28 Temmuz 2011, Perşembe 08:18:20

HERŞEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ OLMAYABİLİR!

Frost & Sullivan, modernizasyon sürecindeki Amerikan Havayolları ile Boeing ve Airbus'ın süreçteki pozisyonunu mercek altını aldı...
Frost & Sullivan, modernizasyon sürecindeki Amerikan Havayolları ile Boeing ve Airbus'ın süreçteki pozisyonunu mercek altını aldı Amerikan Havayolları bir yandan tarihin en büyük dar Gövdeli uçak alımını yaparken, diğer yandan yaşadığı sıkıntılı modernizasyon süreci Boeing ve Airbus rekabetine sahne oluyor. Frost & Sullivan baş danışmanı Diogenis Papiomytis, ağır maddi kayıplar yaşayan Amerikan Havayolları ile Airbus'ın zorlu rekabeti karşısında bocalayan Boeing'in atağa kalkmaları ve yeniden yapılanma süreçlerine ivme kazandırmalarının şart olduğunu vurguluyor. 
 
Dünyanın önde gelen Growth Consultancy & Research (Büyüme Danışmanlığı ve Araştırma) kuruluşlarından Frost & Sullivan'ın baş danışmanı Diogenis Papiomytis, modernizasyon programında geri kalan Amerikan Havayolları (AA) için tehlike çanlarının çalmasına ramak kaldığını, strateji geliştirme sürecinde ağırdan alan ve global rekabette giderek Airbus'ın takipçisi durumuna sürüklenen Boeing'in de farklı bir konumda olmadığını belirtiyor. Frost & Sullivan'dan yapılan açıklamaya gore Amerikan Havayolları'nda olumlu ve olumsuz gelişmelerin aynı anda yaşandığını ifade eden Papiomytis, gerek Amerikan Havayolları'nın gerekse Boeing'in kararlı ve hızlı olmaları gerektiğini özellikle vurguluyor. 
 
BİR İYİ BİR KÖTÜ HABER
 
Amerikan Havayolları dar Gövdeli uçaklar için en büyük siparişi vererek A320 ve B737 olmak üzere toplam 460 adetlik uçak siparişini Airbus ve Boeing firmaları arasında yarı yarıya paylaştırdı. Bu gelişme yatırımcının yüzünü güldürdü. AMR ise 2011 yılı ikinci çeyreği itibariyle açıkladığı Mali tablosu ile hayal kırıklığı yarattı. Söz konusu gelişmeyi madalyonun iki yüzü olarak değerlendiren Frost & Sullivan baş danışmanı Papiomytis, Amerikan Havayolları'nın endüstrinin en kötü birinciliklerini elinde bulundurmasından ötürü yeni bir yapılanma ihtiyacı içinde olmasının kaçınılmazlığına değinerek durumun parlak olmadığının altını çiziyor. 
 
GEÇEN YILIN VERİLERİNE GÖRE AMERİKAN HAVAYOLLARININ ANA KAYBI 470 MİLYON DOLAR
 
Geçen yılın verilerine göre Amerikan Havayolları'nın ana kaybı 470 milyon Dolar civarında kaydediliyor. 2011 ikinci çeyreğinde yaşanan hayal kırıklığının ardından bu yılki kaybın ise 286 milyon Dolar olacağı öngörülüyor. Öte yandan Amerikan Havayolları, ortalama 15 yaşındaki uçaklarla global düzeyde en yaşlı filoya sahip şirket olarak dikkat çekiyor. Bununla birlikte, iki büyük Amerikan havayolu şirketinden biri olan Amerikan Havayolları henüz konsolidasyon sürecine girmemiş bulunuyor. 
 
GECİKMİŞ MODERNİZASYON
 
Frost & Sullivan'ın görüşüne göre Amerikan Havayolları'nın siparişi gecikmiş bir sipariş olarak değerlendiriliyor. Bunun nedeni ise yakıt fiyatlarındaki yükseliş trendinin yanı sıra sahip olduğu uçakların yaşlı olması ve yeterince verimli olmaması şeklinde değerlendiriliyor. Amerikan Havayolları'nın filo profiline bakıldığında yeni siparişlerin operasyonları geliştirmek için değil, eski dar gövde uçak filosunun yerini alması için verildiği görülüyor. Amerikan Havayolları'nın filo boyutu grafikte görüldüğü gibi 10 yıllık modernizasyon periyodunda aynı kalacak. 
 
Modernizasyon kapsamında Amerikan Havayolları'nın Boeing ve Airbus'a vermiş olduğu siparişin 130 adet A320, 130 adet yeni A320, 100 adet B737-8 ve 100 adet motoru yenilenmiş B737 olmak üzere dört parça olduğu biliniyor. Söz konusu siparişin dörde bölünmüş olması ve modernize olma kararı uçak teslimat aralığını kaçırma olasılığı gibi hayati bir ihtimale karşı Amerikan Havayolları'na dayatılmış seçeneklerdi. 
 
BOEING DE RÖTARLI HAREKET EDİYOR
 
Frost & Sullivan'a analizine göre Amerikan Havayolları'nın siparişi sektör açısından olumlu bir gelişmeye yol açmış bulunuyor. Örneğin Boeing'i yeni bir motorla B737'nin yerini alacak tamamen yeni bir model arasında seçim yapmaya zorlamış olması, buna bir örnek olarak gösteriliyor. Nitekim Airbus, havacılık sektörüne motoru yenilenmiş yeni A320'yi sunma kararı aldığı Aralık 2010 tarihinden itibaren Boeing herhangi bir cevap verememiş ve bir strateji geliştirememiş durumda bulunuyordu. Aynı dönemde Avrupa Hava Savunma ve Uzaycılık A. Ş. (EADS), kendi hisse senedi fiyatında yüzde 43'lük büyüme kaydederken, Boeing cephesinde yaşanan artış yüzde 9'da kalmıştı. Mevcut tabloyu değerlendiren Frost & Sullivan, iki aktörün varolduğu ve stratejilerin değişme zamanı geldiği bir pazarda diğer aktörlerin Boeing kadar yavaş olmadığını özellikle vurguluyorlar. 

KISA VADELİ BİR ÖNLEM
 
Her halükarda Amerikan Havayolları'na yenilenmiş motor seçeneği sunmanın krizi atlatmak bakımından kısa vadeli bir önlem olduğu belirtiliyor. Bu önlemin aynı zamanda Airbus'ın çok daha büyük pay almasının önüne set çektiği de Frost & Sullivan'ın yorumları arasında bulunuyor. Bu durum müşteri çalmak ve havayolu şirketinin mevcut filosunu kendi uçaklarıyla değiştirmek şeklinde yorumlanıyor. Frost & Sullivan'ın Boeing'e önerisi ise hızlı davranmaları, fiyat düşürmeleri ve Airbus'ın eski Boeing müşterileriyle olan ilişkilerinin takipçisi olmaya dayanıyor.
HERŞEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ OLMAYABİLİR!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000