01 Şubat 2022, Salı 09:04:29

İsmail Demir: "HÜRJET bu yıl hangardan çıkacak"

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, özgün helikopter GÖKBEY'in ilk teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığına bu yıl gerçekleştireceklerini belirterek, "Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET de hangardan çıkacak ve yer testleri başlayacak." dedi.
  • Bahsettiğin şeylerin hiçbiri yerli ve milli değil oradan buradan teknoloji,hammadde, ekipman,mühendislik alıp burada birleştiriyorsun ki bunu temel efendi de geçenlerde itiraf etti o yüzden artık koltuk ve oy uğruna fazla sallama yiyen yok. Ayrıca hakkındaki ifşa edilen ciddi iddialara da cevap ver fazla hikaye anlatma olur mu?
  • Sn bakanım jetgilleri izleme fırsatı bulmuşmuydunuz
  • ya 2023de milli gelir 25bin dolar olacakti, ihracan 500 milyar. pek zamani degerlendiremem ama sanirim 1 yildan az kaldi. ben size bir gercegi soyleyeyim. 4. nesil bir ucaji yapmak gercekten buyyk bir is degil. bu yapilacak ucagin ve bir sontaki mmu dedikleri ucaklarin muadilleri karsisinda sifir hatta eksi sansi var. ben bir sistem yaptim dediginde , bu sistem gercek bir ihtiyacta yapmasi gerekeni yapabilecekmi bu na bakmak lazim.ben yillardir soyledim. ben hava hava fuze yaptim diyor , tamam ama bu fuze gercekten gorevini basarabilecekmi, hedef ucaaga attik burdu demek isin gercegi demek degil. yogun et altinda hedefi vurabilecekmi? ya yazilacakm ilyon sey var. he ama calistim olur.
  • aynen bak çıktı şu an
  • Daha geçenlerde temel herşeyi yerli ve milli yapmadıkça onun adı lisanslı üretim olur dedi sen hangi bilgi,beceri, birikim,yetişmiş insan,eğitim sistemi ve kalitesi,bütçe ile neyi yerli ve milli olarak yapabilirsin ki? Torpil vs olaylarını da unutmayalım tabii. Ayrıca sen paramount oteli olayını,kaç şirketten huzur hakkı aldığını ve oğlunun sen Thy'de başkanken Thy'ye mal satan şirkette Thy New York kartviziti ile niye ve nasıl çalıştığını anlat sonra masal anlatırsın nasılsa yiyen çok...
  • Halen Thy teknik yonetim kurumu uyeliginden maas aliyormusuni??? veya daha nerelerden calismadiginiz halde geliriniz var, yada tekmi cift mi yoksa daha mi fazla??!

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayinin 2021'de gerçekleştirdiği projeler ve 2022 hedeflerine ilişkin toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Milli Muharip Uçak'ta imalat başlıyor. Milli Muharip Uçak motoru ile ilgili bir risk beklemiyoruz." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, özgün helikopter GÖKBEY'in ilk teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığına bu yıl gerçekleştireceklerini belirterek, "Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET de hangardan çıkacak ve yer testleri başlayacak." dedi.

Türkiye'nin son yıllarda en büyük sıçramalardan birini de savunma sanayisinde yaptığına dikkati çeken Demir, özellikle Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlığı döneminde Mayıs 2004'te yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesinde alınan kararlarla savunma sanayisinde dış alım yerine yerli ve milli projeler dönemi başladığını vurguladı.

YERLİ VE MİLLİ PROJE VURGUSU

Demir, yerli ve milli savunma sanayisindeki dik duruş ve kararlılığın, ambargolara karşı da projeleri hızlandırdığına işaret ederek, SSB'nin, harekat sahasında ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak için yürüttüğü projelerde bir yandan teknolojik ilerlemeleri yakından takip ederek, diğer taraftan ülke sanayisinin geliştirilmesi yönünde faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı.

Sektörün 1600'den fazla firma ve 80 bin kişilik çalışanıyla ülke ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline geldiğine işaret eden Demir, "Bu kapsamda yürütülen 750'yi aşkın sayıda proje ve bu proje faaliyetleri sonucunda gelinen noktada, sektör cirosu yıllık 10 milyar doların, ihracat da yıllık 3,2 milyar doların üzerine çıktı. Bu hedefi daha da büyüteceğiz." diye konuştu.

Demir, savunma sanayisi ürünlerinin ihraç edildiği ülke sayısının 170'i, İHA ve SİHA'lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidinin 230'u bulduğunu söyledi.

F-35 VE S-400 İÇİN KRİTİK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"İlişki çerçevesinde siz, neyi, ne kadar alabileceğinize bakmanız gerekiyor. S-400'de 2'inci safha görüşmelerinin bu kadar uzun sürmesinin sebebi, bu konuda karşı tarafın tutumu ve bizim ona ulaşmak için yaptığımız görüşmeler. Bu açıdan bu uzun süre aldı. Masaya daha ilk günlerden (S-400'ler) 2 parti için oturduk. Bütün görüşmelerimiz bu çerçevedeydi."

F-35'e parça üreten firmalarının üretimlerinin kısa zaman sonra bitmesini beklediklerini ifade eden Demir, bu durumun savunma sanayisi ihracat rakamlarında büyük etki yapmayacağını söyledi.

Demir, Türkiye'de elektromanyetik silahlar ve yetenekler ile lazer yetenekler konusunda önemli çalışmaların olduğunu aktardı. Ülkenin elektromanyetik silah konusunda dünyadaki diğer ülkelerle aynı noktada olduğunu ifade eden Demir, Türkiye'nin lazer konusunda çok iyi noktada olduğunu vurguladı.

"ATAK KONUSUNDA PAKİSTAN'IN CİDDİ ARZU VE İSTEKLERİ VAR"

Pakistan’a ihraç edilecek, ATAK Helikopterleri’nde yaşanan problemin sorulması üzerine konuşan Demir, “ATAK konusunda Pakistan’ın ciddi arzu ve istekleri var. Motorun ihraç süreci uzadı, onlar da ihtiyaçlarına binaen belli bir süre bekleyebildiler. Karar değişirse de bunun müsebbibi uzayan süreç olacak. Ne Pakistan ne de Türkiye’nin bir suçu yok” açıklamasında bulundu.

"ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK"

Savunma sanayii firmalarına mecburen almak zorunda oldukları ve karşı tarafın döviz istediği ürünler haricinde döviz yerine TL kullanımını önerdiklerini vurgulayan Demir, “Mecburen almak zorunda oldukları ürünü sıralamalarını ve onları döviz ile vermelerini onun haricinde TL kullanımını öneriyoruz. Yabancı ürün oranını görmek ve olduğunca yerlileştirmek üzerine çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Gözümüz yabancı ürünlerin üzerinde ve hızla reaksiyon alarak o ürünün yerlileştirilmesini sağlıyoruz. Özellikle stratejik ürünlerin yerlileştirilmesi için şartlar ne olursa olsun çalışmalarımız devam edecek. Bazen hızlı hareket etmek gerektiğinde de risk analizi yaparak çeşitli alternatifler de üretiyoruz. Bazı konular var ki buralarda henüz yetkinliğimiz oluşmuş değil. Örneğin jet motoru konusunda malzeme ve altyapı yetkinliğimiz konusunda çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda malzeme ve altyapı konusunda AR-GE çalışmalarımızı başlattık ve sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

"ÜRÜNLERİMİZDEN SON ZAMANLARDA EN ÇOK İLGİ GÖRENLER SİHA'LAR"

Türk savunma sanayii tarafından üretilen ürünlerin çok geniş bir ihracat yelpazesi olduğuna da dikkat çeken SSB Başkanı Demir, “Ürünlerimizden son zamanlarda en çok ilgi görenler SİHA’lar. Tabi ki zırhlı muharebe araçlarımız ve taşıyıcılarımıza da ilgi var. Hafif mühimmat ve roketlerimiz ilgi görüyor. Coğrafya olarak çok geniş bir kitleye hitap ediyoruz. Afrika ülkelerinden çok büyük ilgi var. Uzak Doğu, Orta Asya’dan bazı ülkeler ile çalışmalarımız var. Ürünlerimizin kalitesini görüldüğü için çok sayıda ülkeden talepler de geliyor. Ukrayna ile ilişkilerimiz de var Rusya ile ilişkilerimiz de var bu ilişkilerin krizlerden etkilenmemeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün çeşitli harekatlarda karşımıza çıkartılan ürünlerin muhtelif bazı ülkelerden olduğunu görebiliyoruz” diye konuştu.

"60 YILDA GELİNEN NOKTAYA SON 10 YILDIR ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ"

SSB Başkanı Demir, ayrıca ATAK helikopterlerinde kullanılan motorun ithal edilmesinin nedenini soran basın mensubuna, “Motor projelerimiz daha yeni başladı. Tarihçesi çok eski değil. Dünya bunu 60-80 yıldır üretiyor. Biz 60 yılda gelinen noktaya son 10 yıldır ulaşmaya çalışıyoruz. Malzeme altyapımızı geliştirmemiz lazım. Biz de bununla ilgili tüm altyapılarımızı hazırlıyoruz. Bu tür çalışmalar olgunlaşarak ilerler. Küçük turbo jet motorumuzu yaptık, yavaş yavaş büyüye büyüye geliyoruz. Ama 60 yıldır belli bir noktaya gelmiş ülkelere ulaşmak için 10 yıldır uğraştığımızı bilmenizi isterim” şeklinde cevap verdi.

SSB Başkanı Demir ayrıca, Rusya ile S-400’ler konusunda iki parti alım için anlaşıldığını ve bu anlaşmanın aynı şekilde devam ettiğini kaydetti.

KOCA YUSUF FİLOSU

Demir, Savunma Sanayii 2022 yılı hedeflerini şöyle sıraladı:

*Milli Muharip Uçağın geliştirmesine ve parça üretimlerine devam edilecek.

*Özgün Helikopterimiz GÖKBEY’in ilk teslimatları Jandarma Genel Komutanlığına gerçekleştirilecek.

*Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET hangardan çıkacak ve yer testleri başlayacak.

*Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ teslimatları yapılacak.

*Mini İHA-D sistemleri ve Mühimmat Bırakan Mini İHA BOYGA’lar ilk kez kullanıma girecek.

*Kısa pistli gemilere iniş kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu yapacak.

*Son A400M uçağının teslimatı yapılarak 10 uçaklık A400M filomuz tamamlanacak.

*Meltem-3 Projesi kapsamında 2 adet P-72 Deniz Karakol Uçağı teslimatıyla proje tamamlanacak.

POLİSE KEŞİF UÇAĞI

*Emniyet Genel Müdürlüğü için İnsansız Keşif Uçağı Projesi başlatılacak.

*Milli ve yerli üretim LNA modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp, gemilerin konum ve rota bilgilerinin elde edilmesini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fırlatılacak.

*Hava - Hava Füzesi (Göktuğ) Projesi kapsamında BOZDOĞAN Görüş İçi Füzeler ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzelerin ilk teslimatları yapılacak.

*Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi ilk kez İSTANBUL Fırkateynine entegre edilecek.

*SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzelerinin ilk teslimatları gerçekleştirilecek.

*Kaideye Monteli Cirit (KMC) Projesinde ilk teslimatlar yapılacak.

*PARS 6x6 Mayına Karşı Korumalı Araçların ilk teslimatları yapılacak.

*Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’nın ilk teslimatı yapılacak.

*Modernize Edilmiş ve insansız silah kulesi entegre edilmiş ilk Zırhlı Muharebe Aracı-ZMA teslim edilecek.

İsmail Demir: "HÜRJET bu yıl hangardan çıkacak"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Hikayeyi bırak ~ 2 yıl önce
Bahsettiğin şeylerin hiçbiri yerli ve milli değil oradan buradan teknoloji,hammadde, ekipman,mühendislik alıp burada birleştiriyorsun ki bunu temel efendi de geçenlerde itiraf etti o yüzden artık koltuk ve oy uğruna fazla sallama yiyen yok. Ayrıca hakkındaki ifşa edilen ciddi iddialara da cevap ver fazla hikaye anlatma olur mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Süpersonik jet istiyoruz ~ 2 yıl önce
Sn bakanım jetgilleri izleme fırsatı bulmuşmuydunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tabi ~ 2 yıl önce
ya 2023de milli gelir 25bin dolar olacakti, ihracan 500 milyar. pek zamani degerlendiremem ama sanirim 1 yildan az kaldi. ben size bir gercegi soyleyeyim. 4. nesil bir ucaji yapmak gercekten buyyk bir is degil. bu yapilacak ucagin ve bir sontaki mmu dedikleri ucaklarin muadilleri karsisinda sifir hatta eksi sansi var. ben bir sistem yaptim dediginde , bu sistem gercek bir ihtiyacta yapmasi gerekeni yapabilecekmi bu na bakmak lazim.ben yillardir soyledim. ben hava hava fuze yaptim diyor , tamam ama bu fuze gercekten gorevini basarabilecekmi, hedef ucaaga attik burdu demek isin gercegi demek degil. yogun et altinda hedefi vurabilecekmi? ya yazilacakm ilyon sey var. he ama calistim olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bb ~ 2 yıl önce
aynen bak çıktı şu an

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ismail efendi ~ 2 yıl önce
Daha geçenlerde temel herşeyi yerli ve milli yapmadıkça onun adı lisanslı üretim olur dedi sen hangi bilgi,beceri, birikim,yetişmiş insan,eğitim sistemi ve kalitesi,bütçe ile neyi yerli ve milli olarak yapabilirsin ki? Torpil vs olaylarını da unutmayalım tabii. Ayrıca sen paramount oteli olayını,kaç şirketten huzur hakkı aldığını ve oğlunun sen Thy'de başkanken Thy'ye mal satan şirkette Thy New York kartviziti ile niye ve nasıl çalıştığını anlat sonra masal anlatırsın nasılsa yiyen çok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gunumuz Burokrati ~ 2 yıl önce
Halen Thy teknik yonetim kurumu uyeliginden maas aliyormusuni??? veya daha nerelerden calismadiginiz halde geliriniz var, yada tekmi cift mi yoksa daha mi fazla??!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000