19 Ocak 2009, Pazartesi 07:33:58

İnsansız hava araçlarına onay

Silahlı İnsansız Hava Araçları alımının Başbakan Erdoğan tarafından 18 Aralık'ta onaylandığı öğrenildi.
  • O İngililtere ve Amerikanın ortak kurduğu büyük orta doğu projesi turşusu işte, zaten adamlar işi ellerine yüzlerine bulaştırdı daha bir de git onay ver, o kadar parayı argeye yatırsalar eminim türkiye'nin de kendi uçağı olur. Çok mu zor ?
  • İsrail'e horozlanıp duracağınıza ilişkileri gözden geçirsenize . Hem Filistinlileri savunacaksın hem arkadan dolanıp İsraille anlaşmalar yapacaksın. Bu ne pehriz bune lahana?

Aktütün karakolu baskını sonrasında TSK bünyesinde sık sık gündeme gelen Silahlı İnsansız Hava Araçları alımının Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında 18 Aralık'ta yapılan Savunma Sanayii İcra Kurulu (SSİK) toplantısında karara bağlandığı ancak gizli tutulduğu öğrenildi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığının (SSM) en üst düzey bürokratları ise SSİK'da "Taaruzi insansız hava uçak sistemi tedariki projesi" şeklinde yer alan talebin varlığını inkar etti. SSİK, bunun yerine söz konusu talebe yer vermeyen bir listeyi toplantıda alınan kararlar olarak yayınladı.

Türkiye, Predator İHA'ların silahlı tipi olarak bilinen MQ-9 tipi Reaper için talebini Aralık ayında resmi yollardan ABD'ye iletti. Aynı SİHA'ları Irak'ta yaygın olarak kullanan ABD ise talebe henüz yanıt vermedi. MQ-9'lar yaklaşık 1,5 ton yük taşıyabiliyor ve süpriz ateş gücü ile psikolojik üstünlük sağlıyor. İngiltere bu araçları Afganistan'da kullanırken Almanya ve İtalya da başvuruda bulundu.

FMS YOLUYLA ALINACAK

Satışın FMS adı verilen Askeri Dış Alım yoluyla yapılması planlanıyor. Predator uçaklarının üreticisi General Atomics firması satışta doğrudan yer almayacak. Acil olarak TSK envanterine katılması hedeflenlenen SİHA'ların üretiminde yerli katkı olması düşünülmüyor.

İHA'DAN FELSEFİ DEĞİŞİM

İHA'ların silahlanması ile beraber bu araçlara verilen görev tanımı da genişliyor. İstihbarat amaçlı İHA'lardan çok daha uzun süre havada kalan, daha çok yük taşıyan bu araçlar istihbarat toplamanın yerine istihbarat toplama ve hedefi anında imha görevini de üstlenecek.

FİYATI BELLİ DEĞİL

ABD ordusu dört uçak ve bir yer istasyonunu ünitesini içeren SİHA filosunu 2006 yılında yaklaşık 50 milyon dolara elde etmişti. Türkiye, İsrail'den alım için 1,5 yıldır beklediği silahsız 10 adet Heron İHA ve 3 adet yer istasyonu için 188 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

İnsansız hava araçlarına onay

Yorumlar

Death Grind ~ 15 yıl önce
O İngililtere ve Amerikanın ortak kurduğu büyük orta doğu projesi turşusu işte, zaten adamlar işi ellerine yüzlerine bulaştırdı daha bir de git onay ver, o kadar parayı argeye yatırsalar eminim türkiye'nin de kendi uçağı olur. Çok mu zor ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan-1 ~ 15 yıl önce
İsrail'e horozlanıp duracağınıza ilişkileri gözden geçirsenize . Hem Filistinlileri savunacaksın hem arkadan dolanıp İsraille anlaşmalar yapacaksın. Bu ne pehriz bune lahana?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000