22 Ocak 2009, Perşembe 07:54:06

Helikopter pazarlıkları kızıştı!

Türkiye Rusya ile helikopter pazarlığını sürdürürken ABD devreye girdi.
  • Haberdeki bazı hataları düzeltmek istiyorum: 1.Bu helikopterleri Türk Kara Kuvvetleri alıyor, Hava Kuvvetleri değil. Türkiye'de Helikoptercilik otoritesi Kara Kuvvetleridir. 2. Türkiye'de 10 adet AH-1W Süpercobra Taarruz Helikopteri vardı. İki kayıp sonucu 8 adet kalmıştır. 3. Tayvan'dan ikinci el AH-1W alabiliriz! 4. Bu taarruz helikopte ihalesi 15 yıldır halledilemedi. Birçok karmaşa ve engelleme var. 5.TÜRKİYE BU HELİKOPTERLERİ EN ETKİN VE İYİ KULLANAN ÜLKE!
  • Güvende olmak, düşmanları caydırmak için güçlü olmak zorunludur.ancak; aynı (ABD,ISRAEL,gibi) ülkeden temin edilen silah ve araç gereçle ne kadar güçlü olursanız olun, kıymeti yok.o silahları temin ettiğiniz ülkeye yada müttefiklerine karşı kullanamazsınız. o yüzden maliyetlide olsa çeşitlilik iyidir ve gerçek bir şavaş durumunda yedek parça temini konusu da sorun olmaz böylelikle.o yüzden rus taarruz helikopteri temin etme fikri gayet mantıklı. umarım ,biz sizin müttefikiniz diyen malum ülkeler tarafından engellenemez.savunma alımlarında çeşitliliği arttırma vakti gelmiş ve geçmektedir.rus,fransız,italyan,alman ve hatta çin üretimi savunma araç gereçleri satın alınmalıdır özellikle amerika ya bağımlılığı azaltmak için.
  • Amerika'nın bu tavrı normal.Benden başkasından almasın da,ben vereyim diyorlar şimdi.Savunma ihtiyacı konusunda Amerika'ya bağımlı olmamak lazım.Kendimiz,kendi helikopterimizi üretmeliyiz asıl.Yok şu anda bunu yapamıyorsak,bence Rus helikopteri almak daha mantıklı.Çeşitlilik kötü değildir.İlerde Müttefikim dediğin ülke ile çatışırsan,onun silahlarını kullanamazsın.O yüzden Rusya doğru seçim.
  • o zamanda söyledik, adaylar arasındaki en zayıf helikopter, para bizde adamlara boyun eğiyoruz, yine kötünün iyisini alıyoruz, hem de daha birkaç seneye kadar boykot ettiğimiz italya 'dan, bunlar arkadaş ya!!! bir de sanki rus-italyan-amerikan helikopterleri çok uyumlu ya envantere bir de rus saldırı helikopteri sokup, hem maaliyetleri arttırıp hem de etkinliği azaltılıyor...6 tane amerikan 20 tane rusyadan 50 tane italyadan, kaldı mı üretici başka, geel arkadaş gel helikoptere geeel...:)))herkesle iyi geçinecez ya, e parada bol devletimin, yetimim her daim bağış yapıyor.aaah ah inşallah tamamen kendi ürettiğimiz helikopterin uçtuğunu gördükten sonra göçer gideriz bu diyardan..

Türkiye Rusya ile 32 tane Mi-28 taarruz helikopteri alınması yönünde çalışmalarını sürdürürken, Pentagon bu süre içinde Ankara’ya 4 ya da 5 tane Kobra taarruz helikopteri satabilmek için formüller üretmeye başladı.

Ankara’da bulunan Savunma Sanayi yetkililerin güvenilir kaynaklardan aldıkları bilgilere göre, Amerika’nın ürettiği formül kapsamında, Amerikan Bell Helikopter şirketi Amerikan Deniz Piyadeleri için yaptığı üretime ara vererek üretim hattını Ankara’ya satılacak helikopterlerin üretimi için faaliyete sokacak.

Üst düzey Pentagon yetkilileri bu planın onaylanabilmesi için geçtiğimiz gün Amerika’nın 44. Başkanı olarak göreve başlayan Obama’nın imzasına gerek duyacak. Amerika geçen senenin başlarında Kobra helikopterleri az olan TSK’nın ihtiyacını karşılamak adına Türkiye’nin talep ettiği AH-1W “Whiskey” Süpe Kobra Taarruz Helikopteri satışını reddetmişti. Amerika Kobra helikopterlerinden yeterince bulundurmadıklarını, bunun yerine Boeing yapımı Apache taarruz helikopterleri satılmasını teklif etmiş, bu teklifi de Ankara kabul etmemişti.

Türkiye 6’sı kazalar sonucu kullanılmaz hale gelmiş, diğer 6’sı ise kullanıma hazır toplam 12 tane AH-1W Süper Kobra taarruz helikopteri bulunduruyor. Ankara geçtiğimiz Aralık ayında 32 tane Mi-28 helikopterinin 1 milyar dolar karşılığında Rusya’dan alımı için harekete geçmişti. Türk Savunma Sanayi kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Ankara gelecek 5 sene içinde AgustaWestland şirketi ile beraber üreteceği taarruz helikopterlerinin bitirilmesine kadar geçecek olan süreyi Rusya’dan alacağı helikopterler ile kapamak istiyor.

Türkiye ile Rusya’nın 32 helikopterin alınmasına yönelik bir anlaşmaya yakın oldukları söylenirken, 28 Aralıkta Rus haber ajansı RIA Novosti’nin geçtiği haberde Rus helikopter şirketinin şefi Andrei Shibitov, Türkiye’nin henüz bir teklifte bulunmamasına rağmen helikopter alımı ile ilgilendiğini açıkladı.

Ankara geçtiğimiz haziran ayında AgustaWestland şirketi ile 3,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamış, üretilecek olan helikopterlerin teslimine kadar olan süreyi kapaması için aynı şirketin önerdiği ve elinde hazır bulunan A129 Mangusta taarruz helikopterlerini reddetmişti. TSK İtalyan şirketinin teklifini gerekli olan ihtiyaçları karşılayamayacakları için kabul etmemişti.

İtalyan şirketi ile yapılan anlaşma, 41 tane ek olmak üzere 50 taarruz helikopterinin Türkiye’nin TAI(Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş) tesislerinde üretilmesini öngörüyor. Anlaşma kapsamında kullanılacak olan malzeme Türkiye tarafından sağlanacak. Üretilen helikopterler Türk Hava Kuvvetlerinin istediği konfigürasyona göre yapılacak ve A129 olan orijinal isim yerine T129 adını alacaklar.

İlk helikopter 24 Haziran 2013 tarihinde teslim edilecek. Diğer 49 uçak ise ileriki 4,5 sene içinde tamamlanacak.

Helikopter pazarlıkları kızıştı!

Yorumlar

himini ~ 15 yıl önce
Haberdeki bazı hataları düzeltmek istiyorum: 1.Bu helikopterleri Türk Kara Kuvvetleri alıyor, Hava Kuvvetleri değil. Türkiye'de Helikoptercilik otoritesi Kara Kuvvetleridir. 2. Türkiye'de 10 adet AH-1W Süpercobra Taarruz Helikopteri vardı. İki kayıp sonucu 8 adet kalmıştır. 3. Tayvan'dan ikinci el AH-1W alabiliriz! 4. Bu taarruz helikopte ihalesi 15 yıldır halledilemedi. Birçok karmaşa ve engelleme var. 5.TÜRKİYE BU HELİKOPTERLERİ EN ETKİN VE İYİ KULLANAN ÜLKE!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eski asker ~ 15 yıl önce
Güvende olmak, düşmanları caydırmak için güçlü olmak zorunludur.ancak; aynı (ABD,ISRAEL,gibi) ülkeden temin edilen silah ve araç gereçle ne kadar güçlü olursanız olun, kıymeti yok.o silahları temin ettiğiniz ülkeye yada müttefiklerine karşı kullanamazsınız. o yüzden maliyetlide olsa çeşitlilik iyidir ve gerçek bir şavaş durumunda yedek parça temini konusu da sorun olmaz böylelikle.o yüzden rus taarruz helikopteri temin etme fikri gayet mantıklı. umarım ,biz sizin müttefikiniz diyen malum ülkeler tarafından engellenemez.savunma alımlarında çeşitliliği arttırma vakti gelmiş ve geçmektedir.rus,fransız,italyan,alman ve hatta çin üretimi savunma araç gereçleri satın alınmalıdır özellikle amerika ya bağımlılığı azaltmak için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xmenx ~ 15 yıl önce
Amerika'nın bu tavrı normal.Benden başkasından almasın da,ben vereyim diyorlar şimdi.Savunma ihtiyacı konusunda Amerika'ya bağımlı olmamak lazım.Kendimiz,kendi helikopterimizi üretmeliyiz asıl.Yok şu anda bunu yapamıyorsak,bence Rus helikopteri almak daha mantıklı.Çeşitlilik kötü değildir.İlerde Müttefikim dediğin ülke ile çatışırsan,onun silahlarını kullanamazsın.O yüzden Rusya doğru seçim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tarafsız ~ 15 yıl önce
o zamanda söyledik, adaylar arasındaki en zayıf helikopter, para bizde adamlara boyun eğiyoruz, yine kötünün iyisini alıyoruz, hem de daha birkaç seneye kadar boykot ettiğimiz italya 'dan, bunlar arkadaş ya!!! bir de sanki rus-italyan-amerikan helikopterleri çok uyumlu ya envantere bir de rus saldırı helikopteri sokup, hem maaliyetleri arttırıp hem de etkinliği azaltılıyor...6 tane amerikan 20 tane rusyadan 50 tane italyadan, kaldı mı üretici başka, geel arkadaş gel helikoptere geeel...:)))herkesle iyi geçinecez ya, e parada bol devletimin, yetimim her daim bağış yapıyor.aaah ah inşallah tamamen kendi ürettiğimiz helikopterin uçtuğunu gördükten sonra göçer gideriz bu diyardan..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000