09 Şubat 2023, Perşembe 09:59:21

İngiltere Ukraynalı askeri pilotları eğitecek

ABD'nin baskısıyla Almanya'nın başını çektiği Ukrayna'ya tank tedarikini savaş uçağının takip edeceğinin ilk somut işareti Londra'dan geldi.

ABD'nin baskısıyla Almanya'nın başını çektiği Ukrayna'ya tank tedarikini savaş uçağının takip edeceğinin ilk somut işareti Londra'dan geldi.

Avrupa turuna çıkan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i ağırlayan Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna askerlerine verdikleri eğitimi savaş uçağı pilotları ve denizcileri kapsayacak şekilde genişleteceklerini söyledi.

SUNAK TARAFINDAN KARŞILANDI

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de özel Ukrayna operasyonunu başlatmasından beri ilk kez Londra'yı ziyaret eden haki renk içindeki Zelenskiy, Sunak tarafından askeri havaalanında kucaklanarak karşılandı.

Zelenskiy için Downing Sokağı 10 Numara'daki başbakanlık konutu önüne kırmızı halı serdiren Sunak, Britanya'nın son 6 ayda 10 bin Ukrayna askerini eğittiğini, bu yıl 20 bin askere daha eğitim vermeyi planladığını belirtti.

'NATO standartlarında gelişmiş savaş uçakları kullanabilecekler'

Britanya Başbakanı, "Bugün bu eğitimi askerlerden denizcilere ve savaş uçağı pilotlarına genişleterek Ukrayna'nın çıkarlarını gelecekte de iyi şekilde savunabilecek bir orduya sahip olmasını sağlamaktan gurur duyuyorum" diyerek ekledi:

"Vereceğimiz yeni eğitim Ukraynalı pilotların gelecekte NATO standartlarında gelişmiş savaş uçaklarını uçurabilmelerini sağlayacak."

Sputnik'te yer alan habere göre; Zelenskiy'in Rusya'ya karşı Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesi taleplerini bugüne dek Batılı ülkeler reddetmişti. Sunak, geçen haftaki açıklamasında, 'Britanya'nın Ukrayna'ya Typhoon ve F-35 savaş uçakları tedarikinin yıllar değilse bile aylarca sürecek bir eğitim gerektireceğini, dolayısıyla Kiev'in zafer kazanmasına yardım etmenin en etkili yolunu aradığını' söyledi. ABD Başkanı Joe Biden da Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı tedarik edeceklerine dair iddiaları reddetti. Ancak Polonya gibi bazı müttefikler, bu fikre daha açık olduklarını belli etti.

Britanya parlamentosuna seslendi

Başbakanlıktan Westminster Hall'a geçen iki lider, parlamentonun alt ve üst kanadına hitap etti.

'Britanya'nın bu yıl savaş alanında kesin askeri zafer sağlaması için Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini' dile getiren Sunak, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırganlığının başarıya ulaştığını hiçbir şekilde göremeyiz. Bu nedenle Ukrayna'ya askeri desteğimizi hızlandırdık ve artırdık" dedi.

'Ukrayna için savaş uçakları, özgürlük için kanatlar'

Ukrayna lideri de beklendiği üzere müttefiklerden Rusya'ya karşı Ukrayna'ya hava gücü sağlamalarını talep etti. "Sizden ve dünyadan Ukrayna için savaş uçakları, özgürlük için kanatlar rica ediyorum" diyen Zelenskiy, şöyle devam etti:

"Biliyoruz ki, özgürlük kazanacak, Rusya kaybedecek. Britanya, yaşamımızın en önemli zaferine ilerlerken bizimle birlikte yürüyor. Bu, savaş fikrine karşı bir zafer olacak."

Zelenskiy, Avam Kamarası Başkanı Sir Lindsay Hoyle'a Ukrayna hava kuvvetleri kaskı hediye etmeyi de ihmal etmedi.

Kral Charles'ın huzurunda

Zelenskiy, Buckingham Sarayı'nda Britanya Kralı 3. Charles tarafından da kabul edildi.

Britanya Dışişleri'nin açıklamasında "Beklenen bahar saldırısı için zamanında Ukrayna'ya daha uzun menzilli füzeler dahil olmak üzere öldürücü yardım tedarikini hızlandırmayı planlayan Britanya, Kiev'in askeri ihtiyaçlarını karşılama çabalarını koordine etmek için müttefiklerle birlikte çalışacak" denildi.

AB zirvesinde Ukrayna'ya savaş uçağı tedariki görüşülebilir

AB'den üst düzey bir yetkili, yarın ve cuma günkü AB zirvesinde liderlerin Ukrayna'ya savaş uçağı tedariki meselesini görüşebileceklerini söyledi. 

İngiltere Ukraynalı askeri pilotları eğitecek

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000