07 Mayıs 2009, Perşembe 08:08:20

İncirlik Üssü'nün yeni misyonu ne?

Fransız Le Monde Gazetesi muhabiri Nicolas Bourcier gazetenin geçtiğimiz gün yayınlanan sayısında İncirlik Üssü’nün son durumunu inceledi.

Gazete haberini “İncirlik üssü Barack Obama'nın bölgesel politikasında Washington tarafından yeni bir rol oynaması için kullanılacak” spotuyla verdi.

Habere göre İncirlik’te son dönem büyük bir sessizlik hakim. Üste bulunan kargo uçakları Irak’tan ABD’nin çekilişi için hazırlık yapıyor.

Gazetenin izlenimlerine göre son dönem Irak’a dönük hareketliliği azalan İncirlik’te havuz, golf ve beyzbol sahasının işlemediğini söyleyen gazete yalnızca merkez karargah ve Starbucks Cafe’de hareketlilik gözlendiğini anlattı. Bourcier şu an üste 1500’ü asker olmak üzere 4500 Amerikalı’nın olduğunu yazdı.

Irak’a daha az Afganistan’a daha çok uçak kalkıyor

Bourcier’nin konuştuğu İncirlik üssündeki operasyonlardan sorumlu Albay Philip McDaniel şu an hareketlilik olmasa da yukarılarda İncirlik’in yeni misyonunun konuşulduğunu  söyledi. Mc Daniel şunları da ekledi: “Bir süreden beridir Irak’a daha az, Afganistan’da daha çok uçak kalkıyor”.

Gazetenin haberine göre Irak’a kalkan kargo uçaklarının yarısı Türkiye’den kalkıyor. Üsten her gün 6 ya da 8 kargo uçağı havalanıyor. Genellikle ikisi Afganistan’a kalanları Irak’a gidiyor. Afganistan’a son dönem kalkan uçaklar artmış durumda.

Le Monde muhabiri Bourcier, Clinton ve Obama ziyaretlerinden sonra Türkiye’nin yeniden ABD için merkez ülkelerden biri olacağını anlattı. Yeni dönem Irak ve Afganistan projelerinde Türkiye’nin önemli bir role soyunacağını ifade etti. Gazetenin görüştüğü Amerikan kaynakları üssün ABD’nin Irak ve Afganistan Operasyonları için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Albay Mc Daniel gazeteye üssün hem Irak hem Irak Kürtleri için yapılacak çalışmalarda kullanılma kapasitesine sahip olduğunu gazeteye anlattı.

ABD’nin Ortadoğu misyonlarının yarısı Türkiye’den

Bunun ötesinde gazete İncirlik ile ilgili oldukça önemli bilgiler verdi. Gazetenin aktarımına göre ABD’nin Ortadoğu misyonlarının yarısı Türkiye ile ilişkili. Gazete çarpıcı analizinde şu cümlelere yer verdi: “Air Force Times dergisine göre, Bağdat rejimine  1991'de Kuzey Irak üzerinden uçuşun yasaklanmasından beri, dünyadaki Amerikan misyonlarının %50'den fazlası Türkiye üzerinden  gidiyor” Bu açıklama ile  gazete Türkiye’nin ABD için önemine dikkat çekti. Bu nedenle gazete ilginç bir tespitte de bulundu: “İncirlik üssünün bu kilit rolü Usama Bin Ladin'in bu üssü El Kaide'nin hedeflerinden bir haline getirmesine yol açabilir”.

Gazete, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Selim Bölme'nin konuya ilişkin görüşlerini de aldı. Bölme,  "Diğer üsler ne İncirlik kadar güvenli ne de elverişli" olduğunu söyledi. Bölme, Amerika’nın Irak’tan çekilmek için stratejik olarak İncirlik’ten daha uygun bir nokta bulamadığını söyledi.

Ayrıca konu ile ilgili Taraf yazarı ve Batman Emniyet Müdürlüğü’nde komiser olan Emrullah Uslu’nun Jamestown’da çalışma arkadaşı olan eski CIA ajanı Frank Hyland’dan da görüş aldı. Hyland üssün Türkiye tarafından ABD’ye karşı “rehine” gibi kullanıldığını anlattı. Ankara’nın Ermeni tasarısı, PKK  gibi konularda ABD’den taviz almak için üssü elinde koz olarak kullandığını anlattı.

Gazete Taraf yazarı Lale Sarıibrahimoğlu’nun da görüşlerine yer verdi. Sarıibrahimoğlu: “ABD ile Türkiye arasındaki balayı İncirlik’i bu yenilenmenin sembolü yapabilir” dedi. Sarıibrahimoğlu, bu konuda Türk askerine yol da gösterdi. İbrahimoğlu: “Amerikan silah ve asker sevkiyatı Türk kamuoyunda iyi karşılanmasa da, yüklenen uçakları Türk askerlerinin dışında kim görecek?” dedi.

Devamlı derin devleti eleştiren Taraf Gazetesi yazarı Sarıibrahimoğlu, bu konunun kamuoyunun gözünden uzakta halledilebileceğini ima etti. Kısacası Sarıibrahimoğlu “kim görecek, kim bilecek” dedi.


(Odatv)

İncirlik Üssü'nün yeni misyonu ne?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000