04 Ocak 2009, Pazar 08:16:24

İş Jetleri yere indi

Havacılık sektöründe, küresel ekonomik krizden en çok özel uçaklar etkilendi. Çok sayıda özel uçak, işadamlarının uçuşlarını durdurması nedeniyle yere indi. Hava taksi şirketleri pilot ve kabin memurlarını ücretsiz izne, daha zor durumdakiler de işten çıkartmaya başladı...

Havacılık sektöründe, küresel ekonomik krizden en çok özel uçaklar etkilendi. Çok sayıda özel uçak, işadamlarının uçuşlarını durdurması nedeniyle yere indi. Hava taksi şirketleri pilot ve kabin memurlarını ücretsiz izne, daha zor durumdakiler de işten çıkartmaya başladı. İkinci el uçak pazarında ise fiyatlar dibe vurdu.

Geçen yılın ilk yarısında özel jet pazarı, tarihinin en parlak günlerini yaşıyordu. Amerikalı imalatçı Gulfstream, G650 adını verdiği 60 milyon fiyata sahip yeni uzun menzilli uçak projesini açıkladığı gün yüzlerce sipariş almıştı. 2012’de ilk uçuşunu yapacak G650 için teslimat sırası 2016’ya kadar uzamıştı.

Yedi ay önceki güzel günler hızla geride kaldı. Bugün iş jetleri pazarı, tarihinin en zorlu günlerini yaşıyor. Birçok işadamı harcamalarını kısıyor. Durma noktasına gelen seyahatler, artık özel uçaklar yerine havayollarıyla yapılıyor. İş jetleri park yerine çekilirken, uçuşlar durduğu için bir çok hava taksi şirketi yedek uçuş ekiplerini işten çıkartıyor. Ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalan çok sayıda pilot, kabin memuru ve teknisyen var. ABD’de Flight Options şirketi 104’ü pilot, 134 personeli ile yollarını ayırmak zorunda kaldı.

Patronlara ve uluslararası dev gruplara ise "uçağını sat" baskısı var. Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Bush’a destek istemeye özel jetleriyle giden otomobil endüstrisinin devleri, beklemedikleri bir tepkiyle karşılaşmıştı. Bush, yöneticilere kızarak ekonomik krizin ortasında Washington’a özel uçaklarıyla para istemeye geldikleri için azarlamıştı.

UÇAĞINI SAT BASKISI

Böyle bir ortamda tepki çekmek istemeyen yöneticiler, özel uçak kullanmaktan kaçınıyor. Yapılan araştırmalar, son üç ayda özel uçak kullanımının yüzde 58 oranında azaldığını ortaya koyuyor.

Aralarında AIG, Citigroup, Wells Fargo, Bank of America gibi dev gruplar, portföylerinde bulunan özel jetleri, helikopterleri satışa çıkarttılar. Altı ay öncesine göre ikinci elde fiyatlar uzun menzilli uçaklarda 10, orta ve küçük sınıftaki jetlerde de ortalama 3-5 milyon dolar düşmüş durumda. İndirime rağmen ikinci el uçak pazarında adeta yaprak kımıldamıyor. Herkes krizin dip noktasını bekliyor.

Geçmişte büyük hareketliliğin yaşandığı ve hava taksi şirketlerine ciddi iş imkanı sağlayan Rusya ve Hindistan pazarında da durum kötü. Petroldeki düşüş ve ekonomik kriz nedeniyle geçmişte bu bölgeden gelen taleplerde inanılmaz bir düşüş yaşanıyor. Özellikle geniş gövdeli uçaklarla ilgilenen bu pazardan hava taksi talebi bile gelmiyor.

Hürriyet

İş Jetleri yere indi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000