01 Haziran 2020, Pazartesi 09:42:32

İstanbul Havalimanı belgeseli izleyiciyle buluştu

İstanbul Havalimanı'nın planlamadan inşaat sürecine, inşaat sürecinden operasyon süreçlerine geçişini anlatan, 56 dakika süren 'Bir Zafer Anıtı: İstanbul Havalimanı' belgeseli yayınlandı.
  • Belgeselde "Tomo cihazı ilk kez İGA'da kullanıldı" diyen güvenlik müdürüne birisi bu cihazların 2005 senesinden beri TR'de olduğunu ve ilk getirenin de TAV olduğunu söylesin.
  • IGA bir AVM olarak dizayn edildi. Bu yuzden yolcu dostu bir havaalanı degil; olmadığı gibi tam anlami ile bir iskence havaalaninin bir ucundan (ABD glisleri) ic hatlara gecmek. Acildigi ilk gun yurtdisindan geldim (6 Nisan 2019) tuvalet fırçası elimde kırıldı. Fiyatlar gercek disi. Evet yurt disinda da boyle fiyatlar var ama bizim halkımızın geliri de bir yabancininkine esit olana kadar bu fiyatlar inanılmaz pahali. Duty Free tam aldatmaca. Neye baktiysam (Rum'dan Whisky'e, cikolatadan aftershave 'e kadar) ABD'den hem de vergili satistan %30 ila %40 daha pahali. Neymis fiyatlari Avrupa ve Türkiye'deki satislara gore ucuzmus. Hadi Turkiye'de devlet kazik atiyor, IGA da havaalaninda. Taksi yapmak yarim saat. Ic hatlarda defalarca uctum hala koruge yanaşmıyor ucaklar. Dunyanin en ilkel ve mantıksız uygulamasi. Sen 140+ koruk yap, ucagi korugun basina getir, yolcuyu merdivenle indir otobusle tasi. Dunyanin 65 ülkesine, 100'den fazla sehrine uctum, hicbir havaalani bu kada eziyetli degil
  • Görgüsüzlük, kullanışsızlık, çevresel yıkım, yol açtığı sayısız direkt ve dolaylı masrafla onlarca yıl çekeceğimiz dev bir ekonomik yük. Kocaman bir rezalet. Milli utanç.
  • Sabaha kadar belgesel cekin, olmadi Hollywood filmi yaptirin, yolumuz SAW & PGS'dir.
  • Hijyen havalimanı olamamışsın yatmışsında yatmışsın son ay çıkıp tvlerde reklam olmaz müdür agır gelir Bilgi birikim olmayınca havacılıkta 2 yılda anca pier lafı ezberi ile olmuyor.gitmeye yakın belgeseller kurtarmaz
  • yine herzaman ki gibi boz isler. en iysini yapsanaiz de begenmeyiz, cunku biz muhalifiz bunu anlayin artik!!!
  • Boşuna reklam yapıp durmayın. Atatürk’ümüzün izini silmek ve çok büyük bir RANT kazanmak amacıyla yapılmış bir meydan.
  • para ve emek boşa gitti ,, Atatürk havalimanı pek ala yeterliydi , özellikle bu covid ve benzeri salgınlar neticesinde , bu tür israf yatırımları elde patladı işte
  • Bana bıraksaydınız.Yeni Havalimanı nı Başakşehir'n karşısı. Sultançifliği arası boş arazi vardı.Kod da güzeldi.Şehir e yakındı.Oraya yapardım. Ama olmaz İGA nın oraya yapılması gerekiyordu.Orada boş arsa çok.herkese bir parsel lazım.Arazi lazım.Herkes bir toprak ve rant peşine düştü. Öbür dünya da millet yakakınzda olacak.Nasılsa oraya götüremeyeceksiniz.
  • Yapmadı bitmedi,yattı bitmedi,bitti dediler bitmedi..sayın kadri unuttu herhalde otoparktan şelale gibi su akıyor yağmurda,terminal hijyende sınıfta kaldı,kiracılar zaten bitik,personelin zaten bıkmış Hkatında gez bakalım kaç kişi mutlu kalifiyeli personelden..bunların belgeselini yaparcaklar sen gönderildiğinde.

İstanbul Havalimanı'nın planlamadan inşaat sürecine, inşaat sürecinden operasyon süreçlerine geçişini anlatan, 56 dakika süren 'Bir Zafer Anıtı: İstanbul Havalimanı' belgeseli yayınlandı.

BELGESEL 1857 GÜNLÜK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

"Bir Zafer Anıtı: İstanbul Havalimanı" belgeseli için 230 saati aşan görüntüler kaydedilirken, prodüksiyon ve post prodüksiyon aşamasında ise 100'ün üzerinde kişi emek verdi. Bin 857 günlük çalışmanın ürünü olan belgesel 20 kamerayla, 100 farklı noktadan 3 yıllık timelapse görüntüleri kullanılarak oluşturuldu. 61 ay boyunca her detayın kayıt altına alındığı belgesel için toplamda 40 terabayt veri kaydedildi.

7 MİLYON METREKÜP BETON DÖKÜLDÜ

İstanbul Havalimanı'nın inşaatında, 12 bin 400 sondaj yapıldı, araştırma çukuru açıldı. 3 bin 159 araç ve makine aralıksız çalıştı. 750 milyon metreküp toprak kazıldı. 320 milyon metreküp dolgu yapıldı. 7 milyon metreküp beton döküldü. "Bir Zafer Anıtı: İstanbul Havalimanı" belgeselinde benzersiz mimarisi, güçlü alt yapısı, üstün teknolojisi ve sunduğu üst düzey yolculuk deneyiminin yanı sıra Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı ve küresel bir HUB olan İstanbul Havalimanı'nın gurur verici serüveni, dinamik bir kurguyla gözler önüne seriliyor.

Dünyadaki diğer havalimanı inşaatlarıyla karşılaştırılan projenin, normal şartlarda 10 yıl süreceği aktarılırken, İstanbul Havalimanı'nın 42 ay gibi rekor bir sürede bitirildiğine dikkat çekiliyor. Bu tip projelerde tasarım süresinin bile 4 yıl sürebileceği, İGA'nın bu süre zarfında havalimanı inşaatını bitirip, işletmeye açmasının gerektiği anlatılıyor. Belgeselde, açılış tarihi 29 Ekim 2018 olarak belirlenen İstanbul Havalimanı'nın zorlu inşaat sürecinin 42 ay gibi rekor bir süreye sığdırıldığı belirtilirken; havalimanının inşa edildiği âtıl durumdaki arazinin depreme dayanaklı hâle getirilerek, Türkiye ekonomisine sürdürülebilir katma değer sağlayacak bir cevhere dönüştürüldüğünün altı çiziliyor.

ÖZGÜN TERMİNAL TASARIMI

Belgeselde İstanbul Havalimanı'nın, çağdaşlık ile fonksiyonelliği bir arada ele aldığı, özgün bir tasarıma sahip olduğu vurgulanırken, havalimanı terminalinin mimari anlamda ilhamını İstanbul'un kültürel mirasından aldığı da aktarılıyor. Ayrıca, terminalde İstanbul camilerinin, hamamlarının, kubbelerinin ve daha birçok tarihi yapının zenginliği, proje mimarisinde ince ince işlenirken; Türk-İslam sanat ve mimarisi motiflerinin projeye güzellik, doku ve derinlik kattığından da söz ediliyor. Bilindiği üzere İstanbul Havalimanı'nın hava trafik kontrol kulesi, yüzyıllardır İstanbul'un simgesi haline gelen ve Türk-İslam tarihinde kültürel öneme sahip lale figüründen esinlenerek tasarlanmıştı. Diğer yandan terminal çatılarında da Mimar Sinan'ın tasarımlarına göndermeler bulunuyor.

Belgeselde yolcu konforu için her detayın düşünüldüğü İstanbul Havalimanı'nda, bagajlar için uluslararası teknolojinin yerinde inşa edildiğine de dikkat çekiliyor. Saatte 30 bin bagaj işleme kabiliyeti olan 42 km uzunluğundaki bagaj sistemiyle 13 check-in adasından toplanan bagajlar, uçaklara ve yolculara vakit kaybettirilmeden ulaştırılıyor. Bu uygulama için yüksek teknoloji, robotlar ve yapay zekâ sistemleri kullanıldığı da özellikle ifade ediliyor.

2023 VİZYONUNA ÖNEMLİ KATKI

Bir havalimanı olmanın ötesinde, bir "Zafer Anıtı" olarak nitelendirilen İstanbul Havalimanı'nın öyküsünün anlatıldığı belgesel, havalimanını bugüne taşıyan sürece de ışık tutuyor. Atatürk Havalimanı'nın kapasitesini doldurması, artan yolcu trafiğine ve Türkiye'nin uluslararası havacılık arenasındaki atılımlarına cevap verecek durumda olmaması üzerine İstanbul Havalimanı projesinin ortaya çıktığının aktarıldığı belgeselde; havalimanının Türkiye'nin 2023 vizyonuna da önemli katkı yapacağı vurgulanıyor.

HEM AKILLI HEM DE ÇEVRE DOSTU

Filmde, güçlü altyapısının yanı sıra lale biçimindeki tasarım ödüllü hava trafik kulesi, enerji verimliliği sağlayan bina ve çatı sistemleri ile İstanbul Havalimanı'nın eşine az rastlanır bir havalimanı olduğu yansıtılırken; havalimanın 'Sıfır Atık' konseptini benimsenmesiyle çevre ve sürdürülebilirlik açısından da sektöre yeni bir soluk getirdiği vurgulanıyor. Ayrıca, teknolojik açıdan da üst düzey bir altyapıya sahip olan İstanbul Havalimanı'nın pist trafik sistemi, bagaj sistemi gibi yüzden fazla özel yazılım ve donanım içeren yüksek teknoloji donanımlarının yanı sıra robotlar ve yapay zekâ ile de kurgulandığı belirtiliyor.

CUMHURİYET'İMİZİN 95. YIL DÖNÜMÜNDE 'İSTANBUL' İSMİYLE HİZMETE GİRDİ

Belgeselin en heyecan verici bölümlerinden birini de havalimanının açılış törenine ait görüntüler oluşturuyor. İnşaat aşaması 42 ay gibi rekor sürede tamamlanan İstanbul Havalimanı'nın açılışı, Cumhuriyet'imizin 95. yıl dönümüne denk gelen 29 Ekim 2018 tarihinde gerçekleştiriliyor. Açılış, İstanbul Havalimanı'nı "Zafer Anıtı" olarak nitelendiren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılırken, havalimanına 'İstanbul' ismi de açılış töreninde bizzat Cumhurbaşkanımız tarafından veriliyor.

İstanbul Havalimanı'nın, 6 Nisan 2019 tarihinde tam kapasite operasyonlara başlamadan önce tüm operasyon süreçlerinin birbiriyle koordineli ve hatasız çalıştığını test etme amacıyla "Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Transferi" yani kısaca ORAT olarak adlandırılan süreçte ön testlerin nasıl yapıldığı da anlatıldı. İstanbul Havalimanı'nın tam kapasiteyle hizmete girmesinden önceki son dönemeç olan, Atatürk Havalimanı'nın uçuşlara kapatılarak 47 bin 300 ton ağırlığındaki malzemenin taşınmasının anlatıldığı "Büyük Göç'ün heyecanı da belgeselde tüm ayrıntılarıyla aktarılıyor. Türkiye'nin lojistik sektöründeki başarısına da ışık tutan o anlar, uzun yıllar unutulmayacak görüntülerle ekranlara taşınıyor.

İstanbul Havalimanı belgeseli izleyiciyle buluştu

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

AvSEC ~ 4 yıl önce
Belgeselde "Tomo cihazı ilk kez İGA'da kullanıldı" diyen güvenlik müdürüne birisi bu cihazların 2005 senesinden beri TR'de olduğunu ve ilk getirenin de TAV olduğunu söylesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IGA ~ 4 yıl önce
IGA bir AVM olarak dizayn edildi. Bu yuzden yolcu dostu bir havaalanı degil; olmadığı gibi tam anlami ile bir iskence havaalaninin bir ucundan (ABD glisleri) ic hatlara gecmek. Acildigi ilk gun yurtdisindan geldim (6 Nisan 2019) tuvalet fırçası elimde kırıldı. Fiyatlar gercek disi. Evet yurt disinda da boyle fiyatlar var ama bizim halkımızın geliri de bir yabancininkine esit olana kadar bu fiyatlar inanılmaz pahali. Duty Free tam aldatmaca. Neye baktiysam (Rum'dan Whisky'e, cikolatadan aftershave 'e kadar) ABD'den hem de vergili satistan %30 ila %40 daha pahali. Neymis fiyatlari Avrupa ve Türkiye'deki satislara gore ucuzmus. Hadi Turkiye'de devlet kazik atiyor, IGA da havaalaninda. Taksi yapmak yarim saat. Ic hatlarda defalarca uctum hala koruge yanaşmıyor ucaklar. Dunyanin en ilkel ve mantıksız uygulamasi. Sen 140+ koruk yap, ucagi korugun basina getir, yolcuyu merdivenle indir otobusle tasi. Dunyanin 65 ülkesine, 100'den fazla sehrine uctum, hicbir havaalani bu kada eziyetli degil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hllsprdvm ~ 4 yıl önce
Görgüsüzlük, kullanışsızlık, çevresel yıkım, yol açtığı sayısız direkt ve dolaylı masrafla onlarca yıl çekeceğimiz dev bir ekonomik yük. Kocaman bir rezalet. Milli utanç.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
4532 merkez ~ 4 yıl önce
Sabaha kadar belgesel cekin, olmadi Hollywood filmi yaptirin, yolumuz SAW & PGS'dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
O da olmaz ~ 4 yıl önce
Cunku SAW’a KK karsi cikmisti. Bu hukumet ise buyutmustu. Belki AYT olur?
Bitmişliğin belgeseli ~ 4 yıl önce
Hijyen havalimanı olamamışsın yatmışsında yatmışsın son ay çıkıp tvlerde reklam olmaz müdür agır gelir Bilgi birikim olmayınca havacılıkta 2 yılda anca pier lafı ezberi ile olmuyor.gitmeye yakın belgeseller kurtarmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bos isler ~ 4 yıl önce
yine herzaman ki gibi boz isler. en iysini yapsanaiz de begenmeyiz, cunku biz muhalifiz bunu anlayin artik!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrik ~ 4 yıl önce
Açık sözlü olduğun için tebrik ederim, olmayan kılıfı bulmak yerine açıkça söylemişsin..
Yalaza ~ 4 yıl önce
Boşuna reklam yapıp durmayın. Atatürk’ümüzün izini silmek ve çok büyük bir RANT kazanmak amacıyla yapılmış bir meydan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ~ 4 yıl önce
Ayasofya açılırsa yunanıstan demiş gerçek kimliğini açıklayacaklar mış Atatürk’ün
Stockholm ~ 4 yıl önce
Dünyanın en güzel limanı gurur duymak lazım bazı kafalar anlamaz eski havalimanın fonksiyon yitirmiş yama yapmaya bez yok Atatürk havalimanı zaten genişlemeye elverişli değil ama bazı kafalar ismine takılmış abi ne içiyorsunuz söyleyin
Faruk ~ 4 yıl önce
İsim ile iş yürümüyor Hizmet budur işte Tebrikler
Y. Yalaza ~ 4 yıl önce
Sen provokasyonu çok seviyorsun galiba. Hep aynı stildesin. Senin gibiler için neler söylendiği zevk veriyor galiba. Atatürk birgün kalkıp gelse alayınızı sopadan geçirir. Yeter ya ticaret ve malzeme konusu ettiğiniz. Ata oldu olalı bu kadar zulm görmedi.
JetA ~ 4 yıl önce
Konuştu bal kabağı. Milyonlarca detay, o kadar emek. Takmış isme. Kimse eleştirilmez değil, Atatürk’ü tanrılaştırmayın.
Bez yok ~ 4 yıl önce
Bez fabrikalarini da sattiniz.
israf ~ 4 yıl önce
para ve emek boşa gitti ,, Atatürk havalimanı pek ala yeterliydi , özellikle bu covid ve benzeri salgınlar neticesinde , bu tür israf yatırımları elde patladı işte

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BEN YAPARDIM ~ 4 yıl önce
Bana bıraksaydınız.Yeni Havalimanı nı Başakşehir'n karşısı. Sultançifliği arası boş arazi vardı.Kod da güzeldi.Şehir e yakındı.Oraya yapardım. Ama olmaz İGA nın oraya yapılması gerekiyordu.Orada boş arsa çok.herkese bir parsel lazım.Arazi lazım.Herkes bir toprak ve rant peşine düştü. Öbür dünya da millet yakakınzda olacak.Nasılsa oraya götüremeyeceksiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerçekleri yayınlasa ~ 4 yıl önce
Yapmadı bitmedi,yattı bitmedi,bitti dediler bitmedi..sayın kadri unuttu herhalde otoparktan şelale gibi su akıyor yağmurda,terminal hijyende sınıfta kaldı,kiracılar zaten bitik,personelin zaten bıkmış Hkatında gez bakalım kaç kişi mutlu kalifiyeli personelden..bunların belgeselini yaparcaklar sen gönderildiğinde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000