07 Mart 2021, Pazar 10:02:08

"Helikopterler, Gümrük Birliği’ne yaranmak için alındı"

Sözcü Gazetesi yazarlarından Saygı Öztürk, 11 askerimizin şehit olduğu Eurocopter Cougar tipi helikopterleri köşesine taşıdı. Öztürk, söz konusu helikopterin neden Doğu'da kullanıldığını sordu?
  • Cougar helikopteri havaalanından havaalanına intikal için mi varmış? havanı varsa uçakla gidilir, saçmalamayın. Füze koruma konusuna gelirse, 1997 yılında hiçbir helikopterde füze ikaz ve karşı tedbir sistemi yoktu. üst üste iki helikopter bu sebeple kırım yapınca bütün helikopterlere yerli sistem takıldı. Sikorksy'ler de dahil. ayrıca UH-1 ler halla uçuyor denilmiş, hepsinin uçuşu kesik. uh1 ler uçmuyor
  • HTAWS yokmuymuş?Çokmu pahalıymış?
  • Yazıda geçmişte gümrük birliği için bu helikopterler alındı yazıyor ama işin garibi yazının sonunda mevzu s400 e geliyor. Derdiniz yaranmakmi yaranmamak mi? Garip bir muhalif kesim...
  • Bunlar geçmişte bir şekilde alınmış peki bu model helikopterin kullanım özellikleri bilindiği halde göz göre göre neden ve nasıl özelliklerine uymayan şart ve yerlerde, daha önce aynı modelin benzer yerlerde kazaları olmasına rağmen kullanılmış ve hala kullanılıyor? Para olmadığından yeterli sayıda ve özellikte helikopterler alınamadığı için mi? Eğer öyleyse herşeye özellikle de itibara para bulanlar bunlara bulamamış mı? Bu ülkede insan hayatı bu kadar değersiz ve ucuz mu?
  • Geçmişte devleti idarede ne hata yapılıyorsa şimdi de aynen yapılmaya devam ediliyor. O zaman gümrük birliği önemliydi şimdi Ab'ye girmek ve Abd'yi kızdırmamak. Aleyhimize ne varsa yapan,besleyen güçlü ülkelere yağcılık için istediğimiz özellikleri olmayan helikopterleri Fransa'dan almak neyse şimdi de Abd'den imza töreni şovuyla uçak almak da, soykırımı tanıyan Hollanda'dan rekor ithalat yapmak da aynı şey. Uzun lafın kısası bizi yönetenlerde kafa geçmişten günümüze hep aynı hiç değişmedi. Ayrıca saraylara,uçaklara,araplara, gösterişe,betona,yandaşlara para var da terörle savaş için gerekli olan yeni teknoloji ürünü şeylere yok mu? O bölgede o şartlarda kullanılması çok riskli olan helikopteri kullanıp kaza,kırım olunca da bunun adı kader mi oluyor?
  • Havacılıkta biliyorsunuz kazalarda İsviçre Peyniri Modeli güzel bir inceleme metodu. Bu kaza ile ilgili bu modelde 1. AS532 Cougar Helikopteri CN235 gibi alındığı günden beri vukuatlı bir hava aracı . Pal uzunluğu çok kısa bu nedenle yüksek irtifada verimsiz , gövde yapısı önden tekerli olduğu için engebeli arazide sıkıntılı. 2. İlk soruya bağlantılı olarak kaza kırım yaptığı bölgede neden bu helikopter var ? S70 sayımız T70 üretilene kadar çok az Azerbaycan Suriye Libya kendi iç meselelerimiz bu helikopterlerin sayısının az kaldığı ortada. 3. 15 Temmuz ve sonrası, Helikopterler uçak gibi kendi uçan hava araçları değil ciddi bir mürettebat koordinasyonu gerekiyor . Kazada şehit olan ikinci pilot birinci pilottan daha kıdemli olmasına rağmen 1 senelik uçucu 35 yaşında TSK ihtiyaçları gereği pilot olmuş . 4. VIP uçuş stresi , bu helikopter araziye inebilirmiydi cevabı net evet , peki Bingöl kırsalında içinde Korgenal ile araziye inmiş bir helikopter sonrasında o pilotlara yapılacak baskılar ve kokpitte bunun tedirginliği? 5 . Meteoroloji - kazanın olduğu bölge Türkiyede trenler için açık hava tüneli yapılan kış şartlarının ağır olduğu bir yer . Kobe Bryant helikopteride bu tip bir meterolojide kırıma uğradı. Helikopter uçuşunda şartlar çok değişken ve uçak gibi 2+2=4 olmuyor metar tafa dayanmıyor. 6. Bu helikopter öncesinde Bingöle iniyor meteoroloji nedeniyle , orda konuşulanlar . Tekrar uçuşa çıkılması. 7.8.9. ... Uzatılabilir Bu kaza ne ilk ne son olacak önemli olan nedenleri iyi bulup sonrasında bu tip olayları en aza indirmek . Gereksiz idari baskılardan kaçınmak , eğitim ihtiyaçlarını gidermek... Emniyetli Uçuşlar
  • Makaleyi okudum, boşluklar yorum ile doldurulmuş. Hv.K.larinda 2000 li yillarin başindan beri 20 ade Cougar var, TV lerde ki helikopterlerin kuyruklari okunsa görünüyor. Baştan beri her kez konuştu ama hiç bir yerde bir Kara havaci, Jandarma havaci, yani o bölgede helikopter uçuran pilotu konuşmadı. Ya bi adamlara müsade edin saygı duyun bu helikopterin o irtifada ki perfonmans ve o bölgenin mto şartlarını, değerlendirsinler. Bizde doğruyu anlamaya çalisalim. Şehitlere rahmet, yaralilara şifa dilerim.
  • Mevzu yine s400 e gelmiş.... Uzman olmadan konuyu nasil s400 e getiririm çabası....rabbim şehitlere rahmet eylesin...
  • askeri önemsemeyen mi var bizi seven mi var ki önemsesin adamlar

Sözcü Gazetesi yazarlarından Saygı Öztürk, 11 askerimizin şehit olduğu Eurocopter Cougar tipi helikopterleri köşesine taşıdı.

Öztürk, helikopterlerin alındığı dönemde Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, helikopterleri kullanacak olan Kara Havacılık Dairesi'nin karşı çıktığını iddia etti.

"Sorulması gereken, Cougar helikopterlerinin bu özellikleri bilinmesine rağmen neden satın alındığı ve neden Doğu'daki birliklerde kullanıldığıdır?" diyen Saygı Öztürk'ün yazısının tamamı şu şekilde:

Helikopterler, Gümrük Birliği’ne yaranmak için alındı

Gara'da 16 asker ve polisimizin şehit edilmesinin ardından helikopterin düşmesi sonucu 11 askerimizin şehit düşmesinin acısı büyük oldu. Daha ortada kaza kırım heyetinin raporu yokken sabotaj yapıldığına, füzeyle vurulduğuna ilişkin komplo teorileri aldı başını gidiyor.

Kaza kırım heyetindeki bir asker, helikopter parçalarının geniş bir alana dağılmamasını, düşük bir hızla “Tepeye çarpma” olarak yorumladı. Emekli Tuğgeneral Osman Aydoğan, araştıran, soruşturan elde ettiği bilgileri dostlarıyla paylaşan bir komutan. Son olayla ilgili olarak da yine araştırdı, soruşturdu ve ilginç bilgiler aktardı.

‘KÖTÜ DEĞİL, AKSİNE…'

Türkiye'de kullanılan Cougar helikopterlerinin 20 tanesi 1993 yılında Fransa'dan satın alındı. 30 tanesi de 1996 yılından itibaren ülkemizde TUSAŞ tesislerinde lisanslı olarak üretildi. Yani bu helikopterler 25 yaşındadır. Ancak sorun olan sadece bu helikopterlerin yaşı da değil.

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in, Cougar helikopterlerini almak istemesine Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, helikopterleri kullanacak olan Kara Havacılık Dairesi karşı çıktı. Nedeni, bu helikopterler kötü, kalitesiz veya işe yaramaz olduğu için değil. Cougar, sınıfının neredeyse en iyi helikopteri. Ancak bu helikopterlerin üretim ve kullanım amaçları farklı.

Fransız Cougar helikopteri dağlık arazide, yüksek rakımlarda, olumsuz hava koşullarında icra edilecek operasyonlarda kullanılmak için üretilmemiş. Helikopterin fiziki silueti büyük, yüksekliği fazla, manevra kabiliyeti azdır. Bu helikopterler esas olarak Fransa'da barış koşullarında havaalanları arasında yolcu transferinde kullanılmak, muharebe koşullarında ise geri bölgede personel taşımak için üretilmiş. Bu yüzden füze koruma sistemi de yapılmamış.

SORULMASI GEREKEN

Bu helikopterlerin alındığı 1993'te, Türkiye Gümrük Birliği'ne girmek istiyordu. Mehmetçik Vakfı eski Genel Müdür Yardımcılığı görevinde de bulunan emekli Tuğgeneral Osman Aydoğan, “Fransız Cougar helikopterleri alındığında Başbakan Tansu Çiller'dir. Türkiye o zaman Gümrük Birliği'ne girmek istiyordu. Nasıl ki NATO'ya girmek için ABD'ye yaranmak amacıyla Kore'ye asker gönderilmiş ise AB Gümrük Birliği'ne girmek için de Fransız helikopterleri yaranmak amacıyla alındı. Bu alımlara asker kesinlikle karşıydı” diyor.

Helikopterler alındıktan sonra, bu helikopterleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı almak istemedi. Bu nedenle Cougar helikopterleri Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi. Komutanlık, bu helikopterlerin özelliklerini bildiği için iç güvenlik harekât bölgesine değil de Ege Ordu Komutanlığı Hava Alayı'nın envanterine dahil edildi.

Sorulması gereken, Cougar helikopterlerinin bu özellikleri bilinmesine rağmen neden satın alındığı ve neden Doğu'daki birliklerde kullanıldığıdır?

NEREDE O KÜRELER?

1993 yılında envantere giren ilk Cougar helikopterlerinden biri, Kuzey Irak'ta sınır ötesi operasyona katılan askerlerin taşınması sırasında füzeyle vuruldu. 4 Haziran 1997'de Zap bölgesinde 11 askerimiz şehit oldu. Füze koruması olmayan helikopteri operasyon bölgesinde kullanırsanız, böyle bir sonucu da görebilirsiniz. Bu olaydan sonra TUSAŞ'ta helikopterlere füze koruma sistemi takıldı.

Cougar helikopterlerinin ikinci kazası 29 Nisan 2003'te Isparta- Eğirdir'de eğitim uçuşu sırasında, helikopterin yüksek gerilim hattına takılması sonucu meydana geldi ve 4 askerimiz şehit oldu. Yani pilot hatası. Üçüncü kaza 1 Haziran 2017'de Şırnak'ta, Cougar helikopterinin yüksek gerilim hattına takılarak düşmesi sonucu Tümgeneral Aydoğan Aydın ile birlikte 12 askerimiz şehit oldu.

67 bin km. enerji iletim hattımızda yaklaşık 100 bin adet ikaz küresi bulunuyor. 180 bin adet daha ikaz küresine ihtiyaç var. Bu yönüyle görevlerini yerine getirmeyenler de kazalar nedeniyle sorgulanmalı.

Son kazayla birlikte, 1993 yılında envantere giren Cougar helikopterleri kazalarında toplam 39 askerimiz şehit oldu. Hepsine rahmet diliyoruz.

O ÜRETİM YAPILMADI

Yüksek irtifada taşıma gücü, çevikliği, yeni nesil uçuş ve silah sistemleri açısından Güneydoğu'nun şartlarına en uygun genel nakliye ve saldırı amaçlı Skorsky S-70 helikopterlerinden 1990'lı yıllarda 50 adet alınmıştı.

Bu helikopterlerden Skorsky T-70 adıyla 109 adedinin de Türkiye'de üretilmek üzere 2011 yılında anlaşma imzalanmıştı. 2021 yılının ilk çeyreğinde de teslimat yapılacaktı. Ancak, henüz TSK'ne teslim edilen/edilecek elde bir Skorsky T-70 helikopteri olmadığı gibi akıbeti de meçhul.

51 YILDIR KULLANILIYOR

Şu an, TSK'nin elinde 1976 yılında üretimi duran, 2004 yılında ABD ordusunda hizmetten kaldırılan ve 1970 yılından bu yana da TSK'nde hizmet veren UH-1 tipi helikopterler bulunuyor. TSK halen bu helikopterleri kullanıyor.

Fransa'dan Cougar helikopteri alınarak Türkiye'nin başına iş açılmışsa, yine asker sözü dinlemeyerek Rusya'dan S-400 füzeleri alınarak Türkiye'nin başına iş açıldı. Askerin, bu ülkenin askeri olduğunu siyasiler unutmasın. Askerin kullanacağı araç-gereçle ilgili biraz da onların dedikleri dikkate alınsın.

Saygı ÖZTÜRK / SÖZCÜ

"Helikopterler, Gümrük Birliği’ne yaranmak için alındı"

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Pilot ~ 3 yıl önce
Cougar helikopteri havaalanından havaalanına intikal için mi varmış? havanı varsa uçakla gidilir, saçmalamayın. Füze koruma konusuna gelirse, 1997 yılında hiçbir helikopterde füze ikaz ve karşı tedbir sistemi yoktu. üst üste iki helikopter bu sebeple kırım yapınca bütün helikopterlere yerli sistem takıldı. Sikorksy'ler de dahil. ayrıca UH-1 ler halla uçuyor denilmiş, hepsinin uçuşu kesik. uh1 ler uçmuyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EMNİYETLİ UÇ ~ 3 yıl önce
HTAWS yokmuymuş?Çokmu pahalıymış?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yaranma ~ 3 yıl önce
Yazıda geçmişte gümrük birliği için bu helikopterler alındı yazıyor ama işin garibi yazının sonunda mevzu s400 e geliyor. Derdiniz yaranmakmi yaranmamak mi? Garip bir muhalif kesim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sorumlu kim ? ~ 3 yıl önce
Bunlar geçmişte bir şekilde alınmış peki bu model helikopterin kullanım özellikleri bilindiği halde göz göre göre neden ve nasıl özelliklerine uymayan şart ve yerlerde, daha önce aynı modelin benzer yerlerde kazaları olmasına rağmen kullanılmış ve hala kullanılıyor? Para olmadığından yeterli sayıda ve özellikte helikopterler alınamadığı için mi? Eğer öyleyse herşeye özellikle de itibara para bulanlar bunlara bulamamış mı? Bu ülkede insan hayatı bu kadar değersiz ve ucuz mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aynı tas aynı hamam ~ 3 yıl önce
Geçmişte devleti idarede ne hata yapılıyorsa şimdi de aynen yapılmaya devam ediliyor. O zaman gümrük birliği önemliydi şimdi Ab'ye girmek ve Abd'yi kızdırmamak. Aleyhimize ne varsa yapan,besleyen güçlü ülkelere yağcılık için istediğimiz özellikleri olmayan helikopterleri Fransa'dan almak neyse şimdi de Abd'den imza töreni şovuyla uçak almak da, soykırımı tanıyan Hollanda'dan rekor ithalat yapmak da aynı şey. Uzun lafın kısası bizi yönetenlerde kafa geçmişten günümüze hep aynı hiç değişmedi. Ayrıca saraylara,uçaklara,araplara, gösterişe,betona,yandaşlara para var da terörle savaş için gerekli olan yeni teknoloji ürünü şeylere yok mu? O bölgede o şartlarda kullanılması çok riskli olan helikopteri kullanıp kaza,kırım olunca da bunun adı kader mi oluyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsviçre Peyniri Modeli ~ 3 yıl önce
Havacılıkta biliyorsunuz kazalarda İsviçre Peyniri Modeli güzel bir inceleme metodu. Bu kaza ile ilgili bu modelde 1. AS532 Cougar Helikopteri CN235 gibi alındığı günden beri vukuatlı bir hava aracı . Pal uzunluğu çok kısa bu nedenle yüksek irtifada verimsiz , gövde yapısı önden tekerli olduğu için engebeli arazide sıkıntılı. 2. İlk soruya bağlantılı olarak kaza kırım yaptığı bölgede neden bu helikopter var ? S70 sayımız T70 üretilene kadar çok az Azerbaycan Suriye Libya kendi iç meselelerimiz bu helikopterlerin sayısının az kaldığı ortada. 3. 15 Temmuz ve sonrası, Helikopterler uçak gibi kendi uçan hava araçları değil ciddi bir mürettebat koordinasyonu gerekiyor . Kazada şehit olan ikinci pilot birinci pilottan daha kıdemli olmasına rağmen 1 senelik uçucu 35 yaşında TSK ihtiyaçları gereği pilot olmuş . 4. VIP uçuş stresi , bu helikopter araziye inebilirmiydi cevabı net evet , peki Bingöl kırsalında içinde Korgenal ile araziye inmiş bir helikopter sonrasında o pilotlara yapılacak baskılar ve kokpitte bunun tedirginliği? 5 . Meteoroloji - kazanın olduğu bölge Türkiyede trenler için açık hava tüneli yapılan kış şartlarının ağır olduğu bir yer . Kobe Bryant helikopteride bu tip bir meterolojide kırıma uğradı. Helikopter uçuşunda şartlar çok değişken ve uçak gibi 2+2=4 olmuyor metar tafa dayanmıyor. 6. Bu helikopter öncesinde Bingöle iniyor meteoroloji nedeniyle , orda konuşulanlar . Tekrar uçuşa çıkılması. 7.8.9. ... Uzatılabilir Bu kaza ne ilk ne son olacak önemli olan nedenleri iyi bulup sonrasında bu tip olayları en aza indirmek . Gereksiz idari baskılardan kaçınmak , eğitim ihtiyaçlarını gidermek... Emniyetli Uçuşlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğrusu ~ 3 yıl önce
komutanım çok iyi açıkladınız
Bir bilen ~ 3 yıl önce
Evet yazdığınız şeylerin çoğu doğru ancak, vukuatlı bir hava aracı değil, geçmişteki diğer s-70 kazalarına bakarsanız istatiksel olarak daha fazladır. İkincisi pallerinin kısa olmasının nasıl bir aerodinamik etkiyle o bölgeye uygun olmadığı sonucuna vardığınızı açıkçası anlayamadım. Örnek vermek gerekirse İsviçre hava kuvvetleri aynı helikopteri yıllardır Alp dağlarında başta arama kurtarma olmak üzere çok çeşitli görevlerde kullanmaya devam ediyor, Burun tekerli helikopterlerin arazi iniş kabiliyeti kuyruk tekerli helikopterlere göre daha fazladır ( yani AS-532 helikopterinin yamaç iniş kabiliyeti S-70 helikopterine göre daha fazladır) özetle hem AS-532 hem S -70 aynı kategoride kendini tüm dünyada ispatlamış helikopterlerdir. Kazaya gelecek olursak tamamen meteorolojik şartalara bağlı bir olaydır, helikopter tipiyle alakalı değildir, dolayısıyla haberde geçen yazıya da katılmak mümkün değil, saygılarımla, heli instructor pilot gör 20 years...
Uzmanlık alanımız ne? ~ 3 yıl önce
Makaleyi okudum, boşluklar yorum ile doldurulmuş. Hv.K.larinda 2000 li yillarin başindan beri 20 ade Cougar var, TV lerde ki helikopterlerin kuyruklari okunsa görünüyor. Baştan beri her kez konuştu ama hiç bir yerde bir Kara havaci, Jandarma havaci, yani o bölgede helikopter uçuran pilotu konuşmadı. Ya bi adamlara müsade edin saygı duyun bu helikopterin o irtifada ki perfonmans ve o bölgenin mto şartlarını, değerlendirsinler. Bizde doğruyu anlamaya çalisalim. Şehitlere rahmet, yaralilara şifa dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
S400 ~ 3 yıl önce
Mevzu yine s400 e gelmiş.... Uzman olmadan konuyu nasil s400 e getiririm çabası....rabbim şehitlere rahmet eylesin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alinmali ~ 3 yıl önce
S400 alinmaya devam etmeli
Rekabet iyidiri ~ 3 yıl önce
Bu hlk lerin alinmasiyla 23-24 milyon usd cikan S60 ekorsky fiyatlari 10 milyon usd altina geriledi, rekabet iyidir
askeri ~ 3 yıl önce
askeri önemsemeyen mi var bizi seven mi var ki önemsesin adamlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Flyby ~ 3 yıl önce
Şimdi de Deniz şartlarına uygun olarak üretilmemiş bu helikopterleri TCG Anadolu’da kullanılmak üzere Deniz Kuvvetlerine itelemeye çalışıyorlar. Buna hainlik değil de ne denir siz söyleyin.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000