13 Kasım 2018, Salı 08:17:47

"İptaller nedeniyle binlerce yolcu mağdur oluyor"

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Ordu-Giresun Havalimanı'nda yaşanan iptallerle ilgili açıklamalarda bulundu. Çakırmelikoğlu, iptaller nedeniyle yaklaşık 50 bin yolcunun olumsuz etkilendiğini ifade etti.
  • Gelisme adina her turlu talebin karsilanmasi gerektigine inaniyorum. Karadeniz gibi surekli kotu hava sartlarinin oldugu yerde bu tur radarlarin sayisi artmalidir. Kesinlikle destekliyorum.
  • İnsanlar meydanının nerde olduğunu inişte kalkışta uçakların manialara ne kadar yakın olduğunu topoğrafik yapısını (deniz kara dağ)görmüyor mu anlamıyorum ki bunu kabul edeceksin Karadenizliyiz havamız da bize benzer müsaade ederse inersin etmezse inemezsin diyip kabulleneceksin. Halkına da bunu anlatacaksın. Bunu anlatacağına uçaklar inmiyor mağduruz diyorsun. Meteo istasyonu havayı mı değiştirecek pilotlar şirketler zaten fazla yakıt alıyor inebilmek için ama nafile
  • Acaba kimden öğrendi de konuşuyor. Orgi nin problemi meteoroloji tahminlerinin güncel olmasından ziyade coğrafi şartların doğal manialardan dolayı düşük görüş operasyonlarına izin vermemesi.
  • Bu havalimanındaki iptal ve divertler Samsun ve Trabzon ile kıyaslanamayacak kadar fazla. Neymiş efendim minimaları yüksekmiş de bu nedenle iptal ve divert daha sık oluyormuş.Bunun nedenini havalimanının coğrafi konumuna bağlayıp ortadan kaybolmak işin kolayı... İşin zor yanı, bu havalimanının minimaları ne yapılabilir de ILS cihazının hakkını verecek seviyelere çekilebilir. Cevabı aranacak soru budur, gerisi laf-ı güzaf...
  • Duymuşlar bir yerden X-Band radar diye istiyorlar. Daha düne kadar divert için VOR çare denmiyor muydu? VOR kuruldu ne oldu:)
  • Ağzı olan konuşuyor. Kıyas yapılan meydanlar sanki birebir aynıymış gibi kıyas edilmiş. Hava durumu bilgisi yanlış veriliyormuş. Yapmayın etmeyin ya. O kadar mühendislik, uzmanlık, personel, mevzuat var. Çıkıyor bir tüccar havacılık uzmanı gibi konuşuyor. Bu ülkenin problemi bu zaten. Herkes her şeyin uzmanı. Ayrıca bunun bir havacılık sitesinde yayınlanması da ayrı bir dramdır
  • Sayın Başkan, bu hususları bir açıklama ile duyurmak yetmez. Ordu ve Giresun illeri bu konuda gücünü birleştirmeli ve sonuç alana kadar ısrarla takip etmelidir.Yıllarca açılması engellenen Tirebolu-Torul karayolunun şimdi de neden iyileştirilmediği, Erzincan'dan gelecek demiryolunun Giresun sınırları içerisine neden sokulmadığı bilinmektedir. Aynı güç şimdi de havalimanının gelişmesini engellemeye çalışmaktadır. Örneğin Ülkemizde ILS'i olan havalimanları içinde en kötü minimaya sahip havalimanı olmasına rağmen neden OGU'da RNAV yaklaşma chartı olmadığı, neden meteoroloji radarı olmadığı, neden pist merkez hattı ışıklandırması ile touchdown zone ışıklandırması yapılmadığı iyi analiz edilmeli, THY'nin Kış Tarifesinde hiç A321 uçağı tahsis etmemiş olmasının nedeni de öğrenilmelidir. IST'den Trabzon'a 6 OGU'ya 3 sefer varken TZX'in 4'ü A321'dir. OGU doluluk oranı Trabzon'dan az değil ve hatta yüksek daha iken hiç A321 tahsisi yoktur. Koltuk arzı az olunca bilet fiyatı da yüksek olmaktadır

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Ordu-Giresun Havalimanı'nda yaşanan iptallerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Çakırmelikoğlu, Ordu-Giresun Havalimanı'nın bölgenin gelişimi adına bir mihenk taşı olduğunu belirterek, “Yaklaşık 300 milyon TL'ye mal olan havalimanımız Giresun ve Ordu’nun, dolayısıyla bölgenin geleceği ve gelişimi için mihenk taşı niteliğindedir. İllerimizin kalkınması ve gelişmesi için dünyanın her yerinden saatler içerisinde ulaşılabilir kentler durumundayız. Özelikle turizm sektörü havalimanı faaliyete geçtikten sonra müthiş bir ivme kazanmış ve bölgede istihdam ve iş kapısı olmuştur. Bu kadar önemli bir projeyi ilimize kazandıranlara başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere müteşekkiriz” dedi.

Trabzon ve Samsun Havalimanlarında mevsimsel şartlardan kaynaklı iptal edilen sefer sayısının Ordu-Giresun Havalimanı ile kıyaslandığında çok daha düşük olduğunu vurgulayan Çakırmelikolu, “Samsun ve Trabzon’da aynı bölge, aynı iklim yapısına sahip olmasına rağmen bizdeki iptaller ortalamanın çok üstündedir. Devletimizin yapmış olduğu bu güzide yatırımın başka sebeplerden kaynaklı ihmal edilmemesi gerekmektedir. İptal edilen seferler büyük külfete sebebiyet vermekte ve havalimanı cazibesini olumsuz etkilemekle birlikte yolcularımıza ve havayolu şirketlerine olumsuz yansımaktadır. Yapılan çalışmalar neticesinde özellikle teknik çözüm bekleyen sorunları tespit etmeye çalıştık. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları işletmesinin alması gereken önlemlere ilişkin talep ve önerilerimizdir” şeklinde konuştu.

“En fazla Ocak ve Mayıs ayları arasında iptaller yaşanıyor”

Yaşanan iptallere ilişkin verileri de açıklayan Çakırmelikoğlu, “Ordu-Giresun Havalimanı'nda yıl genelinde yaklaşık yüzde 4 ile yüzde 5 sefer iptali yaşanmakta, bu oran özellikle Ocak ile Mayıs tarih aralığında yüzde 20 üzerine çıkmaktadır. 2018 yılı Ocak-Mayıs döneminde 300’den fazla geliş gidiş sefer iptali olmuş olup, bu iptallerden dolaylı dolaysız 50 bin kadar yolcu olumsuz etkilenmiştir. İptal edilen seferler, kalkış yapmasına karşın iniş yapamadığı için başka meydanlara yönlendirilen seferlerden dolayı çok büyük yakıt ve ikram, taşıma, konaklama gibi maddi kayıplar oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Ordu-Giresun için yapılan hava durumu raporları sağlıklı değil”

“Havalimanı için mevcut durum dışında 12 saat için tahmin içeren meteorolojik tahminin Trabzon meydan tarafından yapılması ve bu tahminlerin sağlıklı olmamasından dolayı operasyonun devamı için yanlış yönlendirmelere sebebiyet verebilmektedir” diyen Çakırmelikoğlu, şöyle devam etti:

“Mevcut durumun ve ileriye dönük tahminin meydanımızca yapılmasının sağlanması, hava tahmini için Samsun ve Trabzon bölgesinde kullanılan meteorolojik radarın kapsamının Ordu-Giresun Havalimanı için yeterli olmamasından dolayı meydanımız için uygun bir yere 30 kilometre yarıçaplı bir X-BAND radar ihtiyacı bulunmaktadır. Devletimizin yetkili organlarının bu sorunları dikkate alacaklarına ve çözüm üreteceklerine inanıyorum. Bu durumun çözüme kavuşturulması havalimanının geleceği ve bölgenin kalkınması için büyük bir önem arz etmektedir.” 

"İptaller nedeniyle binlerce yolcu mağdur oluyor"

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Tulgar ~ 5 yıl önce
Gelisme adina her turlu talebin karsilanmasi gerektigine inaniyorum. Karadeniz gibi surekli kotu hava sartlarinin oldugu yerde bu tur radarlarin sayisi artmalidir. Kesinlikle destekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teyze ~ 5 yıl önce
İnsanlar meydanının nerde olduğunu inişte kalkışta uçakların manialara ne kadar yakın olduğunu topoğrafik yapısını (deniz kara dağ)görmüyor mu anlamıyorum ki bunu kabul edeceksin Karadenizliyiz havamız da bize benzer müsaade ederse inersin etmezse inemezsin diyip kabulleneceksin. Halkına da bunu anlatacaksın. Bunu anlatacağına uçaklar inmiyor mağduruz diyorsun. Meteo istasyonu havayı mı değiştirecek pilotlar şirketler zaten fazla yakıt alıyor inebilmek için ama nafile

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Merak ediyorum ~ 5 yıl önce
Acaba kimden öğrendi de konuşuyor. Orgi nin problemi meteoroloji tahminlerinin güncel olmasından ziyade coğrafi şartların doğal manialardan dolayı düşük görüş operasyonlarına izin vermemesi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAKLI... ~ 5 yıl önce
Bu havalimanındaki iptal ve divertler Samsun ve Trabzon ile kıyaslanamayacak kadar fazla. Neymiş efendim minimaları yüksekmiş de bu nedenle iptal ve divert daha sık oluyormuş.Bunun nedenini havalimanının coğrafi konumuna bağlayıp ortadan kaybolmak işin kolayı... İşin zor yanı, bu havalimanının minimaları ne yapılabilir de ILS cihazının hakkını verecek seviyelere çekilebilir. Cevabı aranacak soru budur, gerisi laf-ı güzaf...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
X-Band ~ 5 yıl önce
Duymuşlar bir yerden X-Band radar diye istiyorlar. Daha düne kadar divert için VOR çare denmiyor muydu? VOR kuruldu ne oldu:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumsuz ~ 5 yıl önce
Ağzı olan konuşuyor. Kıyas yapılan meydanlar sanki birebir aynıymış gibi kıyas edilmiş. Hava durumu bilgisi yanlış veriliyormuş. Yapmayın etmeyin ya. O kadar mühendislik, uzmanlık, personel, mevzuat var. Çıkıyor bir tüccar havacılık uzmanı gibi konuşuyor. Bu ülkenin problemi bu zaten. Herkes her şeyin uzmanı. Ayrıca bunun bir havacılık sitesinde yayınlanması da ayrı bir dramdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OGU ~ 5 yıl önce
Sayın Başkan, bu hususları bir açıklama ile duyurmak yetmez. Ordu ve Giresun illeri bu konuda gücünü birleştirmeli ve sonuç alana kadar ısrarla takip etmelidir.Yıllarca açılması engellenen Tirebolu-Torul karayolunun şimdi de neden iyileştirilmediği, Erzincan'dan gelecek demiryolunun Giresun sınırları içerisine neden sokulmadığı bilinmektedir. Aynı güç şimdi de havalimanının gelişmesini engellemeye çalışmaktadır. Örneğin Ülkemizde ILS'i olan havalimanları içinde en kötü minimaya sahip havalimanı olmasına rağmen neden OGU'da RNAV yaklaşma chartı olmadığı, neden meteoroloji radarı olmadığı, neden pist merkez hattı ışıklandırması ile touchdown zone ışıklandırması yapılmadığı iyi analiz edilmeli, THY'nin Kış Tarifesinde hiç A321 uçağı tahsis etmemiş olmasının nedeni de öğrenilmelidir. IST'den Trabzon'a 6 OGU'ya 3 sefer varken TZX'in 4'ü A321'dir. OGU doluluk oranı Trabzon'dan az değil ve hatta yüksek daha iken hiç A321 tahsisi yoktur. Koltuk arzı az olunca bilet fiyatı da yüksek olmaktadır

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000