13 Ocak 2011, Perşembe 13:04:12

HUKUK KURALLARI İHLAL EDİLİYOR MU?

Türkiye ve Yunanistan arasındaki hava sahası gerginliğine Türk tarafından açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı, "Asker uluslararası hukuk kurallarına uygun uçuş eğitimi yapıyor" dedi. Askeri kaynaklar da, "Yunanlı yetkililerin geldiği sırada uçuşlar artıyor" eleştirilerinden rahatsız.
  • Komşu'nun başbakanı adaların 6NM'lik karasularına yaklaşan uçakları her zamanki gibi adanın üzerinden uçtu sanıyor herhalde. Türk Hava Kuvvetleri uçakları, Türkiye onların 12NM'lik karasularını tanımadığını fiilen uygulamada tutmak için 12NM içine girmiştir, onlar da yine gözyaşlarını tutamamışlardır. 12NM'lik karasuları Ege'ye uygulanamaz, çünkü Ege özel duruma sahiptir. Her ada ve adacık için 12NM'lik karasuyu konduğunda, Türkiye Ege'ye ulaşmak için komşudan izin almak durumuna düşebilir. Bu nedenlee diğer denizlerden farklıdır. Ancak, bunu bilmeyen ya da bilmezlikten gelen yandaşlarını kandırabilirler.
Askeri kaynaklar, Ege'deki uçuş faaliyetlerinin tüm kurumların bilgisi dahilinde yapıldığını belirtti.

Askeri kaynaklar; kurumlardan bilgisiz, tek başına hareket edilmediğinin mesajını verdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan da benzer bir açıklama geldi.

Bakanlık Sözcüsü Selçuk Ünal, "Hava Kuvvetleri Komutanlığı Ege'deki faaliyetlerini ilgili makamlarla mutabık kaldıktan sonra ve genel ilkeler çerçevesinde yapmaktadır" dedi.

Ünal, Ege Denizi'nin yaklaşık yüzde 48'inin uluslararası deniz ve hava sahası olduğunu hatırlattı, "Bu sahalar tüm ülkelerin kullanımına açıktır" açıklamasını yaptı.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Erzurum'daki konuşmasında, 8 Türk uçağının geçen hafta Yunan adaları üzerinde uçtuğunu hatırlatmış, "Bu uçuşların anlamı nedir? Türkiye neyi ispat etmek istiyor? Bu uçuşlar Ege'deki statüyü değiştirmez" demişti.

(CnnTürk)

HUKUK KURALLARI İHLAL EDİLİYOR MU?

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Komşu'nun başbakanı adaların 6NM'lik karasularına yaklaşan uçakları her zamanki gibi adanın üzerinden uçtu sanıyor herhalde. Türk Hava Kuvvetleri uçakları, Türkiye onların 12NM'lik karasularını tanımadığını fiilen uygulamada tutmak için 12NM içine girmiştir, onlar da yine gözyaşlarını tutamamışlardır. 12NM'lik karasuları Ege'ye uygulanamaz, çünkü Ege özel duruma sahiptir. Her ada ve adacık için 12NM'lik karasuyu konduğunda, Türkiye Ege'ye ulaşmak için komşudan izin almak durumuna düşebilir. Bu nedenlee diğer denizlerden farklıdır. Ancak, bunu bilmeyen ya da bilmezlikten gelen yandaşlarını kandırabilirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000