04 Şubat 2018, Pazar 09:08:56

İsrail eski savaş uçaklarını Hırvatistan'a sattı

İsrail, 2016 Aralık ayında 36 yıl boyunca ordu envanterinde bulundurduğu F-16 A ve F-16 B tipi savaş uçaklarının kullanımına son vermesinin ardından 500 milyon dolar değerindeki kullanılmış 30 adet F-16 savaş uçağını Hırvatistan'a sattı.

30 uçakla ilgili söz konusu anlaşma İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 48. Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) bir araya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic arasında yapıldı.

Anlaşma ile ilgili yapılan açıklamada, Netanyahu ile Plenkovic’in, İsrail’in Hırvatistan'a F-16 savaş uçaklarının satılması konusunda anlaşmaya vardığı kaydedildi.

500 MİLYON DOLARLIK İKİNCİ EL 30 UÇAK!

Yapılan anlaşmanın 30 uçak için 500 milyon dolar değerinde olduğu belirtilirken, Hırvatistan’ın elindeki MiG -21 tipi Rus savaş uçaklarını 2020 yılının sonuna kadar İsrail’den alacağı savaş uçaklarıyla değiştirmeyi planladığı ifade edildi.

Habertürk'ün haberine göre; İsrail’in Hırvatistan’a ordu envanterinde hala kullanılan ve eski F-16 savaş uçaklarının A ve B sınıflarındaki uçaklarını satacağı belirtildi.

KULLANIMINA SON VERMİŞTİ

İsrail, 2016 Aralık ayında 36 yıl boyunca ordu envanterinde bulundurduğu F-16 A ve F-16 B tipi savaş uçaklarının kullanımına son verdiğini, geçen yıl ise ABD'den alacağı F35 savaş uçaklarının ordusunun envanterine ekleyeceğini açıklamıştı.

ABD'DE BİR DÖNEM SOVYET UÇAKLARINI SATMIŞTI

ABD’de isteyen herkese tamamen çalışır durumda olan Sovyetler Birliği yapımı MiG-21 ve MiG-29 tipi savaş uçakları teklif edilmişti. İlgili ilan, Raptor Aviation adlı şirketin internet sitesinde yer almış ve büyük ilgi görmüştü.

Listede yer alan en modern modellerden biri, Ukrayna’dan geldiği ifade edilen MiG-29UB. Bu uçağın Ukrayna’daki Lviv Devlet Havacılık Onarım Fabrikası’nda teknik bakımdan geçtiği kaydedildi. Eğitim için de kullanılabilen bu savaş uçağı için Raptor Aviation şirketi 4.65 milyon dolar istemişti.

Sitede ayrıca MiG-17PF ve birkaç MiG-21UM uçağı sunuldu. Aralarından bazıların, Avrupa’dan ‘parçalar ayrılmış biçimde’ getirileceği ifade edilmiş, tüm uçakların ABD Federal Sivil Havacılık İdaresi tarafından onaylandığı ve tamamen ABD’nin silah ihracat kontrolü yasalarına uygun olduğu kaydedilmişti. 

İsrail eski savaş uçaklarını Hırvatistan'a sattı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000