11 Mart 2014, Salı 09:28:02

İHALEDE KAZANAN BELLİ OLDU

Orman Genel Müdürlüğü’nün açtığı yangın söndürme helikopter ihalesini Er-Ah Havacılık ve Bordo Mimarlık ortaklığı kazandı.
  • Havacılık senin neyine....sen kendi işine baksana......bordo MİMARLIK.....
  • Bu helikopterler ortalama 10 yaşında vardır. Bunları 3 yıllığına 65 milyon dolara kiralamak yerine daha uzun vadelerle satın alsanız, kış mevsimi ihtiyaç duyan ülkelere kiralasanız daha ekonomik olmazmı?
  • Helal olsun okuluma :) kıskanan varsa çatlayabilir artık sonuçta Türkiye'nin en iyi uçuş okulu ;)))
  • sabah sabah hıc usenmeden yanlış sayılabılecek bilgilerle doldurmussunuz yorumu Arkadas, scramle'a kalkan f16'lar bile 5 dakika içinde kalabiliyor en erken, 3 dakikada kalkan helikopteri nerden bulacaksınız, hadi var diyelim hiç yangına gittiniz mi kamov ya da mi ile eminim televizyondan görmüşsünüzdür, her şartta aklınıza gelen her şartta neredeyse herifler uçuruyorlar o aleti, yağını suyunu koyduğunuz sürece göreve gider, 12 saat uçtuğumuzu biliyorum ben, Rus meraklısı filan değilim ama sağlam makineler hiç meraklanmayın
  • Hala eski rus tipi helikopterler ile bu işin yapılacağını düşünen/savunan herkes, yeter artık bu devleti zarara uğrattığınız!!! Paralarımızın boşa harcandığını görmek son derece üzücü. Artık hemen hemen tüm dünyada yangın söndürme işleri tek motorlu hızlı helikopterler ile yapılıyor. Marifet bir defada 2500 Kg suyu oraya boşaltmak değil, en hızlı bir şekilde oraya ulaşıp 1000 kg da olsa su boşaltabilmek. İhbar geldikten sonra bir KA32 yada Mi-8'in kalkış süresi minimum 10 dk belki 15 dk, halbuki 3 dk içerisinde motor çalıştırıp, kalkarak yangına hızlı müdahale edebilen helikopterler mevcut Türkiye'de...

Orman Genel Müdürlüğü’nün açtığı  yangın söndürme helikopter ihalesini Er-Ah Havacılık ve Bordo Mimarlık ortaklığı kazandı.

Orman Genel Müdürlüğü’nün açtığı yangın söndürme helikopteri ihalesi Ankara’da yapıldı.  2014-2016 yıllarını kapsayan 3 yıl süreli ihale, tüm Türkiye genelinde her yılın 01 Mayıs-28 Ekim tarihleri arasında helikopterle havadan yangın söndürme operasyonunu kapsıyor.

7 firmanın teklif sunduğu ihalede, 65 milyon dolarlık teklifle en uygun fiyatı veren  Bordo Mimarlık ve Er-Ah Havacılık ipi göğüsledi.
15 adet helikopterlik operasyonu 3 yıl boyunca yürütecek olan ortaklık,  1 Mayıs’tan itibaren operasyona başlayacak. Helikopterler, Çanakkale, İzmir / Kemalpaşa, Marmaris, Antalya / Düzlerçamı, Fethiye, Manisa / Akhisar, Adana, Kahramanmaraş, Muğla / Milas, Antalya / Manavgat, Mersin / Silifke, Denizli, Balıkesir, İstanbul ve İzmir / Gümüldür’de konuşlandırılacak.

Operasyon, Rus yapımı MI-8 MTV ve K-32 KAMOV tipi helikopterlerle yürütülecek.  Orman Genel Müdürlüğü emrine tahsis edilecek helikopterler Rusya, Ukrayna, Moldova, Slovakya'dan temin edilecek. Söz konusu helikopterler dünya genelinde ağır yük taşıma ve  yangın söndürme konusunda en güçlüleri arasında yer alırken bu tip helikopterler Türkiye’de uzun yıllardır kullanılıyor.
Helikopterler, mürettebat hariç asgari 15 yolcu taşıma veya harici yük olarak ta asgari 2,5 ton yük kaldırma kapasitesine sahip.  Helikopterler, tam yakıtla bir defada en az 2500 litre suyu veya gerektiğinde en az 2500 kg. yükü gövdesi dışında 6000 feet’e taşıma ve atma veya mürettebat hariç en az 12 personeli 6000 feet yüksekliğe çıkarıp atlatma veya indirme imkanı sağlayan motor gücü ve performansına sahip. Helikopterler orman yangınlarında kullanılacak suyu, harici yük olarak taşınabilen, gerektiğinde kısa sürede toplanarak kabin içine alınabilen elastiki bumbi bucketlere alma özeliğinde. Bu su alma ve atma sistemleri deniz suyu ve tatlı su ile çalışacak nitelikte olup göl, gölet, baraj, bu maksatla yapılmış havuz gibi su birikintilerinden alınacak suyun bumbi buckete doldurma süresi 2 dakika civarında.

Helikopterlerin uçuş menzili; maksimum yük ve yakıtla  standart hava şartlarında (ISA) 30 dakikalık yedek yakıt hariç en az 450 km.. Helikopterlerin normal seyir sürati; maksimum yük ve yakıtla standart hava şartlarında en az 200 km/saat (110 Knot/saat ) , Bucket’li uçuşlarda seyir sürati 150 Km/saat (80 Knot/saat)’tir. Helikopterlerin havada kalış süresi; maksimum yük ve yakıtla standart hava şartlarında (ISA) ve 30 dakikalık yedek yakıt hariç en az 2 saat 15 dakika. Helikopterler en az 20 knot (37 km.) yan rüzgarı ve 40 knot (74 km.) baş rüzgarında emniyetle görev yapabilecek imkan ve kabiliyette. Helikopterlerde koordinatlarla yer ve yön bulmaya yardımcı (GPS ) Seyrüsefer kolaylığı sağlayan cihaz bulunuyor.



İHALEDE KAZANAN BELLİ OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Helikopter uzmanı ~ 10 yıl önce
Havacılık senin neyine....sen kendi işine baksana......bordo MİMARLIK.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bu helikopterler ortalama 10 yaşında vardır. Bunları 3 yıllığına 65 milyon dolara kiralamak yerine daha uzun vadelerle satın alsanız, kış mevsimi ihtiyaç duyan ülkelere kiralasanız daha ekonomik olmazmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cadet ~ 10 yıl önce
Helal olsun okuluma :) kıskanan varsa çatlayabilir artık sonuçta Türkiye'nin en iyi uçuş okulu ;)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bra ~ 10 yıl önce
sabah sabah hıc usenmeden yanlış sayılabılecek bilgilerle doldurmussunuz yorumu Arkadas, scramle'a kalkan f16'lar bile 5 dakika içinde kalabiliyor en erken, 3 dakikada kalkan helikopteri nerden bulacaksınız, hadi var diyelim hiç yangına gittiniz mi kamov ya da mi ile eminim televizyondan görmüşsünüzdür, her şartta aklınıza gelen her şartta neredeyse herifler uçuruyorlar o aleti, yağını suyunu koyduğunuz sürece göreve gider, 12 saat uçtuğumuzu biliyorum ben, Rus meraklısı filan değilim ama sağlam makineler hiç meraklanmayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zihniyet ~ 10 yıl önce
Hala eski rus tipi helikopterler ile bu işin yapılacağını düşünen/savunan herkes, yeter artık bu devleti zarara uğrattığınız!!! Paralarımızın boşa harcandığını görmek son derece üzücü. Artık hemen hemen tüm dünyada yangın söndürme işleri tek motorlu hızlı helikopterler ile yapılıyor. Marifet bir defada 2500 Kg suyu oraya boşaltmak değil, en hızlı bir şekilde oraya ulaşıp 1000 kg da olsa su boşaltabilmek. İhbar geldikten sonra bir KA32 yada Mi-8'in kalkış süresi minimum 10 dk belki 15 dk, halbuki 3 dk içerisinde motor çalıştırıp, kalkarak yangına hızlı müdahale edebilen helikopterler mevcut Türkiye'de...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heli pilot ~ 10 yıl önce
Sen bana 1000 kg taşıyan tek türbinli yangın söndürme helikoperi göstersene .....?
Vatandaş ~ 10 yıl önce
Bell 205 ile 212 tek türbin motorlu ve 1.5 tona yakın yangın söndürücü taşıyabiliyor..
Heli pilot'a ~ 10 yıl önce
Örneğin Simplex Aerospace Model 304 Fire Attack aerial firefighting sistemlerini incelersen,ve de askerimizdeki çok sayıdaki 205leri düşünürsen bu sözlerine utanırsın :)
vatandaş ~ 10 yıl önce
bell 210(UH-1 Iroquois) yerine çift türbin motorlu 212yi yazmışım.kusura bakmayın

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000