14 Temmuz 2016, Perşembe 13:01:06

İstanbul transit yolcu rekoru kırdı

İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından bu yılın ilk yarısında transit olarak geçen dış hat yolcu sayısı 7 milyon 646 bin kişiyle rekor kırdı.
  • Dunyanin tek bedava interneti olmayan bu buyuklukte havalimani Turkiye de, telekom simdi iki saat deneme cikarmis, kardesim sadece turkiye hattina atiliyor o mesajlar
  • Atatürk havalimanı dış hatlar terminalinde transit geçişi nasıl yapıyoruz? bir keresinde kaybolmuştum allahtan görevli birisini buldum ve yardımcı oldular.
  • newyork-ist-telaviv ile newyork-ist aynı fiyat tabii ki millette transit gidiyor.
  • Taksiciler, hanutçular. otelciler turistlerin ciğerlerini söksünler diye mi. İnsanlar transit uçmaktan da vazgeçerler. Siz önce turistlerle muhatap olanları disiplin altına alın, zaten eğitemezsiniz de.
  • Istanbul uygun yerde, bati degil, uzakdogu degil tam orta noktada. nekadar cok ucus okadar iyi, ekonomi icin guzel gelisme.
  • Iyi halt etti gecikmeler yuzunden herkes perisan kimsenin umrunda degil anca reklam
  • Bu 1 gun kalma fikri icin Singapur Havayollari'nin 1 gun kal kampanyalarina bir goz atsinlar.
  • İnsanlar transit gecisler arasında en az zaman kaybı yaşayacağı bağlantıyı tercih eder.Transit geçme 1 gece kal bence çok mantıklı gibi görünmüyor.
  • 3. hava alani icin verilen yolcu sayisi garantisi sanirim yeni bir osmangazi koprusu vakasi olmaya aday.

İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından bu yılın ilk yarısında transit olarak geçen dış hat yolcu sayısı 7 milyon 646 bin kişiyle rekor kırdı.

Türkiye Otelciler Birliği'nden (TÜROB) yapılan açıklamaya göre birliğin Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) verilerini baz alarak yaptığı araştırmanın sonuçları yayımlandı.

Buna göre ocak-haziran 2016 döneminde İstanbul'daki havalimanlarında yolcu sayısında düşüş olmazken, transit yolcu sayısındaki artış dikkat çekici boyuta ulaştı.

Bu yılın ilk yarısında İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında transit dış hat yolcu sayısı yüzde 19 artışla 7 milyon 646 bin kişiye tırmanırken, araştırmada bu rakamın İstanbul'a paket turla gelip bir otelde konaklayanların sayısından daha fazla olduğu kaydedildi.

İstanbul havalimanlarına dış hatlardan gelen toplam yolcunun yüzde 64'ü, Türkiye'ye giriş yapmadan transit olarak başka ülkelere gitti. Transit yolcu payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 54 olmuştu. Yani bu yıl ilk 6 ayda 10 puan birden artış gösterdi.

Toplam yolcu sayısı 24 milyon 96 bin kişiye ulaştı

Araştırmaya göre ocak-haziran 2016 döneminde İstanbul'un iki büyük havalimanından gelen-giden toplam yolcu sayısı, 19 milyon 624 bini Atatürk Havalimanı'ndan olmak üzere toplam 24 milyon 96 bin kişiye ulaştı.

Toplam yolcu sayısı geçen yıla göre yüzde 1 artarken, 7 milyon 646 binini transit yolcuların oluşturduğu tekil yolcu sayısı da 12 milyon 48 bin kişi olarak gerçekleşti.

DHMİ istatistiklerinde havalimanlarını kullanan yolcular geliş ve gidişlerinde ayrı ayrı sayılıyor. TÜROB raporunda, DHMİ istatistiklerinde yer alan kişi sayısı ikiye bölünerek tekil kişi sayısı bulunuyor.

"Transit yolcuların yarıdan fazlası bir şişe su dahi içmeden gitti"

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizmde sıkıntıların yaşandığı dönemde İstanbul için büyük bir potansiyelin heba olduğunu bildirdi.

Transit yolcu potansiyelinin değerlendirilmesi için daha önce pek çok kez ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde kampanya düzenlenebileceği yönünde öneriler getirdiklerini hatırlatan Bayındır, bu sayede çekilecek en az 1 milyon ilave geceleme ile yaklaşık 1,8 milyar dolar ek turizm geliri elde edilebileceğini dile getirdi.

Bayındır, konuyla ilgili şunları da kaydetti:

"Geçen yıl bu dönemlerde yaptığımız bir açıklamada İstanbul havalimanlarından geçen transit dış hat yolcularının yarıdan fazlasının, bir şişe su dahi içmeden havalimanlarımızdan başka ülkelere gittiğini söylemiş, ilgili kurumların katılımı ile 'Transit geçme 1 gün kal' kampanyasını hayata geçirmeyi önermiştik. Maalesef aynı durum bu kez sayılar daha da artarak devam ediyor. Bu yolcuların en az bir gece İstanbul'da konaklamaya teşvik edilmesi böyle bir dönemde can suyu olacaktır. Türkiye'nin havalimanlarını daha verimli kullanması gerektiğini düşünüyoruz. TÜROB olarak, havalimanlarımızdan transit olarak geçen yolcuların bir bölümünün ülkemizde konaklamalarının sağlanması için başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Hava Yolları (THY) ve özel sektör havayolu kuruluşları ile hazırlanacak ortak kampanyayı hayata geçirmek üzere işbirliğine hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum."

İstanbul transit yolcu rekoru kırdı

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Internet ~ 8 yıl önce
Dunyanin tek bedava interneti olmayan bu buyuklukte havalimani Turkiye de, telekom simdi iki saat deneme cikarmis, kardesim sadece turkiye hattina atiliyor o mesajlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Serkan ~ 8 yıl önce
Atatürk havalimanı dış hatlar terminalinde transit geçişi nasıl yapıyoruz? bir keresinde kaybolmuştum allahtan görevli birisini buldum ve yardımcı oldular.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 8 yıl önce
newyork-ist-telaviv ile newyork-ist aynı fiyat tabii ki millette transit gidiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kelaynak ~ 8 yıl önce
istanbul ucreti tel avivin yarisi olsa bile insanlar gelmeyecek tr de yasanan durumlari gormuyormusun.
olur ~ 8 yıl önce
Taksiciler, hanutçular. otelciler turistlerin ciğerlerini söksünler diye mi. İnsanlar transit uçmaktan da vazgeçerler. Siz önce turistlerle muhatap olanları disiplin altına alın, zaten eğitemezsiniz de.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B. ~ 8 yıl önce
Istanbul uygun yerde, bati degil, uzakdogu degil tam orta noktada. nekadar cok ucus okadar iyi, ekonomi icin guzel gelisme.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gecikme gecik ~ 8 yıl önce
Iyi halt etti gecikmeler yuzunden herkes perisan kimsenin umrunda degil anca reklam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SIA ~ 8 yıl önce
Bu 1 gun kalma fikri icin Singapur Havayollari'nin 1 gun kal kampanyalarina bir goz atsinlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Operasyon ~ 8 yıl önce
İnsanlar transit gecisler arasında en az zaman kaybı yaşayacağı bağlantıyı tercih eder.Transit geçme 1 gece kal bence çok mantıklı gibi görünmüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 8 yıl önce
O biraz da yolcunun durumuna bağlı bir durum. Eğer iş adamıysa, başka ülkedeki bir işten ülkesindeki evine ya da ofisine yetişmek için gayret gösteriyorsa tabi ki kalmak istemez. Bundan birkaç yıl önce, Hong Kong'da bir Fuar'da tesadüfen aynı masada yemek yediğim Arjantin'li iki iş hanımı olmuştu. Bunlar THY ile Sao Paolo üzerinden Istanbul'a, oradan da Hong Kong'a uçmuşlardı. Ve dönüşte ters parkurdan ülkelerine dönerken 3 gece de Istanbul'da "turist olarak" kalacaklardı; benden Istanbul hakkında epey bilgi almışlardı ayak üzeri. Yani öylesi de, böylesi de var!...
remzi ~ 8 yıl önce
3. hava alani icin verilen yolcu sayisi garantisi sanirim yeni bir osmangazi koprusu vakasi olmaya aday.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
3 ~ 8 yıl önce
3. havalimanindan once 3. kopru var cebimizdeki parayi calacak olan. Gunluk 135,000 arac parasini odeyecegiz hep birlikte (not: bu rakam ucret odenen tek yon icin gecerli, gecen sene Bogaz Koprusu'nden tek yon gecen arac sayisi gunluk ortalama 100,000). Bir de gariban diyorlar ulkeye, bizdeki gibi zenginlik kimde var be.
araç ~ 8 yıl önce
yıllık araç geçiş garantisi 14.6 milyon. 365 e bölerseniz 40.000 çıkar. Ben şu açıdan bakıyorum. Devlet kasasından ödemeden bu köprüyü yaptırdı. Bütün parayı verip kendi yapması da mümkündü. Şu an para vermeden yapıldı. sonrasında geçişlere göre fark ödenecek olsa bile yine de peşin parayı vermekten daha mantıklı görünüyor. Bu konulara siyasi olarak bakarsak tabi ki bir taraf kötüleme bir diğer taraf övme peşinde. Ben kötülemiyorum veya övmüyorum. Ama yinede hiç olmamasından iyi diye düşünüyorum. İzmir de olup zaman zaman körfezi dolaşmak zorunda kalan benim gibiler için merak güzel bir hizmet.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000