01 Haziran 2018, Cuma 14:50:29

Hindistan'da Air India krizi!

Air India'nın bir yıldır planlanan satışı başarısızlıkla sonuçlandı. Yüzde 76'sının devlet kontrolünde olduğu dev şirkete alıcı çıkmadı.
  • Ilanina basvurduk illa indian isteriz diye tutturdular. Beter olsunlar
  • Aaa THY teklif vermemiş mi çok ilginç oysa ki daha ilk günden teklif vermesi gerekirdi.
  • İyi finans ekibi varsa kurtulur misal THY yanlış hatırlamıyorsam 2016 yılında 49 milyon lira zarar etti fakat faaliyet dışından 4 milyara yakın kar etti. 2017 yılında 600 milyon faaliyet karı ve bunun 2 katı faaliyet dışı kar. Yani burda havayolu şirketleri sadece uçuşlardan para kazanmıyor. Kenarda yatırım için kredi çekmeden yatırım için kullanabileceği nakit de olması lazım.
  • Hindistan'da farklı şehirlerden yaptığım iç hat uçuşlarında tek yön 80 Dolardan daha ucuza bilet bulamadım. Hatta bazı hatlarda 200 - 250 USD'ye bile bilet aldım. Demem o ki, talep çok sefer az. Bilet fiyatları çok yüksek. Örneğin 23 Mayıs günü Banglor - Mumbai uçuşuna en ucuz Indigo'da 7800 Rupi'ye yani 120 USD'ye bilet buldum. Merak edip yaklaşık 1 saat 20 dakika bu uçuşa eş değer aynı gün için SAW-AYT Pegasus uçuşuna baktım. 85 TL idi. Yani 20 USD. Böyle büyük bir fark var. Ve uçaklar full. Bu nedenle parası olan Hindistan'da uçak şirketi alsın, parasını çıkarmak için çok uğraşmaz. Saygılar.

Air India'nın bir yıldır planlanan satışı başarısızlıkla sonuçlandı. Yüzde 76'sının devlet kontrolünde olduğu dev şirkete alıcı çıkmadı. Hindistan hükümetinin satış için istediği bedel bilinmemekle birlikte alıcının, şirkete ait 7 milyar dolarlık borcunun 5 milyar dolarlık kısmını üstlenmesini istiyordu.

Air India'nın borçları nedeniyle özelleştirilme süreci Hindistan hükümetinin tüm çabasına rağmen sonuçsuz kaldı. Başbakan Narendra Modi'nin bu sene için ekonomik önceliklerinin başında gelen Air India'nın satışı için yapılan ihaleye teklif dahi gelmedi. Sivil Havacılık Bakanlığı da Twitter üzerinden teklif gelmediğini doğruladı.

7 milyar dolarlık borcu nedeniyle satılmak istenen Air India'nın satışındaki başarısızlığın hükümetin diğer özelleştirmelerdeki umudunu kırabilir. Devlet, bu yıl özelleştirmelerden 1 trilyon rupi yani 15 milyar dolar toplayarak bütçe açığını yamamayı planlıyordu.

Modi hükümeti Air India'nın devlete ait yüzde 76 hissesini elden çıkarmak isterken alıcı firmanın borcun 5 miylar dolarını da üstlenmesini bekliyordu.

Air India'nın satışı bankacılık kaynakları 1.2 ila 1.5 milyar dolar arasında sonuçlanabilirdi ancak havacılık danışmanlık kuruluşu CAPA tahminlerine göre gelecek 2 yılda Air India'nın 2 milyar dolar daha zarar etme ihtimali yatırımcıya güven vermiyor.

Bununla birlikte, Air India'nın zararlarına ve düşük maliyetli SpiceJet ve IndiGo gibi firmalardaki rekabette sorun yaşamasına rağmen havacılık piyasası tahminlerine göre  2026 yılında dünyanın en büyüklerinden biri olması bekleniyor.

5 şirket iştiraki ve bir ortaklıkla birlikte 27 bin çalışana sahip olan Air India filosunda 48 adet geniş gövdeli Boeing ve 118 adet de Airbus dar gövdeli uçak bulunuyor.

FIRSAT MI ENKAZ MI?

Hindistan Sivil Havacılık Eski Genel Müdürü Kanu Gohain de bu duruma dikkat çekerek, "Air India'yı tüm varlıkları, iştirakleri ve diğer unsurlarıyla tamamen alacak birilerini bulmak birikmiş borç yüzünden çok zor." dedi. Halk da vergilerinin verimsiz ve yetersiz kullanımından dolayı şikâyetçi.

Peki Air India'yı kim, neden almak istesin?

Uzmanlara göre en büyük neden şirketin uluslararası rotaları ve en kalabalık havalimanlarındaki hakları. Şirketin 2500 uluslararası, 3500 de yurt içi slotu bulunuyor. Ayrıca, yer hizmetleri servislerinin yanı sıra mühendislik kalitesine de dikkat çekiliyor. Air India'yı satın alacak potansiyel şirket bu varlıkların da tamamına erişim sağlayabilecek.

Boeing, geçtiğimiz aylarda dünya genelinde, gelecek 20 yıl için yolcu uçağı talebinin 41 bin 30 olduğunu açıklamış ve Hindistan'ın yüzde 5 ile en büyük potansiyel müşterilerden biri olduğunu vurgulamıştı.

Yapılan açıklamada Asya'nın en büyük 3. ekonomisi olan Hindistan'ın gelecek 20 yılda 2100 uçak siparişi vermesi beklendiği belirtildi. Uçakların toplam değeri 300 milyar dolar civarında olacak. 

Hindistan'da Air India krizi!

Yorumlar

Fo ~ 6 yıl önce
Ilanina basvurduk illa indian isteriz diye tutturdular. Beter olsunlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
# ~ 6 yıl önce
Aaa THY teklif vermemiş mi çok ilginç oysa ki daha ilk günden teklif vermesi gerekirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Concorde ~ 6 yıl önce
İyi finans ekibi varsa kurtulur misal THY yanlış hatırlamıyorsam 2016 yılında 49 milyon lira zarar etti fakat faaliyet dışından 4 milyara yakın kar etti. 2017 yılında 600 milyon faaliyet karı ve bunun 2 katı faaliyet dışı kar. Yani burda havayolu şirketleri sadece uçuşlardan para kazanmıyor. Kenarda yatırım için kredi çekmeden yatırım için kullanabileceği nakit de olması lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sürücü ~ 6 yıl önce
Hindistan'da farklı şehirlerden yaptığım iç hat uçuşlarında tek yön 80 Dolardan daha ucuza bilet bulamadım. Hatta bazı hatlarda 200 - 250 USD'ye bile bilet aldım. Demem o ki, talep çok sefer az. Bilet fiyatları çok yüksek. Örneğin 23 Mayıs günü Banglor - Mumbai uçuşuna en ucuz Indigo'da 7800 Rupi'ye yani 120 USD'ye bilet buldum. Merak edip yaklaşık 1 saat 20 dakika bu uçuşa eş değer aynı gün için SAW-AYT Pegasus uçuşuna baktım. 85 TL idi. Yani 20 USD. Böyle büyük bir fark var. Ve uçaklar full. Bu nedenle parası olan Hindistan'da uçak şirketi alsın, parasını çıkarmak için çok uğraşmaz. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000