05 Temmuz 2009, Pazar 13:31:50

Helikopter yüzünden mahkemelik oldular

TMSF izin vermeyince helikopterini arkadaşı Mehmet Hattat'a satamayan Halis Toprak, ihaleye girip helikopteri daha ucuza aldı ve olan oldu.
  • Bakalim Hukukumuz ne diyecek?Beklemek mecburiyetindeyiz.2 yilda ihale tamamlandi.Hukuk kac yil sürer?

TMSF'nin, Halis Toprak'a ait helikopter için yaptığı satış, Halis Toprak ile arkadaşı Mehmet Hattat'ı karşı karşıya getirdi. Toprak, TMSF'nin ihalesinden helikopteri alan Hattat ve TMSF yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

TMSF, 792 milyon liralık borç protokolüne uymadığı gerekçesiyle Halis Toprak'ın varlıklarını satışa çıkarmış, bir kısmını da satmıştı. Bu kapsamda Toprak'ın helikopterinin satışı da yapıldı.

Bu satış Toprak'la arkadaşı Mehmet Hattat'ı mahkemelik etti. Edinilen bilgilere göre, olay şöyle gelişti: TMSF, birinci ihalede Toprak'ın helikopterine alıcı bulamadı. İkinci kez ihaleye hazırlanırken, Halis Toprak, helikopteri kendisinin satabileceğini bildirdi.

Toprak, bunun için işadamı arkadaşı Mehmet Hattat'la şöyle bir anlaşma yaptı: Helikopteri Hattat alacak, Halis Toprak'a da yılda 100 saat uçuş hakkı verecekti. Toprak, bu anlaşma sonrasında Mehmet Hattat'tan Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri'ne kayıtlı helikoptere 9 Şubat 2007'de 2 milyon 200 bin dolarlık yazılı teklif aldı.

TMSF'nin 15 Ocak 2007'de 2 milyon 250 bin dolar muhammen bedel belirlediği helikopter için Halis Toprak bu aşamada devreye girerek 2.2 milyon dolara alıcı bulduğunu bildirdi. 9 Şubat 2007 tarihli dilekçesiyle de Hattat'ın şirketi Maslak Ticaret'in 2.2 milyon dolarlık teklifini TMSF'ye sundu. Toprak, “Helikopteri ben satayım, parasını sigorta ve vergi borçlarımdan düşün” dedi.

İhalede düşük fiyat

Ancak TMSF bu teklifi, kendisine intikal eden varlıkları ancak ihaleyle satabileceği gerekçesiyle kabul etmedi. Satış gelirinin vergi ve sigorta borçlarından değil, TMSF'nin alacağından düşüleceğini bildirdi. Böylece Toprak'ın helikopterini kendisinin satması planı suya düştü.

TMSF'nin 14 Şubat 2007'de çıktığı ihaleye Genel Havacılık, Sancak Havacılık ve Hattat'ın şirketi Maslak Ticaret katıldı.

İhale, Toprak'ın Hattat'tan aldığı teklifteki rakam (2.2 milyon dolar) üzerinden başladı. Ancak katılımcılardan bu bedel için pey süren olmadı. İlk teklifi 1.7 milyon dolarla Genel Havacılık verdi. Birkaç tur sonra ihale 1 milyon 915 bin dolara Mehmet Hattat'ta kaldı.

Hattat: Teklif TMSF'ye değildi

Hattat'ın, Toprak'ın helikopterini ihaleden alması sonrasında ikilinin arası açıldı. Toprak, helikopterin 285 bin dolar düşük fiyatla Hattat'a satıldığını belirterek itiraz etti; Hattat'a bir mektup yazarak, imzasını taşıyan 2.2 milyon dolarlık yazılı teklif ile gerçekleşen satış fiyatı arasındaki 285 bin doların TMSF'ye ödenmesini istedi.

Hattat, Halis Toprak'ın 8 Mart 2007 tarihli mektubuna karşılık yazdığı cevabi mektupta, 2.2 milyon dolarlık teklifin TMSF'ye değil, Halis Toprak'a yazıldığına dikkat çekti. TMSF'nin ihalesinden aldığını belirtti. Hattat helikopteri 1 milyon 915 bin dolara alması nedeniyle '285 bin dolarlık fark' diye bir ödeme de yapmayacağını bildirdi.

Ancak daha sonra hukuken bir zorunluluk bulunmamakla birlikte, TMSF'yle anlaşarak 285 bin doları ödemeyi kabul etti. Buna karşın Halis Toprak, hem Hattat hem de TMSF yöneticileri hakkında ihaleye fesat karıştırmak iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Nedim Şener/Milliyet

Helikopter yüzünden mahkemelik oldular

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Bakalim Hukukumuz ne diyecek?Beklemek mecburiyetindeyiz.2 yilda ihale tamamlandi.Hukuk kac yil sürer?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000