10 Mart 2018, Cumartesi 12:09:02

İHA ve SİHA'lar parmak ısırtıyor

Türkiye'nin terörle mücadelesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gücüne güç katan SİHA'ların üretim sürecini, Selçuk Bayraktar, katıldığı bir televizyon programında anlattı.
  • “Bir işi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir,yapamayan çamur atar.”
  • bende parmagim neden aciyo diodummmmm parmak issirtiomussss
  • Çok vatan haini var
  • Karayel'e ne oldu? Karayel Bayraktar'dan cok daha gelismis bir IHA ama siyasi nedenlerden dolayi Karayel teknolojisi Bayraktar'a verildi.
  • Bazi parcalari disaridan aliyoruz, milli degil o yuzden! Ev yemegi yaparken butun malzemeyi bahcede yetistiriyorsunuz, eti de bahcede beslediginiz koyundan temin ediyorsunuz degil mi? Azalarak bitiniz artik lutfen.
  • Kendileri yazılım ve modelleri abd ve israil'den motoru da avusturya'dan aldık dediler hala yerli ve milli yalanını söylüyorlar. Göz göre göre yalan söylemesinler siz de kanmayın. Daha yerli ve milli balon yapamıyoruz ne iha'sı ne uçağı ne helikopteri be ! Dayamışlar sırtlarını cumhurbaşkanına sallıyorlar ne de olsa yiyen makarnacı çok !
  • Milli olsa keşke..
  • Bayraktar Iha oldu yeter kardesim, daha inis takimini iceri alamiyor
  • Memlekete buyuk fayda saglamis bu adam ne kadar takdir edilse azdir. Guvenlik guclerimizin gucune guc katan bu teknoloji icin daha once farkli ulkelere parasini odedigimiz halde yalvar yakar oluyor yine alamiyorduk. Simdi teror odaklarinin korkulu ruyasi bu sihalar. Bayraktar yapilamayani yapti helal olsun!
  • Allah yardımcınız olsun helal olsun bunun mücadelesini verenlere

Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesinde milli silahlı ve silahsız insansız hava araçları, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elini güçlendiren önemli unsurlardan.

Terörle mücadelede büyük bir mücadele veren Türkiye için yerli savunma sanayii büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, yeni nesil hava araçlarında dışa bağımlılığın sona ermesi hayati önem taşıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine son dönemde eklenen ve arazide yüksek başarı elde eden insansız hava araçları, Zeytin Dalı Harekatı'nda da kullanılıyor.

Bu araçlardan biri de "Bayraktar Taktik-2" insansız hava aracı...

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, SİHA'ların üretim sürecini TRT Haber'e anlattı.

“Bütün hikaye Mini İHA’larla başladı”

Bayraktar, “Bütün hikaye elle atılan Mini İHA'larla başladı. Mini İHA'larla birlikte ekibimizle arazide askerle birlikte üs bölgelerinde uçakların uçtuğu bölgelerde hep çalıştık, onların eksiklerini gidermek için. Mesela Mini İHA'da gördüğü anda görüntüleri canlı olarak birleştirip harita yapma özelliği vardı ki, bu dünyada hiç bir İHA'da yok” dedi.

“SİHA’lar sürekli yenileniyor”

Teröristlerin korkulu rüyası haline gelen SİHA’lar, sahada edinilen tecrübelerle sürekli yenileniyor. Bayraktar, son muharebe döneminde ve Afrin Harekatı sırasındaki uzun tecrübeler ve geri beslemelerden sonra, yeni yeni özellikler geliştirildiğini söyledi.

“Beyni tümüyle bize ait”

Tamamen milli yazılım ile geliştirilen insansız hava araçlarına dışarıdan müdahale edilemiyor.

Bayraktar SİHA’da kullanılan yazılımın milli olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Aracın içindeki 40 farklı bilgisayarın yazılımıyla, milyonlarca sayfa yazılımdan bahsediyoruz. Tabi milli olması en önemlisi. Yani bu uçağın beyni tümüyle bize ait. Montaj sanayii olsaydı bize ait olmayacaktı. Belki kumandası da bizde olmayacaktı. Millilik bu anlamda çok önemli. Bayraktar Taktik-2 İnsansız Hava Aracı, kendi sınıfında dünyanın en iyisi diyebiliriz" diye konuştu.

Bayraktar, “Bu örneklerin sayılarını artırmalıyız ki, dünyada son yıllarda yükseltmekte olduğumuz ‘küresel adalet’ sesini daha güçlü haykırabilelim” dedi.

Bayraktar şöyle devam etti:

"Bundan öncesine bakacak olursak. Cumhuriyet'in ilk dönemleri, dünyada havacılığın doğduğu ilk dönemlere denk geliyor aşağı yukarı. O dönemde hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Cumhuriyetimiz, açıkçası havacılığın önemini çok erken anlayıp, milli sanayinin bağımsız ve müreffeh kavrayığ dünyada bu alanda dünyada ilk çalışmaları yapan ülkelerden biri olarak ülkemizi görüyoruz. Nuri Demirağlar, Vecihi Hürkuşlar, kurulan uçak fabrikaları, dünyada ilk metal gövdeli uçakları yapacak kadar başarılara imza atmışlar. Maalesef 1950'lere vardığımızda önü bir şekilde kesilmiş ve bu projeler akamete uğramış ki devam edecek olsa, Türkiye dünyada 3 uzay gücünden biri olacaktı ama maalesef önü kesilince girişimlerin, biz bu alanda nisbi olarak geri kalmış olduk"

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır ise, milli ve özgün üretime dikkat çekerek, "Mutlaka bağımsızlığımız için stratejik öneme hayız ürünleri milli ve özgün olarak üretmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Hayız, "İki temel hedefimiz var. 2023 yılına kadar; üniversiteli, liseli, ortaokullu öğrencilerden oluşan 1001 teknoloji takımını kurmayı ve 1001 teknoloji girişimine destek vermeyi hedefliyoruz dedi.

İHA ve SİHA'lar parmak ısırtıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (32)

İşi bilen ~ 6 yıl önce
“Bir işi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir,yapamayan çamur atar.”

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aaaaaa ~ 6 yıl önce
bende parmagim neden aciyo diodummmmm parmak issirtiomussss

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ucuz ~ 6 yıl önce
Çok vatan haini var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Airman ~ 6 yıl önce
Karayel'e ne oldu? Karayel Bayraktar'dan cok daha gelismis bir IHA ama siyasi nedenlerden dolayi Karayel teknolojisi Bayraktar'a verildi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nasıl bi kafa ~ 6 yıl önce
Arkadaş ne kullanıyorsun ya neyin teknolojisi nereye verilmiş Bayraktar için gece gündüz çalışan bir ekip var bu kafaya nasıl erişiyorsunuz merak ediyorum ya söyleseniz de biz de bilsek
Vestel'den... ~ 6 yıl önce
Karayel önden motorlu olduğu için ihaleyi kaybetti. Sanırım burun kısmında radar, kamera, sensör vb. cihazlar için yer gerekiyordu.
Oguz ~ 6 yıl önce
Bazi parcalari disaridan aliyoruz, milli degil o yuzden! Ev yemegi yaparken butun malzemeyi bahcede yetistiriyorsunuz, eti de bahcede beslediginiz koyundan temin ediyorsunuz degil mi? Azalarak bitiniz artik lutfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilinçsiz ~ 6 yıl önce
Hiç bir ülke yaptığı hava aracını %100 kendi üretmiyor bilinçsiz insan! Amerika bile bir çok parçayı dışardan ithal ediyor bakınız 787 :)
Sallamak serbest ~ 6 yıl önce
Kendileri yazılım ve modelleri abd ve israil'den motoru da avusturya'dan aldık dediler hala yerli ve milli yalanını söylüyorlar. Göz göre göre yalan söylemesinler siz de kanmayın. Daha yerli ve milli balon yapamıyoruz ne iha'sı ne uçağı ne helikopteri be ! Dayamışlar sırtlarını cumhurbaşkanına sallıyorlar ne de olsa yiyen makarnacı çok !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Muzaffer ~ 6 yıl önce
Sallamak serbest adlı kullanıcıya ithafen, boş boş konuşup duruyorsun milli olsa ne olmasa ne kardeşim terörle mücadelede ve zeytin dalı harekatında aktif kullanılıyor ve sonuç alınıyorsa tebrik etmeliyiz. Bu çekememezliğin sende sonu yok galiba sana atış serbest
Erzincanlı ~ 6 yıl önce
Zoruna ne kadar gitmiş zavallı şey acinacak haldesin
OLSUN ~ 6 yıl önce
SAYIN BAY GERGİN OLSUN SEN BİRAZDA SONUCA BAK HANGİ AMAÇLA ANINDA NASIL KULLANILDIĞI ÖNEMLİ OLAN.BU HABERLER NASIL ZORUNUZA GİDİYOR AMA YİNE SİZE KÖTÜ HABER DESENE
Eng ~ 6 yıl önce
Git gözünle gör güzel kardeşim.. Binlerce terörist temizlendi bu aletle.. Sen ne yaptın da bol keseden atıyorsun boş muhalif tipten gına geldi valla
Yetmez ~ 6 yıl önce
Yaw yetmez, az isyan etmişsin. Üzerine benzin döküp kendini taksimde yaksana...
Cc ~ 6 yıl önce
Birazcık utanman olsa bunları yazmazsın! Çünkü iyisiyle kötüsüyle bu bizim. Emeklemeden yürünmez. Bunu unutma içimizdeki İrlandalı
Foroz ~ 6 yıl önce
Bu SİHA lar sizinkilerden de avlamış herhalde. Bayağı dertli gördüm seni.
Celal ~ 6 yıl önce
Biraz milli olun gururlu ya. İsrailli den farkı nız yok ; adam kendi sınıfında dünyanın en iyi İHA sını ,SİHA sını yapmış hazmedemiyorsunuz.selcuk bayraktar ve şirketini araştırın biraz öyle konuşun.
.. ~ 6 yıl önce
Sana burada küfür etsem yayınlanmaz içimizde o kadar çok hain var ki bu ülke bırak dış güçler yüzünden Gelişmeyi içimizdeki hainler yüzünden gelişmiyor! Nefes alma sen bu topraklarda git ait olduğun dış ülkelerde yaşa
Cümle şakşakçılara ~ 6 yıl önce
Yerli ve milli deyip milleti kandıranların amma da yalaka dalkavuğu varmış...Teknolojisi benim olmayan şeyin neyiyle gurur duyalım ? Adam doğru demiş daha balon yapamıyoruz ne iha'sı
Unutmayın ~ 6 yıl önce
Ülkemiz aleyhine var olan terörü mali, lojistik, silah desteğiyle besleyen israil abd alman fransız'ın silahlarıyla, ekipmanlarıyla operasyonlar yapıyoruz hatırlatırım. Terörün kaynağı bu ülkelerde. Yani tipik bir tavşan kaç tazı tut olayı. Tabii anlayana.
Motoru da ~ 6 yıl önce
Milli olsa keşke..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Iciniz disimiz ~ 6 yıl önce
Bayraktar Iha oldu yeter kardesim, daha inis takimini iceri alamiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Muzaffer ~ 6 yıl önce
İşine gelmiyorsa ve hazmedemiyor san okuma kardeşim
Emre ~ 6 yıl önce
Ne kadar meraklısınız çamur atmaya ya. İniş takımını içeri alamiyormusmuş. Kimse kimsenin siyasi ideolojisini desteklemek zorunda değil ama hak namına, memleket adına yapılan bir işi takdir etmek de insanlığın gereği. Anlayanlara tabii.
BAYRAKTAR ~ 6 yıl önce
Memlekete buyuk fayda saglamis bu adam ne kadar takdir edilse azdir. Guvenlik guclerimizin gucune guc katan bu teknoloji icin daha once farkli ulkelere parasini odedigimiz halde yalvar yakar oluyor yine alamiyorduk. Simdi teror odaklarinin korkulu ruyasi bu sihalar. Bayraktar yapilamayani yapti helal olsun!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bayraktar yorumuna ~ 6 yıl önce
İsmini adresini telini de yazsaydın kayınpeder destekli damat belki sana bir kıyak geçerdi. İş, para falan verirdi belki. Böylece yalakalığın boşa gitmemiş olurdu.
siha ~ 6 yıl önce
Allah yardımcınız olsun helal olsun bunun mücadelesini verenlere

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000