23 Ekim 2016, Pazar 09:47:25

HÜRKUŞ 'İHA' modeliyle ateş edecek!

İlk milli eğitim uçağı HÜRKUŞ için yeni konsept devreye giriyor. 'HÜRKUŞ-A’nın ardından 'HÜRKUŞ-B’nin silahlı uçak olarak da geliştirilmesi için çalışma başlamıştı. Yeni adım ise 'HÜRKUŞ-C’yi 'silahlı insansız hava aracı' olarak tasarlamak. Uçak, ANKA ve Bayraktar gibi İHA’lardan daha fazla silah taşıyabilecek.
  • İnsansız Hürkuş çok büyük bir açığı kapatır mesela 600 kiloluk SOM füzesini taşıyabilir 200 kmlik bir alanda ciddi savunma sağlar.
  • Bakın aklıma ne geldi! Aslında insansız versiyonu geliştirilirse Hürkuş uçağına bir awacs sistemi monte edilebilir ve ülkemizin havadan erken uyarı ve radar ihtiyacını karşılayabilir. Aselsanın bir hava radarı geliştirmesi lazım. Hem bu sistem Trj328'e de takılabilir.
  • Eleştiren takdir etmeyen bunu yapanlardan daha fazla bilgiye sahip demektir. Öyle değilse konuşmasınında bir anlamı yok zaten kimsede dikkate almıyor.
  • Bunu eleştiren tipler aynı.. Bu ülkede çelik bayrak ipinden başka ne yaptınız?
  • Super Tucanoya rakip güzel platform
  • Çok güzel bir proje.. Ortaya güzel bırsey çıkacagından emınım... Hayırlı olur insallah...
  • kore çakması sözüm ona yerli teyyaremiz :))
  • Yok nükleer santralli Hurkus-N modeli. Birader bu uçağa takılacak silahla Afrika'da safari yaparsın ancak. Fil, zürafaneyin vurursun. Beyin terk etmiş sizi. Her söylenene inanılmaz. Hem, hani Anka silahlı olacaktı, ne oldu? Daha doğru düzgün uçmuyor bile. Şişirme haberler. Emekli asker çiftliği Tai. Oradan iş çıkmaz.
  • Lan gidin citlenbikler adam yiyorsunu, kopyalama egitim ucagi, 20 yil once Kore dizayn etmis, egitim, egitim!!!
  • he he he tani

Türkiye, savunma sanayindeki milli projelerinde yeni konsepte geçiyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 'temel eğitim uçağı' ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilen HÜRKUŞ-A uçağının yeni versiyonları yolda.

HÜRKUŞ-B modeli “silahlı” olarak üretilecek projede, HÜRKUŞ-C için de 'kavramsal tasarım' süreci başlatıldı. HÜRKUŞ-C’nin de yeni nesil silahlı insansız hava aracı (İHA) olarak tasarlanması hedefleniyor.

TARİHE GEÇEN PROJE

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) öncülüğünde yürütülen HÜRKUŞ Projesi, yıllar süren çalışmanın ardından başarıyla hayata geçti. Hem TSK’nın 'eğitim uçağı' ihtiyaçlarını karşılayacak hem de dünya pazarına girebilecek uçak, temmuz ayında EASA (European Aviation Safety Agency) ve SHGM’den (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) gerekli sertifikaları almıştı. Birinci prototip uçağık kabulü tamamlanarak, hem mülkiyeti hem kullanım hakkı TUSAŞ’a geçti. Aralık ayında da, ikinci prototip uçağın kabulü planlanıyor. 10 yıllık çalışmanın ürünü olan uçakların seri üretimiyle birlikte, yeni versiyonları da hızla devreye girecek.

ANKA deneyimleriyle, daha uzun süre havada kalabilecek, daha fazla silah taşıyabilecek İHA'nın üretimi planlanıyor. HÜRKUŞ-C’nin, Bayraktar ve ANKA’dan gelişmiş olacağı ve özellikle terörle mücadelede taşıyacağı daha güçlü bomba ve silahlarla yüksek katkı sağlayacağı belirtiliyor.

İLK SİLAHLI 2018'DE

HÜRKUŞ’un 'B' versiyonu için Aralık 2013’te sözleşme imzalanmıştı. Uçakların üretimi devam ediyor. İlk uçak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine 2018 yılı içerisinde girecek. Bu kez uçak sadece 'eğitim' amacıyla değil, 'silahlı2 olarak yapılıyor. Bu sayede uçak, Hava ve Kara Kuvvetleri'nin hava destek görevlerini icra edebilecek bir niteliğe kavuşacak.

"KAVRAMSAL TASARIM"

HÜRKUŞ-C serisinin ise konseptinin daha farklı olacağı bildirildi. HÜRKUŞ-B Sözleşmesi kapsamında gerçekleştirilecek HÜRKUŞ-C’nin 'silahlı insansız hava aracı-İHA' olarak tasarlanması planlanıyor. Proje için 'kavramsal tasarım' süreci başlatıldı. Proje kapsamında, daha önce ANKA insansız hava aracında edinilen deneyimlerle HÜRKUŞ’ta edinilen deneyimlerin bir araya getirilmesi hedefleniyor.

HÜRKUŞ 'İHA' modeliyle ateş edecek!

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

İnsansız Hürkuş ~ 7 yıl önce
İnsansız Hürkuş çok büyük bir açığı kapatır mesela 600 kiloluk SOM füzesini taşıyabilir 200 kmlik bir alanda ciddi savunma sağlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Awacs Hürkuş ~ 7 yıl önce
Bakın aklıma ne geldi! Aslında insansız versiyonu geliştirilirse Hürkuş uçağına bir awacs sistemi monte edilebilir ve ülkemizin havadan erken uyarı ve radar ihtiyacını karşılayabilir. Aselsanın bir hava radarı geliştirmesi lazım. Hem bu sistem Trj328'e de takılabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatansever ~ 7 yıl önce
Eleştiren takdir etmeyen bunu yapanlardan daha fazla bilgiye sahip demektir. Öyle değilse konuşmasınında bir anlamı yok zaten kimsede dikkate almıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatansever ~ 7 yıl önce
Bunu eleştiren tipler aynı.. Bu ülkede çelik bayrak ipinden başka ne yaptınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Close Air Support ~ 7 yıl önce
Super Tucanoya rakip güzel platform

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Güzel ~ 7 yıl önce
Çok güzel bir proje.. Ortaya güzel bırsey çıkacagından emınım... Hayırlı olur insallah...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aknc ~ 7 yıl önce
kore çakması sözüm ona yerli teyyaremiz :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aknc1 ~ 7 yıl önce
Sen daha orjinal bir şey yap o zaman. Mesela uçaktan vaz geçtim, kendi tasarımın olan bir buzdolabı yap, dünya daki başka hiç bir buzdolabına benzemesin.
Hadin yaa ~ 7 yıl önce
Yok nükleer santralli Hurkus-N modeli. Birader bu uçağa takılacak silahla Afrika'da safari yaparsın ancak. Fil, zürafaneyin vurursun. Beyin terk etmiş sizi. Her söylenene inanılmaz. Hem, hani Anka silahlı olacaktı, ne oldu? Daha doğru düzgün uçmuyor bile. Şişirme haberler. Emekli asker çiftliği Tai. Oradan iş çıkmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Faydalı yük ~ 7 yıl önce
Anka 200 kg faydalı yük taşırken Hürkuş 1 ton taşıyabiliyor.
Ozaman!! ~ 7 yıl önce
Neden 200 kg yük taşıma kapasitesi olan uçağı silahlı üreteceğiz diye hava basıyorlar idi geçmişte? O da yalandı bu da yalan. Var mı ötesi? Çok akıllı sanıyorsun kendini. Değil mi? 1 ton muş. Yok 8 ton. Beyin olmuş hamburger hepinizde.
Motor ~ 7 yıl önce
Motor gücü farklı ve Hürkuş dediğin uçak bir insansız hava "aracı" olmaktan daha fazlası. Bir araç değil gerçek anlamda mükemmel bir uçak. Çok güçlü bir motora sahip. Kokpit kısmını yok edersen insansız uçak olur. Otonom İnsansız muharebe uçakları var lütfen araştır, X47b gibi.
Motor ~ 7 yıl önce
Araştırdım bahsettiğiniz şey bir uçan kanat ve jet motoru var. Biraz daha araştırdım "ya adamlar aya gitmiş" 1960larda hemde. E ozaman haklısın! Uçağın icadından 60 sene sonra uzaya çıkmış herifler. Bize ayrılan sürenin sonunda bizde kesin yaparız. Vecihi'yi referans alsak 60 sene de üstüne eklesek daha bir pırpır yaptık onunda her parçasını ithal ediyoruz. Ya şaka gibisiniz harbiden. Onu yaparım, bunu yaparım. Ama 20-30 sene sürer. Akıl yok mu bunları yazanlarda?
Lan ~ 7 yıl önce
Lan gidin citlenbikler adam yiyorsunu, kopyalama egitim ucagi, 20 yil once Kore dizayn etmis, egitim, egitim!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
şappi ~ 7 yıl önce
bilip bilmeden konuşmayın , teknik özelliklerini biliyormusun ? o söyledigin uçakla arasında dağlar var, sığ yorumlar yapmayın. ülkede güzel şeylerde oluyor. herşeyi eleştirdiğinizden kimse birşey geliştiremiyor ülkede...
Volvo ~ 7 yıl önce
Peki çok yüce uçak mühendisi ve bilim adamı "Lan" kardeşim. Anladığım kadarı ile PC de uçurduğun simülatöler sayesinde hiç birimizin vakıf olamadığı engin bilgilere erişmişsin, ne güzel! Peki biz sefilve zavallı havacıları aydınlatırmısın: Bir eğitim uçağında bu şekil dışında (Tucano, KT-1, Texan -ki hepsi de birbirinin neredeyse aynısı!) nasıl bir şekil isterdiniz? Mesela çaydanlık şeklinde yapsaydık çok özgün ve orjinal olur muydu? Veya doğal gaz kombisi şeklinde yapsaydık sizi tatmin etmiş olur muyduk? Engin bilginizin nurunda aydınlanmak istiyoruz efenim...
sru ~ 7 yıl önce
he he he tani

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000