01 Ocak 2013, Salı 08:19:48

HEM OTOMOBİL HEM UÇAK!

Türkiye'nin 2012 yılı ekonomik performansını değerlendiren Ekonomi Bakanı Çağlayan, 2023 projeksiyonu ile soruya "Türkiye 2023 yılında, hem kendi otomobilini, hem kendi uçağını yapacaktır" cevabını verdi...
  • Rusya cok uzun zamanda beri ucak yapiyorda ne oldu. Kim aliyor ucaklarini. Ucaklarda dusmese daha iyi olur elbette. Turkiye belki Kore, Endonezya belki Suudi Arabistan ve UAE ile bir ortak proje dahilinde askeri ucaktan baslamak uzere ucak yapma isine girebilir. Boyle bir guruplasma disinda kendi basina Turkiye'nin ucak uretmesi bir ruya.
  • bu ucak ve otomobil hayalini gerceklestirmeden önce, biz ülke olarak diger ülkelerden bagli olmamaya basarmamiz lazim, misal amerika önümüzü kesmemeli, canli misal ruslar ucak üretti, maliyeti daha düsük olmasina istinaden, deneme ucusunda kurban gitti ve rusya nin bütün hayali suya düstü, ha bu ucak yinede rusyada üretilecektir elbet, ama yurtdisi satisi icin önleri kesildi!!!!!!!! Yada bor madenimiz var, ama cikaramiyoz satisa, niye, amerika engel oluyor cikarmamiza, neden oluyor, orta hersey güclenirsek kafa tutabiliriz korkusu, cünkü amerikanin kilit ülkesi Türkiye dir!
  • bence satılır, Türkiye nin bir hinterland'ı var. Tıpkı savunma sanayii ürünlerinin hepsinin satılması gibi türk uçağıda satılır. sertifikasyona çok para gider ama olsun.
  • 01 Ocak 2013, Salı 12:31:31 yorumcusuna katılmamak elde değil zira ülkemizde uçak yapan fabrika falan değil kişiler var hemde kendi design ettiği uçagı yapanlar var ama ses seda yok nedenmi adam biliyor yaptığına neler ödeyeceğini nasıl boğulacağını ve yaptığı kendi tatmininden öteye geçemiyor, bakın çevrenize birsürü mühendis var bu durumda olan ve farklı işlerde çalışmak zorundalar hayatlarını kazanmak için ve unutmayın SHGM daha dün sertifikasyon için çalıştay düzenledi ve katılanlarda evlere şenlik yani sertifika duvar gibi karşımızda yerlisinden , tüm bunlar oluncada kimse uçak yapımı meselesine girmiyor, yapacağız edeceğiz söylemleride pek akılcı gelmiyor daha çok propoganda gibi görünüyor,diğer taraftan THK, uçak yapıyoruz diye heryeri ayağa kaldırdı daha ses yok,HÜRKUŞ dendi başbakan bindi daha ses yok sanırım bakanımızın 2023 tarihini vermesi gelişmeleri pek yakından takip etmediği izlenimi uyandırıyor bizde, değil 2023 ülkemizin bu işi hemen derleyip toparlaması gerek .
  • Mesele ucak veya otomobil yapmak degil, mesele satabilmek. Otomobil illaki satilir fakat ucak satisi kolay degil. Ucak tasarimi ve uratimi zor bir olay da degil fakat maddi riski yuksek olan bir yatirim. Ic piyasa icin ucak uretimi son derece mantiksiz. Hava araclari icin gecerli olan MTV oranlarina bakalim, 1150kg agirliginda olan bir ucagin yillik MTV orani yaklasik 10 bin TL. Bu sinifta olan bir ucak sadece egitim ucagi ve sportif amacli kullanilir. Yilda 10 bin TL MTV odenmesi gereken bir araci kac insan veya kurulus alir? Havacilikta mevcut olan burokrasi ayri bir dert. Bir evrak icin illaki Ankara'ya gitmek zorundasiniz. SHGM'nin Antalya ve Istanbul subeleri var fakat illaki Ankara'ya gidiyorsunuz.Genel ve bolgesel havacilik yok derecede az ve yonetmeligin getirdigi engeller bir dag kadar.Neden birileri ucak uretsin? Degistirin mevzuati, yatirimci onunu gorsun ve yatirim riskini mantikli kilsin.
  • üretmek önemli değilde asıl sorun kime satacaz... hala 50' lerin aklı
  • Olsa da olmasa da bir hedef konulması güzel.
  • Baska ulkelerin lisansi ile ucak yapabiliriz ancak. Bizler Cinliler gibi kopyaci olmadigimiz icin, lisans isi bizi kotarir.
  • araba tamam da, uçak hayal gibi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye'nin kendi uçağını mutlaka yapacağını ifade etti.

Çağlayan; 'Türkiye 2023 yılında, hem kendi otomobilini, hem kendi uçağını yapacaktır. Bu birikim ve tecrübe Türkiye'de mevcuttur. Türkiye, otomobilini de, uçağını da yapacak noktaya geldi. Türkiye, bu otomobili yapacak ama yapacak ama yapacak. Bunun en az yüzde 85'i benim ülkemde üretilecek. Üretir miyiz? Her türlü imkanımız var. Babayiğit arayışımız devam ediyor. Aday hatta adaylar var. Türkiye son 10 yıldır gösterdiği ekonomik başarıyı önümüzdeki 10 yılda da gösterecek ve 2023 yılı hedeflerine ulaşacaktır. Burada yerli araç üretim konusunu açmak gerekiyor' dedi. (Yeni Şafak)

HEM OTOMOBİL HEM UÇAK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

ucak yapmak ~ 11 yıl önce
Rusya cok uzun zamanda beri ucak yapiyorda ne oldu. Kim aliyor ucaklarini. Ucaklarda dusmese daha iyi olur elbette. Turkiye belki Kore, Endonezya belki Suudi Arabistan ve UAE ile bir ortak proje dahilinde askeri ucaktan baslamak uzere ucak yapma isine girebilir. Boyle bir guruplasma disinda kendi basina Turkiye'nin ucak uretmesi bir ruya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
düsseldorf acenta ~ 11 yıl önce
bu ucak ve otomobil hayalini gerceklestirmeden önce, biz ülke olarak diger ülkelerden bagli olmamaya basarmamiz lazim, misal amerika önümüzü kesmemeli, canli misal ruslar ucak üretti, maliyeti daha düsük olmasina istinaden, deneme ucusunda kurban gitti ve rusya nin bütün hayali suya düstü, ha bu ucak yinede rusyada üretilecektir elbet, ama yurtdisi satisi icin önleri kesildi!!!!!!!! Yada bor madenimiz var, ama cikaramiyoz satisa, niye, amerika engel oluyor cikarmamiza, neden oluyor, orta hersey güclenirsek kafa tutabiliriz korkusu, cünkü amerikanin kilit ülkesi Türkiye dir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bor ~ 11 yıl önce
Bor madenini satıyoruz amerika falanda engel mengel olmuyor, bilip bilmeden sallamayalım!
Re: Bor ~ 11 yıl önce
Biz Bor madenini işleyemeden ham olarak 1 dolara satıyoruz, adamlar onu işleyip bize ve başkalarına 100 dolara satıyor. Sen buna Bor madenini satmak mı diyorsun? komiksiniz hocam...
isim ~ 11 yıl önce
geçti bor un pazarı sür eseğini niğdeye
satılmazmı ? ~ 11 yıl önce
bence satılır, Türkiye nin bir hinterland'ı var. Tıpkı savunma sanayii ürünlerinin hepsinin satılması gibi türk uçağıda satılır. sertifikasyona çok para gider ama olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
savunma sanayi ~ 11 yıl önce
savunma sanayi urununu sattigin falan yok, kendini kandirma.
çok doğru ~ 11 yıl önce
01 Ocak 2013, Salı 12:31:31 yorumcusuna katılmamak elde değil zira ülkemizde uçak yapan fabrika falan değil kişiler var hemde kendi design ettiği uçagı yapanlar var ama ses seda yok nedenmi adam biliyor yaptığına neler ödeyeceğini nasıl boğulacağını ve yaptığı kendi tatmininden öteye geçemiyor, bakın çevrenize birsürü mühendis var bu durumda olan ve farklı işlerde çalışmak zorundalar hayatlarını kazanmak için ve unutmayın SHGM daha dün sertifikasyon için çalıştay düzenledi ve katılanlarda evlere şenlik yani sertifika duvar gibi karşımızda yerlisinden , tüm bunlar oluncada kimse uçak yapımı meselesine girmiyor, yapacağız edeceğiz söylemleride pek akılcı gelmiyor daha çok propoganda gibi görünüyor,diğer taraftan THK, uçak yapıyoruz diye heryeri ayağa kaldırdı daha ses yok,HÜRKUŞ dendi başbakan bindi daha ses yok sanırım bakanımızın 2023 tarihini vermesi gelişmeleri pek yakından takip etmediği izlenimi uyandırıyor bizde, değil 2023 ülkemizin bu işi hemen derleyip toparlaması gerek .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isim ~ 11 yıl önce
bu ülkede zamanında uçak ta yapıldı araba da burda mühim olan Türkiyede birileri birşeyler üretmeye çalışınca ortaya çıkan vatan hainleri bütün bu üretilenlerin üretimini satılmasını engelleyenler,bunlar ortaya çıkarılıp imha edilmeden hiç kimse bir adım ileri gidemez. burda olumsuz fikir beyan edenler,bu ülke için siz ne yaptınız
misafir ~ 11 yıl önce
Mesele ucak veya otomobil yapmak degil, mesele satabilmek. Otomobil illaki satilir fakat ucak satisi kolay degil. Ucak tasarimi ve uratimi zor bir olay da degil fakat maddi riski yuksek olan bir yatirim. Ic piyasa icin ucak uretimi son derece mantiksiz. Hava araclari icin gecerli olan MTV oranlarina bakalim, 1150kg agirliginda olan bir ucagin yillik MTV orani yaklasik 10 bin TL. Bu sinifta olan bir ucak sadece egitim ucagi ve sportif amacli kullanilir. Yilda 10 bin TL MTV odenmesi gereken bir araci kac insan veya kurulus alir? Havacilikta mevcut olan burokrasi ayri bir dert. Bir evrak icin illaki Ankara'ya gitmek zorundasiniz. SHGM'nin Antalya ve Istanbul subeleri var fakat illaki Ankara'ya gidiyorsunuz.Genel ve bolgesel havacilik yok derecede az ve yonetmeligin getirdigi engeller bir dag kadar.Neden birileri ucak uretsin? Degistirin mevzuati, yatirimci onunu gorsun ve yatirim riskini mantikli kilsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MTV ~ 11 yıl önce
Bırakın 1150kg'mı 20 bin dolara satılan 472,5kg üstü hafif sportif hava araçlarıda 10.000TL MTV ödüyor, bu ülkede hava taşımacılığı zirve yapmıştır ancak amatör/sportif sivil havacılık bitirilmiştir maalesef.
shyo ~ 11 yıl önce
üretmek önemli değilde asıl sorun kime satacaz... hala 50' lerin aklı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uretmek kolay yani? ~ 11 yıl önce
Uretmek kolay diyorsun yani? Bizde o blgi birikimi ve tecrube var diyorsun yani? Civata mi? Mentese mi?
hedef ~ 11 yıl önce
Olsa da olmasa da bir hedef konulması güzel.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lisans ~ 11 yıl önce
Baska ulkelerin lisansi ile ucak yapabiliriz ancak. Bizler Cinliler gibi kopyaci olmadigimiz icin, lisans isi bizi kotarir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
araba tamam da ~ 11 yıl önce
araba tamam da, uçak hayal gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000