08 Aralık 2018, Cumartesi 09:21:09

Husiler havalimanının yeniden açılmasına karşı

BM barış görüşmeleri: Husiler, Sana'daki havaalanının yeniden açılmasına karşı çıktı

Yemen’de Suudi Arabistan’ın desteklediği hükümet, başkent Sana’da Husilerin kontrolündeki havaalanının, kendi kontrolü altındaki Aden veya Sayun’daki havaalanlarında uçakların denetlenmesi koşuluyla açılmasını önerdi.

Yemen'deki iç savaşı sonlandırmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde İsveç’te gündeme gelen bu öneriyi, Husiler kesin bir dille reddetti.

Şu ana kadar bir çok kez bombalanan Sana havaalanı, Husilerin kontrolünde ancak, bu bölgeye giriş, çıkışları ve hava sahasını Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri denetliyor. Yemen Kültür Bakanı Marwan Dammaj, kıtlık sorununun aşılması ve dışarıdan gelen gıda yardımının halka ulaşması için bu havaalanının mutlaka açılması gerektiğini söyledi.

Yemenli bakan, bu havaalanın sadece iç hat uçuşlar için kullanılması gerektiğini belirtti ve yurt dışına gideceklerin buradan Aden’e giderek, ülkeden çıkabilmelerini önerdi. Yemen hükümeti temsilcilerinden Hamza Al Kamali, uçakların Aden veya Sayun havaalanlarına iniş yapıp, burada kontrolden geçtikten sonra ülkeyi terk edebilmeleri gerektiğini söyledi.

İsveç’teki barış görüşmelerinde Husi heyetine başkanlık eden Muhammed Abdüsalam ise bu öneriyi reddettiklerini belirtti ve “Bu havaalanı uluslararası standartlara uygun olarak açılmalı. Biz uçukların denetlenmesini kabul etmiyoruz.“ dedi.

Husiler havalimanının yeniden açılmasına karşı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000