakalım (!)
  • Normal ülkelerde bunların en az 3 seçim önce baraj altında kalmaları gerekiyordu. Ama bırak 3 seçim önceyi, şu durumda bile adamlar yüzde 40 oy alıyor. Yani bu fotoya bakarak, hak ettiği şekilde yönetilen bir ülke görüyorum.
  • valla havalimanindan sirf elim bos gitmeyeyim diye ese dosta 1-2 paket cikolata alir oyle devam ederdik artik onu bile alirken zorlanir olduk rafa bakiyorsun 25-30 Euro yaziyor TL'ye cevirince zaten birakiyorsun yemis kadar olduk diyoruz alti ustu cikolata nasilsa dimi..fiyatlar ayni aslinda o cikolatalar hep 25 ti ama bizim paramiz pula dondu sadece.. Eskiden Somaliye Sudana bilmemkac milyon dolar hibe ettik diye haberler cikardi simdi anlasilan Somali bize hibeye basladi ne diyelim daha bunlar iyi gunlerimiz kendi dusen aglamaz..
  • Arkadaşlar öyle demeyin ya bu işe dış istasyondakiler torpilli şefler el çırpıyor seviniyor euroyla dolarla maaş alıyoruz dönünce zenginiz diyorlar yorumlardan alınabilirler çok realist olmayın ya
  • Batan geminin malları bunlar
  • Ülkemizin dünyaya açılan en büyük havalimanında,hiçbir aklı başında bir ülkede görülmeyecek,prestijimizi daha da düşüren,dövizin artışını fırsat bilenlerin kolilerinin rezilliğine sevinenler olması doğal zira alayı sahibinin sesi, çıkarcı,yağcılar...

İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali, satın aldıkları malları ülkelerine götürmek isteyenlerin oluşturduğu uzun kuyruklarla doldu. Birçok yolcu sabah uçağıyla İstanbul’a gelip akşam 70-80 kilo tutan kolilerle dönüyor.

Türkiye’nin son 12 aylık ihracat rakamları 200 milyar doları aşarken, bavul ticareti olarak da adlandırılan yolcu yanında mal taşıma ticaret de yükselişe geçti. İstanbul Havalimanı’nın Dış Hatlar Terminali, İstanbul’un değişik yerlerinden aldığı ürünleri ülkelerine taşımak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların oluşturduğu uzun kuyruklara sahne oldu.

Türkiye’den mal alanların profilini ağırlıklı olarak Afrika ülkeleri ve eski Doğu Bloğu ülkeleri oluşturuyor. Sudan’dan Cezayir’e, Fas’tan Tunus ve Libya’ya, Somali’den Etiyopya’ya kadar her ülkeden yolcuya rastlamak mümkün. Geçmiş yıllarda bavul ticaretinin önemli bir bölümünü gerçekleştiren Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan gibi Türki cumhuriyetlerden gelenlerin ticareti de hız kesmeden devam ediyor.

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul’un başta Laleli gibi alış veriş merkezlerinden aldıkları tekstil ağırlıklı malları ile İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ne gelen bavulcuların, en büyük mücadelesi burada başlıyor. En az 70-80 kilo tutan ortalama koliler nedeniyle, bagaj işlemlerini yapan görevliler arasında yaşanan çok sıkı pazarlık, zaman zaman da tartışmalara yol açıyor. Ancak yolcular yolcu başı 23 kilo olan bagaj ağırlığının, kat kat üzerindeki yükün bedelini ödeyerek ülkesine taşıyor.

İYİ ŞEYLER BEKLİYORUZ

Bavul ticaretinin merkezi olarak bilinen Laleli’de de yoğunluk yaşanıyor. Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, “Laleli piyasasında sezon başlarken iyiydi hareketli başlamıştık. Şartlarda esneklik vardı, vakalarda düşüşler söz konusuydu. Okullar açılınca dönüşlerde vakalar arttı, gelen müşteriler iyi ürün alıyordu” dedi. Son günlerde bazı ülkelerde pandemiden dolayı yaşanan kapanmalardan endişe ettiklerini belirten Eyyüpkoca, “Rusya, Çekoslovakya, Romanya’da kapanmalar oldu. Bu nedenle iyi başlayan sezonda biraz ivme kaybı olmuştu. Şimdi ise yılbaşı hareketliliği yaşıyoruz. Yılbaşı tatilleri Aralık ayı itibariyle başladı şimdi normal. 15 Ocak’ta sezon açılıyor. Yeni sezona hazırlık içindeyiz. Yeni sezondan iyi şeyler bekliyoruz. Ülkelerin hepsinde aşılanma oranları arttı. Pandemi şartları da farklılaşmaya başladı” dedi.

TÜRKİYE ALIŞVERİŞTE İLK TERCİHİMİZ

Bavul ticareti yaparak geçimini sağlayan Çad vatandaşı Tahir Davut da o yolculardan birisi. İstanbul havalimanından ayda 2 kez bavul ticareti yaptığını söyleyen 23 yaşındaki Tahir Davut, ürün kalitesi ve ücrette Türkiye’nin diğer ülkelere göre daha uygun olduğunu söyledi. Türkiye’de öğrenim gördüğünü ve ülkesine katkı da bulunmak için de ticarete atıldığını belirten Davut, şöyle devam etti: “Biz Türkiye ile çalışmaktan çok memnunuz. Hem ürün kalitesi hem de ücretlerde bize çok yardımcı oluyorlar. Ayda 2 defa Çad’a tekstil ve ayakkabı gönderiyorum. Bugün 98 koli gönderiyorum. İçinde tekstil ürünleri ile ayakkabı var. Önceden Çin’i tercih ediyorduk, ancak ürün kalitesi ve güven dolasıyla artık Türkiye’yi tercih ediyoruz.”

GÜNÜBİRLİK TİCARİ SEYAHAT

Bavul ticaretinden dolayı sık sık Türkiye’ye seyahat eden yolcular, İstanbul Havalimanı’nda sahip oldukları “Elite Kart” sayesinde business class uçma fırsatı yakalıyor. Bu yolcular daha fazla bagaj taşıma imkânından yararlanıyor. Türk Hava Yolları’nın geniş uçuş ağı sayesinde bazı ülke vatandaşları günü birlik mal almak için Türkiye’ye geliyor. Örneğin sabah ilk uçakla Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’tan İstanbul’a gelip alışverişini yaptıktan sonra geri dönenler de var. Taşınan malları ise tekstil ürünleri, ayakkabı gibi ürünler oluşturuyor.

İstanbul'a alışverişe gelenler havalimanında uzun kuyruklar oluşturuyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

Eee ~ 2 yıl önce
Alin iste size yabanciseverliginiz. Thy’de de boyle. Yabancisever kayniyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hemen ~ 2 yıl önce
Kuba stili yabanci ve turiste farkli para birimi cikarilmali, 1 euro = 1 Turist TL’si olmali

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Realist olalım ~ 2 yıl önce
Ekonomide çok büyük sorunlarımız var, tüm dünya bunun farkında. Ancak Ukrayna uçaklarını asker otobüsü gibi dolduranlar, gezecek ucuz ülke arayanlar başkası aynısını yaptığında lütfen ağlamasın. İki yüzlü olmanın alemi yok. Zamanında başka ülkelere Türk insanının yaptığı muameleyi şimdi bizim ülkemiz görüyor. Romantizm kasıp yağmalanıyoruz diyorsunuz ama bu insanların gelip de para bıraktığı esnafın yanından bile geçmezsiniz normal zamanda. Hadi hayırlı akşamlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Elhamdulillah ~ 2 yıl önce
Eskiden heykelden başka birşey yoktu şimdi maşallah sürekli ticaret yapıyoruz hala buna karşı olanlar var. 2023’te yine hayaller suya düşecek üzüleceksiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 2 yıl önce
200 milyar dolar ihracat var.Halka yansıyan ne var? He bir de ithalat rakamlarını yazarsanız Seviniriz. Herkes telefonunu çıkarsın bakalım (!)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık çok yazık ~ 2 yıl önce
Normal ülkelerde bunların en az 3 seçim önce baraj altında kalmaları gerekiyordu. Ama bırak 3 seçim önceyi, şu durumda bile adamlar yüzde 40 oy alıyor. Yani bu fotoya bakarak, hak ettiği şekilde yönetilen bir ülke görüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fakir ~ 2 yıl önce
valla havalimanindan sirf elim bos gitmeyeyim diye ese dosta 1-2 paket cikolata alir oyle devam ederdik artik onu bile alirken zorlanir olduk rafa bakiyorsun 25-30 Euro yaziyor TL'ye cevirince zaten birakiyorsun yemis kadar olduk diyoruz alti ustu cikolata nasilsa dimi..fiyatlar ayni aslinda o cikolatalar hep 25 ti ama bizim paramiz pula dondu sadece.. Eskiden Somaliye Sudana bilmemkac milyon dolar hibe ettik diye haberler cikardi simdi anlasilan Somali bize hibeye basladi ne diyelim daha bunlar iyi gunlerimiz kendi dusen aglamaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kamil ~ 2 yıl önce
Arkadaşlar öyle demeyin ya bu işe dış istasyondakiler torpilli şefler el çırpıyor seviniyor euroyla dolarla maaş alıyoruz dönünce zenginiz diyorlar yorumlardan alınabilirler çok realist olmayın ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Flyer ~ 2 yıl önce
Batan geminin malları bunlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Normal ~ 2 yıl önce
Ülkemizin dünyaya açılan en büyük havalimanında,hiçbir aklı başında bir ülkede görülmeyecek,prestijimizi daha da düşüren,dövizin artışını fırsat bilenlerin kolilerinin rezilliğine sevinenler olması doğal zira alayı sahibinin sesi, çıkarcı,yağcılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000