17 Ocak 2009, Cumartesi 08:13:08

Helikopterlere özel havuz

Antalya'nın Alanya ilçesinde, yangınlara daha kısa sürede müdahale etmek amacıyla ormanlık alanlara 6 adet helikopter havuzu yapıldı.
  • acaba yangın söndürme helikopteri kiralama yerine satın alınamaz mı?
  • Her zaman böyle olmaz mı? Başımıza bir olay gelecek,maddi veya manevi zarar göreceğiz ondan sonra geriye dönüm,bakarız buraya bunu da yapsak iyi olur,hep söylenmiştir ve söylenmeye de devam edecektir.Geleceğe yönelik çalışmalarımız olmadığı sürece,olacaklara olmadan tedbir alınmadıkça bu tür olaylar engellenemez,engellenemeyecektir de.
  • Neden birileri ölünce yada ormanlar kül olunca tedbir alınır. Ayrıca bu gibi durumlar için risk analiz yapabilen devlet yetkilisi yokmu varsada neden iş işten gecince tedbir alıyorlar......!

Her biri 500'er ton su kapasiteli havuzlarla birlikte bölgedeki havuz sayısı 11'e yükseldi. Havuzların 77 bin 900 TL bedelle ihale edildiği öğrenildi.

Alanya ve beldelerinde son 5 yılda meydana gelen orman yangınlarında 500 hektara yakın yeşil alan kül olunca yetkililer harekete geçti.

 
Özellikle Demirtaş beldesindeki yangınlarda önceki yıl 300 hektara yakın ormanlık alan zarar görmüştü. Yangınlara helikopterle müdahale etmişti. Su almak için sahile gidip gelen helikopterler zaman kaybına neden olmuş ve yangınlar kısa sürede kontrol altına alınamamıştı. Bu nedenle sahile uzak sapa bölgelere 6 yangın havuzu inşa edildi.

Alanya Orman İşletme Müdürü Vedat Dikici, her yıl dikkatsizlik sonucu yüzlerce hektar ormanın yok olmasından dolayı orman yangınlarına erken müdahale için çalışma başlattıklarını söyledi.

Orman yangını sezonunun her yıl 1 Haziran'da başladığını anlatan Dikici, sezon öncesi orman yangınlarına yönelik şimdiden tedbirler almaya başladıklarını belirtti.

Orman yangınlarının daha kısa sürede kontrol altına alınabilmesi için ormanlık alanlara helikopter havuzları yaptıklarını kaydeden Dikici, toplam 6 adet yapılacak olan havuzların 4'ünün yapımının tamamlandığını aktardı.

Havuzlardan birinin yapımının sürdüğünü 2'sinin ise inşaatına ilerleyen günlerde başlayacaklarını ifade eden Dikici, havuzların toplam 77 bin 900 TL'ye malolacağını belirtti.

Güzelbağ, Kargı ve Demirtaş işletme şeflikleri sınırlarında 1'er, Dim İşletme Şefliği sınırları içinde ise 3 helikopter havuzunun olacağını anlatan Dikici, havuzların birkaç hafta içinde tamamlanarak su toplamaya başlayacağının altını çizdi.

Alanya bölgesinde önceden 5 helikopter havuzu bulunduğunu belirten Dikici, yeni havuzlarla birlikte sayının 11'e yükseleceğini söyledi. Dikici, havuzlar sayesinde yangınlarla daha etkin mücadele etme imkanı elde edeceklerine işaret etti.

Suya uzak olan sapa alanlarda yangı havuzlarıyla müdahalenin daha çabuk olduğuna dikkat çeken Dikici, şunları söyledi: "Orman yangınlarının önlenmesi kadar, çıkan yangınların en kısa sürede ve en az zararla söndürülmesi de büyük önem taşıyor. Orman yangınlarını söndürmede en etkin yöntem kuşkusuz havadan müdahaledir. Eğer yangın araçların ve işçilerin ulaşamayacağı dağlık, sarp bölgelerde çıkmışsa tek şans havadan müdahaledir. Havadan etkin müdahale yapılabilmesi için de helikopterlerin ve uçakların su alabileceği yerlerin olması gerekiyor."

 

Helikopterlere özel havuz

Yorumlar

PARDON? ~ 15 yıl önce
acaba yangın söndürme helikopteri kiralama yerine satın alınamaz mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çalışan ~ 15 yıl önce
Her zaman böyle olmaz mı? Başımıza bir olay gelecek,maddi veya manevi zarar göreceğiz ondan sonra geriye dönüm,bakarız buraya bunu da yapsak iyi olur,hep söylenmiştir ve söylenmeye de devam edecektir.Geleceğe yönelik çalışmalarımız olmadığı sürece,olacaklara olmadan tedbir alınmadıkça bu tür olaylar engellenemez,engellenemeyecektir de.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sülo ~ 15 yıl önce
Neden birileri ölünce yada ormanlar kül olunca tedbir alınır. Ayrıca bu gibi durumlar için risk analiz yapabilen devlet yetkilisi yokmu varsada neden iş işten gecince tedbir alıyorlar......!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000