01 Ocak 2012, Pazar 18:05:01

İHA KAZASINDA 'SİVİL' ETKİSİ...

İnsansız hava araçlarıyla yürütülen operasyonlarda askeri ceza kanunundan muaf ordu mensubu olmayan siviller de rol alıyor...
  • terminatordu gercek oldu !! Bundan sonra zina yapani, icki iceni, rus karisina gideni, pilarda oynayani bu IHAlar vuracak :) Herkes ayagini denk alsin
 Şırnak Uludere'de terörist zannedilerek F-16'larca yapılan bombardıman sonrası hayatını kaybeden 35 kişinin ardından bu saldırının düzenlenmesinde İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) nasıl bir rol oynadığı tartışılmaya başlandı.
 
Afganistan, Irak ve Pakistan'da da ABD hava kuvvetlerince kullanılan bu son teknoloji ürünü İHA'lardan kaynaklanan istihbarat hatalarıyla gerçekleşen sivil ölümleri son bir yıl içersinde gazetelere giderek daha yansır hale geldi.
 
ABD ordusunun bu bölgelerden çekilirken geride bırakmayı planladığı ve teknolojisinin, ileride yer üssünden komut almaya gerek duymadan hedefleri analiz edecek ve gerektiğinde vuracak şekilde, bir tür yapay zeka ile geliştirileceği düşünülen İHA'lar önümüzdeki yıllarda gündemi daha da meşgul edecek görünüyor. 
 
İHA'LARIN ABD SİVİL HAVACILIĞINDA DA KULLANILMASI GÜNDEMDE
Hatta ABD Federal Havacılık İdaresi'nin(FAA) bu araçları sivil havacılık alanında sivil ihtiyaçlara cevap verecek şekilde, yapılacak bir takım düzenleme değişiklikleriyle, kullanması da gündemde ve tartışmaya açıldı.
 
Küçük bir kuş şeklinde dahi tasarlanan ve üretilmesi düşünülen bu araçlar ABD'de kişisel mahremiyet taraftarlarınca 'evlerinin arka bahçesinin' gözetlenebileceği kaygısıyla şiddetli bir şekilde eleştiriliyor.
 
Uludere'deki büyük hata ile aynı gün Los Angeles Times'ta bu insansız hava araçlarına dair kafalara başka kuşkular da getirecek cinsten bir makale yayınlandı.
 
'İHA OPERASYONLARINDA  ABD VATANDAŞI SİVİLLER DE ROL ALIYOR'
"Sivil yüklenici şirketler ABD İHA operasyonlarında kilit rol oynuyor" adlı makalede, ABD hava kuvvetlerinin 2010 yılında en az 15 Afganın yanlışlıkla öldürmesinden sonra bu kazayı araştırmakla sorumlu bir ordu mensubunun ABD vatandaşı bir sivilin operasyonda kilit bir rol oynadığını keşfetmesiyle yaşadığı şaşkınlığa değiniliyor.
 
AFGANİSTAN'DA SİVİLLERİN ÖLÜMÜYLE SONUÇLANAN İHA KAZASINDA SİVİL PERSONEL HATASI
Adı açıklanmayan ve ABD ordusuna İHA operasyonlarında istihbarat bilgilerinin değerlendirilmesinde sivil katkı sunan yüklenici bir şirkette çalışan bu kadın insansız hava aracı Predator'dan gelen video verilerini analiz etmekle görevliymiş.
 
Bu kişi aynı zamanda Florida'daki Hurlburt Field Hava Kuvvetleri Özel Operasyonlar Komuta Merkezi'ne iletilen Orta Afganistan'daki şüpheli isyancılara ait insansız hava aracından gelen diğer analizlere göz gezdirmiş. Bu sivilin analizine dayanarak da, bir komutan masum kadın, erkek ve çocuğu taşıyan bir konvaya saldırı emri vermiş.
 
SORUŞTURMAYI YÜRÜTEN TÜMGENERAL ŞAŞKINA DÖNMÜŞ
Bilgi edinme özgürlüğü hakkına dayanılarak elde edilen deşifre edilmiş metinde soruşturmayı yürüten tümgeneral Timothy Mchale'in hangi şirket için çalışıyorsun? şeklinde yönelttiği soruya bu kişi SAIC cevabını vermiş. 
 
SİVİL YÜKLENİCİ FİRMA SAIC'IN ADI AÇIKLANMAYAN PERSONELİ
Habere göre, Açılımı Bilimsel Uygulamalar Uluslararası Şirketi(Science Applications International Corporation) olan ve FORTUNE 500 listesinde yer alan, dünya genelinde yaklaşık 41bin çalışanı bulunan bu şirket yapılan 49 milyon dolarlık bir sözleşme karşılığında ABD Hava Kuvvetleri'ne Afganistan'daki IHA videoları ve diğer istihbarat bilgilerinin analizinde destek veriyor.
 
ABD'NIN İHA OPERASYONLARINDA YÜZLERCE SİVİL YÜKLENİCİ, BİR DÜZİNE SİVİL PERSONEL SAĞLAYAN SAVUNMA ŞİRKETİ
ABD'nin giderek artan İHA operasyonlarından dolayı oluşan personel açığını orduyla anlaşmalı olan yüzlerce sivil yüklenici gideriyormuş. Makalede orduya bu anlamda personel sağlayan en az bir düzine savunma şirketinin ABD Hava Kuvvetlerinin, özel operasyon birimlerinin ve CIA'in İHA operasyonlarındaki mevcut boşluğunu doldurduğu bildiriliyor.
 
Bir İHA modeli olan Predator'ün 24 saat uçurabilmesi ve işlevini yerine getirebilmesi için yaklaşık 168 personele ihtiyaç duyuluyor. En büyük insansız istihbarat hava aracı olan Global Hawk'ta ise bu sayı 300 personele kadar ulaşıyor.   
 
ABD ON YIL İÇİNDE İHA FİLOSUNU 730'A ÇIKARMAYI DÜŞÜNÜYOR, BİNLERCE PERSONEL İHTİYACI DOĞUYOR
"ABD hava kuvvetleri, 230 parçadan oluşan Predator, Reaper ve Global Hawk filosuna Pentagon önümüzdeki on yıl içinde 730 orta ve büyük ölçekte insansız hava aracı katmayı planıyor bu da binlerce yeni personel ihtiyacının doğması anlamına geliyor."
 
SADECE 44 SAATLİK BİR KOKPİT EĞİTİMİ İLE..
"ABD hava kuvvetleri talebi karşılamak için oluşturduğu yen bir programda bu personeli 44 saatlik kokpit eğitimine sokuyor oysa bir savaş uçağı pilotu en az 200 saatlik bir eğitim alıyor." 
 
ABD HAVA KUVVETLERİ AVUKATI UYARIYOR: 'ULUSLARARASI SAVAŞ HUKUKU İHLALİNE GİRER'
Makalede, bu gidişat ile ilgili olarak, 2008 yılında bir askeri hukuk dergisine yazan Hava Kuvvetleri Operasyonları Hukuk Departmanı baş avukatı Duane Thompson'ın uyarısına vurgu yapılıyor.
 
Thompson, ordu mensubu olmayan personelin pilota hedef hakkında bilgiyi doğrudan vermesinin uluslararası savaş hukukunu ihlal edeceği uyarısında bulunmuş.
 
'SİVİLLER AMERİKAN ASKERİ CEZA KANUNU'NDAN MUAF OLUYORLAR'
"Dahası,siviller ordu mensuplarının savaş suçlarından ya da ne zaman güç kullanılacağını belirleyen kuralları ihlal etmesinden dolayı yargılanmasını sağlayan Amerikan Askeri Ceza Kanunu kapsamı içine girmiyorlar."
 
SAIC: '450 ÇALIŞANIM İHA OPERASYONLARINDA İSTİHDAM EDİLİYOR'
 
"Afganistan'da sivillerin ölümüne yol açan hava saldırısında adı geçen SAIC en son yaptığı işe alım duyurularında ABD Hava Kuvvetleri Özel Operasyonlar Komuta Merkezi'nde ve diğer birimlerde muharebe alanından elde edilen video verilerini analiz eden 450 çalışına olduğunu söylüyor."
 
KAZADA ROLÜ OLAN KADIN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR
 
SAIC Afganistan'da 2010 yılında gerçekleşen kazada rol oynayan çalışanını deşifre etmiyormuş. Fakat bu kadının hala şirkette çalışıyor olduğu belirtiliyor. 
 
"Şirket sözcüsülerinden Melissa Koskovich geçen Perşembe güünü bu kadının hala SAIC'te çalışıyor olduğunu söyledi."
 
Şırnak Uludere'de büyük üzüntüye yol açan kazanın nedenleri henüz tam olarak ortaya çıkmadı fakat olayla ilgili ajanslara düşen ilk haberlerde İHA'lardan elde edilen verilerin rolüne değinildi. 
 
TÜRKİYE'DE İHA'LAR NASIL ÇALIŞACAK?
 
35 kişinin ölümüyle sonuçlanan hataya neyin sebep olduğu netleşmiş değil henüz, İHA'ların bu kazada bir rol oynayıp oynamadığı da bilinmiyor. Fakat anavatanında İHA'ları ve operasyon altyapısını eleştirel bir şekilde masaya yatıran bu makalenin ardından Türkiye'de de konuşlandırılmaya başlanan İHA'ların nasıl kullanılacağı geliyor akla.

(Habertürk)
İHA KAZASINDA 'SİVİL' ETKİSİ...

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
terminatordu gercek oldu !! Bundan sonra zina yapani, icki iceni, rus karisina gideni, pilarda oynayani bu IHAlar vuracak :) Herkes ayagini denk alsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000