17 Mart 2009, Salı 08:35:46

İnsansız İran uçağı düşürüldü

ABD, geçen ay Irak üzerinde insansız bir İran uçağını düşürdüğünü bildirdi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, 25 Şubat 2009'da başkent Bağdat'ın yaklaşık 100 kilometre kuzeydoğusunda, koalisyon güçlerindeki Amerikan savaş uçaklarının İran'a ait bir insansız uçağı düşürdüğü belirtildi.

Açıklamada, İran uçağının 1 saat 10 dakika süren takipten sonra Irak hava sahası içinde düşürüdüğü kaydedildi.

ABD savaş uçaklarının geçen ay Irak üzerinde düşürdükleri insansız İran uçağınının Ebabil 3 tipi olduğu bildirildi.

ABD ordusundan yapılan açıklamada, 1 saat 10 dakika süren izlemeden sonra ABD savaş uçaklarınca düşürülen Ebabil 3'ün Irak semalarında gezmesinin ''kazayla olmadığı'' kaydedildi.

Menzili en fazla 150 kilometre olduğu tahmin edilen Ebabil 3'ün, 4 bin 270 metre yüksekliğe çıkabildiği ve birincil görevinin keşif yapma ve istihbarat toplama olduğu belirtiliyor.

Amerikalı yetkililer, Tahran yönetimini, Irak'taki ABD askeri varlığı ve Washington destekli Irak hükümetine muhalif olan aşırı uçtaki Şii gruplara silah, para ve eğitim sağlamakla suçluyorlar.

İran ise Irak'taki militan gruplarla bağlantısı olduğu iddialarını reddederek, Irak'taki istikrarsızlığın, ABD'nin bu ülkeyi işgalinin bir sonucu olduğunu ileri sürüyor. Tahran yönetimi ayrıca, komşuları Irak'taki 140 bin ABD askerinin İran'ın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu savunuyor.

İnsansız İran uçağı düşürüldü

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000