02 Haziran 2017, Cuma 08:35:26

Helikopterde engel tanıma sistemi yok muydu?

Şırnak'taki helikopter kazası, helikopterlerde yüksek gerilim hattı ve benzeri engellere karşı ‘engel tanıma ve uyarı sistemi’ni yeniden gündeme getirdi.
  • Ne ürünüymüş bu merak ettim tele takılan veya takılacak helikopteri uyaran. Hayatında kaç defa o arazi de uçtunda burada gelip ahkam kesiyorsun. Haberin yok ama Hakkari'de yapılan operasyonda 11 tane helikopter delik deşik oldu. Nedeni 1 tane keskin nişancı. Tel hattı genelde dağın üstünden geçer. Yiyorsa azıcık irtifa al bakıyım geç oradan 3-4 kez 5 te ne oluyor gör. Ayrıca bu kaza gece uçuşu. Yemyeşil gözlük. Derinlik hissi çapraz kontrol nedeniyle yok denecek kadar az. Riskli uçuş. Yaralı ve çok kritik görev hariç kalkmamak lazım ama işte... neyse. Helikopterin düşme nedeni sistem eksikliği değil. Bu işleri geçin. Vfr uçuşların hep riskleri vardır. Biri güzel bir şey yazmış helikopter bu her yere girer çıkar diye doğru yorum. Önemli olan bölgeyi bilen tecrübeli pilot uçurmak. Araziye bilen adam telide bilir füze ve mermi tehdidini de.
  • hocaların hocası beylikdüzü nde kuleye göbekten girmedimi ? demekki olabiliyormuş kaza bu, bölgede manpad tehlikesi de mevcut , ölümün bin türlüsü buluyor vatan evlatlarını ama bu sonsuza kadar böyle devam edecek değil tabi !
  • Gps ile engel tanıma veya uyarı sistemi helikopterde işe yaramaz. Helikopter bu, yani bildiğin helikopter. Her deliğe girer, her köşeye iner. Üretim sebebi bu zaten. Havalimanı yapın madem öyle güvenli olsun. ILS yaklaşsın Hakkari taburuna. Şu habere ve yorumlara baktım da, herkes ne bilmiş ne bilmiş.
  • ağzı olan konuşuyor. bu sistemler telleri göstermez, boşa para harcamayın. htaws var o da araziyi ve yüklenmişse gsm antenlerini vs ikaz eder. türkiyede milyonlarca teli anteni binayı kim yükleyecek ve güncel tutacak? ütopya bu? insanların kafalarını karıştırmayın.
  • Size yaziklar olsun. Ortada gercek bir tehlike var, sizler ise biyerinizi büyütün. 2010 dan bu yana bi sistem bulamadiysaniz helikopterlerimize, ciddiye almadiginizdan idir.
  • herşeyden tasarruf ettik saraylardan köşklerden makam arabalarından feragat ettik sıra askerimizi taşıyan helikopterlerin modernizasyonundan kısmaya geldi.
  • Ürün var ve hazır, hatta IDEF fuarında Sayın İsmail Demir beyin ürünle fotosu mevcut. Napalım zihniyet savaşı, 13 şehitin yanısıra her gün 1000 lerce askerin canını tehlikeye sokuyor.
  • teklifi uygun görmeyenler şehitlerin ailelerine durumu açıklarlar inşallah. 3 $ pahalı teklif idi 1 $ indirin dedik falan gibi insan hayatı ile ölçülemeyen konu neymiş teklif uygun görülmemiş. saçmalık.
  • İşte sana tiyatro, önce darbeci diye damgala sonra , milleti gaza getirmek için sahip çık, şehit general üzerinden siyaset yap... Yazık bu insanlara, yazık bu şehitlerimize .. Göz göre göre şehit oldular..

Şırnak'taki helikopter kazası, helikopterlerde yüksek gerilim hattı ve benzeri engellere karşı ‘engel tanıma ve uyarı sistemi’ni yeniden gündeme getirdi.

Ağırlıklı olarak Kara Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan farklı tipteki yaklaşık 172 helikoptere engel tanıma ve uyarı sistemi takılması için Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) 2010’da proje başlatmıştı ancak bugüne kadar tamamlanamadı. Gerekçe olarak ise sistemlerin helikopterlere ek ağırlık getirdiği ve verimli olmadığının gösterildiği öne sürüldü.

HELİKOPTERLER İÇİN EN TEHLİKELİ TEHDİT

Yüksek gerilim hatlarına takılarak düşen helikopter kazalarında, önceki günkü kazayla birlikte toplam 50 askerimiz şehit oldu. 1993 yılından bu yana meydana gelen kazaların altısında Sikorsky, ikisinde Cougar, birinde de polis helikopteri yüksek gerilim hatlarına çarparak düştü. Karada çıplak gözle rahatlıkla görülebilen, ancak özellikle alçak uçuş esnasında havada çok zor fark edilen yüksek gerilim telleri, helikopterler için en tehlikeli pasif tehditler arasında yer alıyor.

ALÇAK UÇUŞLAR TEL TEHLİKESİNİ ARTIRIYOR

Doğu ve Güneydoğu’da füze ve uçaksavar tehdidi nedeniyle alçaktan uçtukları ve sık sık sarp arazilerden kalktıkları için tel tehlikesiyle karşılaşıyorlar.

SES VE GÖRSEL UYARI SAĞLIYOR

Bu sistem bir cihaz değil proje. Küresel konumlandırma sistemleriyle birlikte çalışan engel tespit sistemlerinin uçuş yapılan arazi üstündeki gerilim hatlarını önceden fark edip pilotları hem görsel hem de sesle uyarıyor.

BAKAN IŞIK NEDEN TAMAMLANAMADIĞINI AÇIKLADI

Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'e konuşan Savunma Bakanı Fikri Işık, kaza sonrası gündeme gelen uyarı sistemi hakkında “İhale yapılmış. İki teklif gelmiş. Genelkurmay yeterli görmemiş. Süreç uzamış...”

SSM projeyi 30 Mart 2017 tarihinde yeniden güncellerken, internet sitesinde projenin sözleşme imza aşamasında olduğu ifade edildi. (Hürriyet)

Helikopterde engel tanıma sistemi yok muydu?

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Tel Göstermek ~ 7 yıl önce
Ne ürünüymüş bu merak ettim tele takılan veya takılacak helikopteri uyaran. Hayatında kaç defa o arazi de uçtunda burada gelip ahkam kesiyorsun. Haberin yok ama Hakkari'de yapılan operasyonda 11 tane helikopter delik deşik oldu. Nedeni 1 tane keskin nişancı. Tel hattı genelde dağın üstünden geçer. Yiyorsa azıcık irtifa al bakıyım geç oradan 3-4 kez 5 te ne oluyor gör. Ayrıca bu kaza gece uçuşu. Yemyeşil gözlük. Derinlik hissi çapraz kontrol nedeniyle yok denecek kadar az. Riskli uçuş. Yaralı ve çok kritik görev hariç kalkmamak lazım ama işte... neyse. Helikopterin düşme nedeni sistem eksikliği değil. Bu işleri geçin. Vfr uçuşların hep riskleri vardır. Biri güzel bir şey yazmış helikopter bu her yere girer çıkar diye doğru yorum. Önemli olan bölgeyi bilen tecrübeli pilot uçurmak. Araziye bilen adam telide bilir füze ve mermi tehdidini de.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dikkatli ! ~ 7 yıl önce
hocaların hocası beylikdüzü nde kuleye göbekten girmedimi ? demekki olabiliyormuş kaza bu, bölgede manpad tehlikesi de mevcut , ölümün bin türlüsü buluyor vatan evlatlarını ama bu sonsuza kadar böyle devam edecek değil tabi !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnanılmaz yorumlar ~ 7 yıl önce
Gps ile engel tanıma veya uyarı sistemi helikopterde işe yaramaz. Helikopter bu, yani bildiğin helikopter. Her deliğe girer, her köşeye iner. Üretim sebebi bu zaten. Havalimanı yapın madem öyle güvenli olsun. ILS yaklaşsın Hakkari taburuna. Şu habere ve yorumlara baktım da, herkes ne bilmiş ne bilmiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yapmayın ~ 7 yıl önce
ağzı olan konuşuyor. bu sistemler telleri göstermez, boşa para harcamayın. htaws var o da araziyi ve yüklenmişse gsm antenlerini vs ikaz eder. türkiyede milyonlarca teli anteni binayı kim yükleyecek ve güncel tutacak? ütopya bu? insanların kafalarını karıştırmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cok yazik.. ~ 7 yıl önce
Size yaziklar olsun. Ortada gercek bir tehlike var, sizler ise biyerinizi büyütün. 2010 dan bu yana bi sistem bulamadiysaniz helikopterlerimize, ciddiye almadiginizdan idir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tasarruf ~ 7 yıl önce
herşeyden tasarruf ettik saraylardan köşklerden makam arabalarından feragat ettik sıra askerimizi taşıyan helikopterlerin modernizasyonundan kısmaya geldi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Birileri biliyor... ~ 7 yıl önce
Ürün var ve hazır, hatta IDEF fuarında Sayın İsmail Demir beyin ürünle fotosu mevcut. Napalım zihniyet savaşı, 13 şehitin yanısıra her gün 1000 lerce askerin canını tehlikeye sokuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teklif ? ~ 7 yıl önce
teklifi uygun görmeyenler şehitlerin ailelerine durumu açıklarlar inşallah. 3 $ pahalı teklif idi 1 $ indirin dedik falan gibi insan hayatı ile ölçülemeyen konu neymiş teklif uygun görülmemiş. saçmalık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A9 ~ 7 yıl önce
İşte sana tiyatro, önce darbeci diye damgala sonra , milleti gaza getirmek için sahip çık, şehit general üzerinden siyaset yap... Yazık bu insanlara, yazık bu şehitlerimize .. Göz göre göre şehit oldular..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000