01 Eylül 2017, Cuma 17:48:49

İnsansız hava taksi aracına biner misiniz?

Uber'den Airbus'a dünyanın önde gelen şirketleri, yolcu taşıyan ilk sürücüsüz gökyüzü taksilerini geliştirme yarışında. Ancak şehirlerin üzerinde uçacak olan bu akıllı taksilere ne kadar güvenebilirsiniz?
  • ucus okullari kapansin
  • Kisa mesafede hava-taksi sistemi anlamsiz, cunku ototnom suruculu arabalar normal taksi ucretini onda birine indeirecegi gibi, arabalar birbirleriyle iletisimde olacagindan trafik sorunu da ortadan kalkacak. Ayrica ygun nufuslu yerlerde (ki zaten oralarda anlamli), 1 tona yakin kutleli bir aracin dusmesi cok ciddi bir risktir. Ama yine de benzer araclarda bir gelecek oldugu kanaatindeyim. Otonom hava taksilerin is yapabilecegi mesafeler 50 km ve ustu olabilir. Bu ulasimin uygulanmasi ise sehir icinden disina (veya aksi yonde) dogru belirli guvenli hatlarda (deniz ustu orman vs) olabilir.
  • Asla binmem. Son donemdeki teknolojiler cok korkutuyor artik.
  • Hayır
  • Motorlu bu uçan arabalar, dizel motor gibi fazla ses çıkarmaz. Japonların prototipi Hİ ROBO gibi büyük pallere sahip olursa daha da sessiz olur. Japonları bekleyin.
  • Bayraktar ile bu sektörde yerini bir an önce almalı
  • Şimdi 737 nin kaptanları gelip pilotsuz uçak olmaz geçen gün rüzgarda otopilot attı ben kurtardım uçağı havalarına girerler. 1980 lerin teknolojisiyle 2017 ninkini aynı zannederler. 2020-2030 arası full otonom arabalar ve uçaklar piyasada olacak pilotlara ihtiyaç kalmayacak. Marsa insansız hava aracı gidebiliyorken pilotsuz uçağın olamayacağını düşünmek beyinsizlik olur. Yollarda Teslanın otopilotlu araçlarına bakın artık herşey otomasyona geçiyor 10 sene içinde pilotluk bitecek
  • Herseyin insansizini icat ediyorlar. Peki insanlar nasil gecinecek ve yasayacaklar ? Bu gidisat iyi degil a dostlar..
  • Tüm araba tabir edilen araçlar trafikten çıksa ve herkes uçan taksi kullansa mesela? Yollar boş. Bakım yok. Vergi sigorta yok. Kullandığın kadar öde. Paran yoksa uçan dolmuşa bin :))))
  • Gec bile kalindi

Dubai, uçan taksileri havalandırmada öncü olmak için mücadele ediyor. Haziran ayında Roads and Transport Authority (RTA), bu yılın sonunda sürücüsüz hava taksisini test etmek için bir Alman start-up Volocopter'la bir anlaşma imzaladı.

Firma, Alman motor üreticisi Daimler'in de aralarında bulunduğu yatırımcılarla, bir seferde iki yolcu taşıyabilen 18 pervaneli helikopter için 22 milyon sterlinlik yatırım yaptı.

Hava taksisi için güvenlik garantisi verilirken 100 kilometre hıza ve 30 dakikalık maksimum uçuş süresine sahip olacağı öne sürülüyor. Dikey kalkış ve inişe imkan tanıyan tasarımıyla hava taksilerinin kentsel alanlara da iniş yapabileceği belirtiliyor. "Volocopter" adı verilen araçta, acil durumlar için paraşütlerin de olacağı garanti ediliyor.

Büyük bir rekabet bekleniyor
Hava taksisinin dünya havayolu şirketleri arasında büyük bir rekabet yaratacağı düşünülüyor.

ABD'li teknoloji şirketi Uber, Şubat ayında Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) teknoloji şefi Mark Moore'u "kentsel hava taşımacılığının geleceği" projesinin başkanlığına getirdi.

Fransız uçak üreticisi olan Airbus, 2017 sonunda testlerine başlayacağı pilotsuz hava taksisinin 2020 yılına kadar hazır olacak bir prototip üzerinde çalışıyor.

Hızlı şarj özelliği
Trafiğin insan hayatında gittikçe artan bir problem olması, hava taksileri projelerinin çekiciliğini artırıyor. Bir örnek vermek gerekirse, dünyanın en zengin 10'uncu şehri olan Brezilya'nın Sao Paulo kentinde, trafik sıkışıklığı Cuma günleri ortalama 180 kilometreyi buluyor; hatta bazen 295 kilometreye kadar ulaşabiliyor.

Moore, elektrikli batarya sistemiyle çalışacak olan hava taksilerinin pillerindeki gelişmelerin, 2023'te istenen seviyede olacağını düşünüyor ve 60 kilometrelik bir şehirde hızlı şarj özelliğiyle hava taksilerinin tercih edilen bir ulaşım aracı olacağına inanıyor.

'Hava koridorlarında kaza olabilir'
Ancak bu hava taksilerinin hizmet verebilmesi için şehirlerin üzerinde, sadece bu taksilerin kullanabileceği bir hava koridorunun oluşturulması gerekliliği ortaya çıkıyor.

Federal Havacılık İdaresi ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı'ndan Frankel-Yoeli, pilotsuz hava taksilerinin hava koridorlarında kazalara neden olabileceğini ve bu nedenle de bu uçakların pilotlar olmadan uçmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Pilotsuz hava taksileri için öngörülen bir diğer dezavantaj ise bu araçların şehirlerin üzerinde yaratacağı gürültü kirliliğine ilişkin. Ancak üreticiler bu konuyu şimdilik görmezden geliyor.

"Özerk drone teknolojisi" olarak da geçen bu yeniliklerin insan hayatında düzenli bir nitelik kazanması uzun bir zaman alacak gibi görünüyor.

İnsansız hava taksi aracına biner misiniz?

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

ucus okullari ~ 7 yıl önce
ucus okullari kapansin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havaci ~ 7 yıl önce
Kisa mesafede hava-taksi sistemi anlamsiz, cunku ototnom suruculu arabalar normal taksi ucretini onda birine indeirecegi gibi, arabalar birbirleriyle iletisimde olacagindan trafik sorunu da ortadan kalkacak. Ayrica ygun nufuslu yerlerde (ki zaten oralarda anlamli), 1 tona yakin kutleli bir aracin dusmesi cok ciddi bir risktir. Ama yine de benzer araclarda bir gelecek oldugu kanaatindeyim. Otonom hava taksilerin is yapabilecegi mesafeler 50 km ve ustu olabilir. Bu ulasimin uygulanmasi ise sehir icinden disina (veya aksi yonde) dogru belirli guvenli hatlarda (deniz ustu orman vs) olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 7 yıl önce
Asla binmem. Son donemdeki teknolojiler cok korkutuyor artik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cemil ~ 7 yıl önce
Hayır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Elektrik ~ 7 yıl önce
Motorlu bu uçan arabalar, dizel motor gibi fazla ses çıkarmaz. Japonların prototipi Hİ ROBO gibi büyük pallere sahip olursa daha da sessiz olur. Japonları bekleyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türkiye ~ 7 yıl önce
Bayraktar ile bu sektörde yerini bir an önce almalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Durmak yok yola devam ~ 7 yıl önce
Uçan taksimiz 6 ay sonra yollarda!
Uçan taksiye cevap ~ 7 yıl önce
Hep böyle kucuk kal üretme bişey yapma boş boş konuş
Limoncu kaptanlara az kaldı ~ 7 yıl önce
Şimdi 737 nin kaptanları gelip pilotsuz uçak olmaz geçen gün rüzgarda otopilot attı ben kurtardım uçağı havalarına girerler. 1980 lerin teknolojisiyle 2017 ninkini aynı zannederler. 2020-2030 arası full otonom arabalar ve uçaklar piyasada olacak pilotlara ihtiyaç kalmayacak. Marsa insansız hava aracı gidebiliyorken pilotsuz uçağın olamayacağını düşünmek beyinsizlik olur. Yollarda Teslanın otopilotlu araçlarına bakın artık herşey otomasyona geçiyor 10 sene içinde pilotluk bitecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Himm ~ 7 yıl önce
Aylık 40 binden çarpı 12 çarpı 10 . Bitsin sorun değil.
Limoncu Kaptan ~ 7 yıl önce
Yollarda otonom gidecek araçlar bile daha yapılamamışken, yaptığı kazalar otonom sistemlerin öğrenme becerisi yoksunluğundan olduğunu bilmeyen ve sadece başka insanların kötülüğünü isteyen bu yorumunu çok beğendim
Saka ! ~ 7 yıl önce
Hakkaten şakamisin sen ya.
Rumuzsuz Pilot ~ 7 yıl önce
Herseyin insansizini icat ediyorlar. Peki insanlar nasil gecinecek ve yasayacaklar ? Bu gidisat iyi degil a dostlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
RS ~ 7 yıl önce
İnsansız insanlara alışık bu dünya, teknolojide insansız olsa ne farkeder..
Şöyle düşünelim ~ 7 yıl önce
Tüm araba tabir edilen araçlar trafikten çıksa ve herkes uçan taksi kullansa mesela? Yollar boş. Bakım yok. Vergi sigorta yok. Kullandığın kadar öde. Paran yoksa uçan dolmuşa bin :))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yyy ~ 7 yıl önce
Gec bile kalindi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000