08 Ağustos 2020, Cumartesi 11:45:38

İlk hava harp şehidimiz Cengiz Topel'i saygıyla anıyoruz

Rum askerlerince esir alınarak şehit edilen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in şehit edilişinin üzerinden 56 yıl geçti. Ruhu şad olsun.
  • Rahmetlinin ismi İZMİT de bulunan havaalanında da yaşamaktadır. Ruhu şad olsun...
  • Tengri Teala rahmet eylesin, mekanı uçmağ olsun.
  • Ulkemiz ve milletimiz icin yapmis oldugu fedakarliklar için kendisine minnettariz.
  • Rabbim CC şehadetini kabul buyursun inşallah... Amin...
  • Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun Allah Türkiye cumhuriyeti devletini başımızdan eksik etmesin olmasaydı olmazdık rahmetli Bülent Ecevit'i unutmamak lağzım onunda Allah rahmet eylesin bütün şehitlerimize Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun
  • Allah rahmet eylesin
  • ALLAH SENIN GIBI BABAYIGITLERDEN RAZI OLSUN
  • Ruhu şad mekanı cennet olsun, ancak yiğidimize, kahraman askerimize bu işkenceyi yapan kansız şerefsizlerden bu devlet 1974 Kıbrıs harekatında en ağır işkenceleri yaparak intikam almadıysa hakkımız helal değildir. KIBRIS ULUSAL DAVAMIZDIR !!!
  • Thy de sirkette yunan rum pilot beslesin. Milli havayolu sozde
  • Gerçek kahramanları insanlar unutturmaya çalışabilir ama tarih asla unutmaz..

Türk Hava Kuvvetleri'nin 8 Ağustos 1964'te Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda uçağı isabet alan ve paraşütle atlamasının ardından Rum askerlerince esir alınarak şehit edilen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi oldu. 56 yıl önce şehit edilen Topel'in adı, Türkiye ve KKTC'de çok sayıda park, cadde, sokak, müze, bina, anıt ve havalimanında yaşatılıyor.

Trabzonlu Tütün eksperi Hakkı Topel ile Mebuse Topel'in oğlu Cengiz Topel, babasının görev yaptığı Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 2 Eylül 1934'te dünyaya geldi.

İlkokula Bandırma'da başlayan ve Gönen'de devam eden Topel, babasının yaşamını yitirmesiyle ailesiyle İstanbul'un Kadıköy ilçesine yerleşti. Topel, Kadıköy Yel Değirmeni Okulunda ilk ve orta öğrenimini tamamladı. Lise öğrenimine Haydarpaşa Lisesinde başlayan Topel, daha sonra Kuleli Askeri Lisesine devam ederek 1953'te buradan mezun oldu. Cengiz Topel, 1955'te Kara Harp Okulunu bitirerek asteğmen olarak Türk Silahlı Kuvvetleri saflarına katıldı.

Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına giren ve pilotaj eğitimi için Kanada'ya gönderilen Topel, buradaki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957'de yurda döndü ve Merzifon 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığında göreve başladı. Topel, 1961'de Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü'ne atandı ve 1963'te yüzbaşılığa terfi etti.

Kıbrıs'ta "uyarı uçuşu" görevi

Rumlar, 5 Ağustos 1964’te Erenköy ve Mansur bölgelerine denizden hücumbotları, karadan ise tanklarla takviyeli piyade birlikleriyle ani bir saldırıya geçerken, Türk kasabaları ve sahildeki Türk balıkçı teknelerine ateş açtı. Ada'daki Birleşmiş Milletler Gücünün bu katliama sessiz kalması üzerine Türkiye'den ilk yardım 7 Ağustos'ta 4 uçak ile yapıldı.

Rum kesiminin Kıbrıs'taki Türklere karşı işlediği suçlarda caydırıcı etki amacıyla Türk jetlerinin Kıbrıs üzerinde uyarı uçuşu yapmasına karar verilmesinin ardından Pilot Yüzbaşı Topel, 8 Ağustos 1964'te Eskişehir'den Kıbrıs'a, dörtlü kol komutanı olarak gönderildi.

Hücumbotlara yönelik ikinci hücum kolundaki dört jette, Yüzbaşı Cengiz Topel, Üsteğmen İzzet Öztarhan, Yüzbaşı Mehmet Konedralı ve Üsteğmen Ethem Sancar bulunuyordu ve komuta, Yüzbaşı Topel'deydi. Topel'in F100F jeti, ikinci dalışına hazırlanırken yerden isabet alarak düşürüldü.

Yüzbaşı Topel, işkenceyle öldürüldü

Paraşütle atlamak zorunda kalan Topel, Lefke, Gaziveren, Elye ve Çamlıköy Türk yerleşim birimleri arasında bulunan Peristeronori isimli Rum köyü yakınlarında bir asfalt yola indi ancak olay yerine gelen 3 Rum askerince esir alındı.

Topel'in mermisinin bitimine kadar kendisini koruduğu ve yanına kimseyi yaklaştırmadığı söyleniyor.

Esir düşen Topel'in başına gelenler konusunda birtakım rivayetler olsa da kendisinin, uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu öldürüldüğü belirtiliyor.

Rum kesimi ise Topel'in yaralı olarak yakalandığını ve hastanede tedavi altına alındıktan sonra öldüğünü savundu.

Aynı zamanda Kıbrıs'taki ilk Türk hava harp şehidi de olan Cengiz Topel'in naaşı, Türkiye'nin yoğun girişimleri sonucu 12 Ağustos 1964'te Rumlardan alındı.

Son telsiz konuşmaları

Topel ile komutasındaki askerler arasında bilinen son telsiz konuşmaları şöyleydi:

"- Cengiz Yüzbaşım, uçağından dumanlar yükseliyor, atla. (Ütğm. Öztarhan)

- ...

- Yüzbaşım, Cayır cayır yanıyorsun, atla. (Ütğm. Öztarhan)

- Tamam, atladı. (Yüzbaşı Konedralı)

- Paraşütü açıldı. (Ütğm. Öztarhan)"

Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'nde toprağa verildi

Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in naaşı, Kıbrıs, Adana, Ankara ve İstanbul'da yapılan törenlerin ardından 14 Ağustos 1964'te Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'nde toprağa verildi.

Cumhuriyet tarihinin ilk hava harp şehidi olan ve kahramanlığıyla anılan Cengiz Topel'in adı, bugün Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerindeki yüzlerce park, cadde ve sokakta yaşatılıyor.

KKTC'de adına anıt dikilen ve müze açılan Topel'in ismi, bir köye ve hastaneye de verildi.

İlk hava harp şehidimiz Cengiz Topel'i saygıyla anıyoruz

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

DENİZCİ ~ 4 yıl önce
Rahmetlinin ismi İZMİT de bulunan havaalanında da yaşamaktadır. Ruhu şad olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sultan Süleyman ~ 4 yıl önce
Tengri Teala rahmet eylesin, mekanı uçmağ olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saygilarimla... ~ 4 yıl önce
Ulkemiz ve milletimiz icin yapmis oldugu fedakarliklar için kendisine minnettariz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cennet ~ 4 yıl önce
Rabbim CC şehadetini kabul buyursun inşallah... Amin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kıbrıs ~ 4 yıl önce
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun Allah Türkiye cumhuriyeti devletini başımızdan eksik etmesin olmasaydı olmazdık rahmetli Bülent Ecevit'i unutmamak lağzım onunda Allah rahmet eylesin bütün şehitlerimize Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şehidimize ~ 4 yıl önce
Allah rahmet eylesin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
razi ~ 4 yıl önce
ALLAH SENIN GIBI BABAYIGITLERDEN RAZI OLSUN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A330 F/O ~ 4 yıl önce
Ruhu şad mekanı cennet olsun, ancak yiğidimize, kahraman askerimize bu işkenceyi yapan kansız şerefsizlerden bu devlet 1974 Kıbrıs harekatında en ağır işkenceleri yaparak intikam almadıysa hakkımız helal değildir. KIBRIS ULUSAL DAVAMIZDIR !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy ~ 4 yıl önce
Thy de sirkette yunan rum pilot beslesin. Milli havayolu sozde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Enteresan ~ 4 yıl önce
Bu sirkette de siyasal islam prim yapiyor, prim yapanda personelde islamci biyiklaridir.. dersinki milliyetvi taraflarida vardir...ancaaakk neden Rum Yunan pilotlarinonvekikli olarak calistirmislardir ve kayitmislardir inanilir gibi degil, aanirim amac tsk mensubu pilotlarin kacirilmasiydi—-
Km ~ 4 yıl önce
Gerçek kahramanları insanlar unutturmaya çalışabilir ama tarih asla unutmaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000