05 Mart 2011, Cumartesi 08:04:21

İNTERNET BİLETLERİ YÜZDE 30 UCUZLATTI

Turizm acentelerinin internetteki kıran kırana rekabeti en çok tüketiciye yarıyor. Her şirket web'deki müşteriyi kendisine çekebilmek için indirim kampanyası düzenliyor. Tatilini internetten alan tüketici de yüzde 30'a varan indirim kazanıyor
İnternet üzerinden satış yapan turizm siteleri rekabeti sanal alana taşıyınca rekabet arttı. Acenteler de bu rekabetin dışında kalmamak için internette farklı isimlerle satış yapan ancak kendi ana sitelerine yönlendiren sistemler kurmaya başladı. Şirketlerin kurumsal sitelerinden farklı isimde olan bu siteler ucuzatatilal.com, tatilegideriz. com, tatilkeyfi.com, oncetatil. com gibi müşterinin aklında kolay kalabilecek ve arama motorlarında çabuk çıkan isimler taşıyor. Bazı acenteler internet siteleri üzerinden daha ekonomik turları satarken, bazıları ise portföylerindeki tüm tur satışlarını da internete aktarıyor. İnternetten tatil satın alanların sayısındaki artışla birlikte artan bu rekabet, fiyatlara da yansıdı. Bazı acenteler erken rezervasyon indirimlerine ek indirimlerle ekonomik 5 yıldızlı otelleri 59 TL'den başlayan fiyatlara satmaya başladı. Örneğin, Valstur oncetatil.com sitesinde Alanya'da 99 TL'lik 5 yıldızlı otel 59 TL'den, Kemer'de ise 30 TL'lik 3 yıldızlı otel 22.5 TL'den satılıyor. Valstur yetkilisi Özcan Karagöz, öncetatil.com sitesi ile amaçlarının farklı ürünleri bir sitede toplayarak satmak olduğunu söyledi. Karagöz, "Biz sitemizde ekonomik ürünleri topluyoruz. Böylece müşterilerimizin istediği ürünleri de onlara belli başlıklarda sunmuş oluyoruz. Acentemizde ise fiyatı daha yüksek ürünlerin satışı yapılıyor" diye konuştu.

CİRONUN % 5'İ İNTERNETTEN
İnternette artan rekabetten pay almaya çalışan Anı Tur ise çok sayıda site ile bu alana girdi. Anı Tur yetkilisi Zafer Nebi Sevim, tatilegideriz, ucuzatatilal, tatilkeyfi.com.tr gibi sitelerden satış yaptıklarını söyleyerek "Her acentemiz için farklı bir domain ismi alıyoruz. Hepsi farklı isimli siteler. Ama aslında bizim sitemizden satış yapıyorlar" diye konuştu. Halen internetten yapılan satışlar acentelerin cirosunun ortalama yüzde 5 ile 10'unu oluşturuyor. Turizm yetkilileri önümüzdeki 5 yılda rekabetin daha çok internete kayacağını ve 5 yıl boyunca kendini yenilemeyen acentelerin zarar göreceğini belirtiyor.

Anadolu Ateşi'nin bileti web'de satılıyor
Anı Tur yetkilisi Zafer Nebi Sevim, yerli turistlerin tatil harcamasını artırmak için her turla birlikte Anadolu Ateşi bileti satmak için bir girişim başlattıklarını da söyledi. Sevim, Anadolu Ateşi organizasyonu ile bir anlaşma yaptıklarını belirterek, anadoluatesi.com sitesi üzerinden acenteye gelenlerin sadece tatil ve uçak değil sosyal imkanlardan da yararlanmasını istediklerini kaydetti.

Gemi turları internete kayıyor
Turizm acenteleri bir yandan internet üzerinden satışın acentelere zarar vereceğini düşünürken, diğer yandan da rekabet dışında kalmamak için bu sitelere yöneliyor. "Siteler, binlerce kişi istihdam eden acentelerin faaliyetlerini etkiliyor. Ama internetteki rekabetten de geri kalmamak gerekiyor" diyen Nebi Sevim, "İnternet gerekli ama acenteleri de yıkmamak lazım. Biz de bu yüzden internet üzerinden acentelere daha kolay alışveriş yaptırma imkanı geliştiriyoruz" dedi. İnternette özellikle yurtiçi turlardaki rekabet yurtdışına özellikle de kruvaziyer tatillerine yansıdı. Geçen yıl ilk defa Ocean Majestik gemisini kiralayarak Türkiye'den turlara başlayan Apex Tur da rekabetin gerisinde kalmamak için gemitatili. com adlı siteyi hayata geçirecek.

İNTERNET BİLETLERİ YÜZDE 30 UCUZLATTI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000