25 Ağustos 2009, Salı 08:01:34

İskoçya Lockerbie bombacısını tartışıyor

Lockerbie saldırısından suçlu bulunan Abdül Basit el Megrahi'nin af kararını alan İskoçya Adalet Bakanı, dün olağanüstü toplanan İskoçya parlamentosunda kararını savundu.
  • kac yüz kisinin inanilmaz ölümüne neden olup serbeset birakilirsa, ozaman herkes istedigi gibi ucak patlatsin, nasil olsa sonu af. yaziklar olsun. ne diyim.

Adalet Bakanı Kenny MacAskill, 1988 yılında bir Pan Amerikan yolcu uçağının Lockerbie üzerinde infilak etmesine yol açan bombalı saldırıyla ilgili olarak mahkum olan Libyalının, diplomatik, siyasi ya da ekonomik hesaplarla değil, İskoçya kanunları ve değerleri gereği serbest bırakıldığını söyledi.

İlerlemiş prostat kanseri nedeniyle ölmekte olan Abdül Basit El Megrahi'nin serbest bırakılması ve ülkesinde bir kahraman gibi karşılanması uluslararası planda tepki yaratmıştı.

İskoçya parlamentosunda kararını savunan Adalet Bakanı MacAskill, El Megrahi'nin Libya'da karşılanış biçiminin yakışık almadığını, halbuki Libya hükümetinin kendisine önceden, sessiz sedasız bir karşılama yapılacağı konusunda güvence vermiş olduğunu söyledi.

El Megrahi, son günlerini ailesiyle geçirmesi için serbest bırakılmıştı.

Libya'dan teşekkür

Libya Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi, Lockerbie saldırısından hüküm giyen El Megrahi'nin salıverilmesi dolayısıyla geçen hafta, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'a ve Kraliçe ikinci Elizabeth'e teşekkürlerini iletti.

Kaddafi, "Abdül Basit el Megrahi'nin serbest kalmasına yol açan cesur kararı almaları için" İskoç yetkilileri Brown'un teşvik ettiğini söyledi.

İngiltere hükümeti ise kararın tamamen İskoç yetkililere ait olduğunu söylemiş ve el Megrahi'nin ülkesine dönüşünde coşkuyla karşılanmasını eleştirmişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, "Toplu katliam yapmış bir kişinin Trablus'ta bir kahraman gibi karşılanması tabii ki çok rahatsız edici." demişti.

Miliband, prostat kanserine yakalanan ve az bir ömrü kalan el Megrahi'nin serbest kalması kararının Libya ile ticari ilişkileri geliştirmek için alındığı suçlamalarını da reddetmiş, iddiaları "şahsına ve hükümetine yönelik bir iftira" olarak nitelemişti.

Abdül Basit el Megrahi, 1988 yılında Pan Am Havayolları'na ait bir yolcu uçağına bomba yerleştirmekten suçlu bulunup ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Havada infilak eden uçak İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerine düşmüş, olayda 270 kişi hayatını kaybetmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, Abdül Basit el Megrahi'nin serbest bırakılmasının yanlış bir karar olduğunu söyleyerek eleştirmişti.

İngiltere ve İskoçya hükümetlerini el Megrahi'yi affetmeme konusunda daha önce uyaran ABD, geçen hafta açıklanan karardan "büyük üzüntü" duyduğunu belirtmişti.

Bu arada Abdül Baset el Megrahi, yine geçen hafta İngiltere'de yayımlanan Times gazetesine verdiği mülakatta suçsuzluğunu ortaya koyacak yeni kanıtlar sunmayı planladığını belirtti.

Lockerbie kurbanlarından bazılarının aileleri el Megrahi'nin suçlu olduğuna inanıp salıverilmesine büyük tepki gösterirken, kimi aileler de suçsuz olduğuna ve asıl suçluların hala yakalanamadığına inanıyor.

(BBC)

İskoçya Lockerbie bombacısını tartışıyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
kac yüz kisinin inanilmaz ölümüne neden olup serbeset birakilirsa, ozaman herkes istedigi gibi ucak patlatsin, nasil olsa sonu af. yaziklar olsun. ne diyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000